自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

From oriental news today. See what a hypocrite he is!!

教育局副局長妻無視停課令

人類豬流感 在校園肆虐,教育局要求全港小學及幼稚園停課 ,呼籲家長勿帶子女到人多地方,但愛子心切的教育局副局長陳維安的妻子卻與丈夫「唱反調」,竟向兒子就讀的學校建議,若畢業典禮因停課 令而取消,家長自行組織「私人畢業禮」,遭其他家長炮轟她漠視停課 令,隨時令活動變為播毒溫床。陳維安承認事件,但強調他無參與兒子在學校的事宜。

陳維安及太太育有兩名分別七歲及十一歲的兒子,長子就讀德瑞國際學校小學部六年級,陳太曾為學校基金委員會成員。德瑞國際學校小學部原定六月十九日舉行畢業禮,但因全港小學停課 ,校方決定暫時把畢業禮延至六月廿六日舉行,但需視乎停課 會否持續。

有見近日再有學生感染 豬流感 ,陳太上周五向校方發出電郵,詢問若復課無期,畢業禮會否取消;又指她曾與其他家長討論,若學校無法舉行典禮,可在原定舉行日期、即六月十九日改以私人派對形式舉行,邀請學生、家長及教師參加,讓學生可上台表演,不致浪費早前綵排時的努力,又可向學生頒授畢業證書,只是象徵式頒發並非真的證書亦無妨,至少可令學生感受畢業氣氛,學生可自行決定是否出席。

陳太又指,她知道馬會跑馬地會所有場地足以容納大批學生及家長,如校方認為建議可行,可預訂該場地。她更言,如學校決定仍舉行畢業禮,乃最理想做法,家長便毋須舉行該私人派對。

教育界:陳維安不應卸責

教育局立法會議員張文光批評陳維安太太的做法等如知法犯法,「停課 係教育局?政策,佢身為副局長太太,依家慫恿學校去違反停課令,容易令其他人有樣學樣」;教育評議會副主席何漢權則指,陳維安不能以「無參與」推卸所有責任,他至少需要求太太收回有關建議。

陳維安透過教育局發言人表示,他並無參與兒子學校的事宜,經他了解後,該派對為幾位德瑞學校的家長建議,純屬私人性質,學生可決定是否參與;教育局發言人補充,局方呼籲家長在停課 期間,應安排子女在家,避免帶子女到人煙稠密的地方。

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

伯爵府

我都好明白,其實我有錢的話,都好想好似佢咁,幫小朋友舉行返個畢業禮, 不過就等復課令出來才舉行,延期唔緊要,最緊要唔好取消,就算九月開了學,都無所謂

男爵府

雖然係事前「冇經大腦」思考,政治觸角不靈,但相信都係愛子心切,希望阿仔有個美好回憶.

伯爵府

熱血勳章

我覺得某程度上係佢自己想有個美好回憶多啲!
而家咩時勢, 要個仔挺而走險, 個仔梗係唔知有幾大風險, 但係做父母嘅真係要為仔女的健康著想!

原帖由 一家的太陽 於 09-6-17 08:44 發表
雖然係事前「冇經大腦」思考,政治觸角不靈,但相信都係愛子心切,希望阿仔有個美好回憶.

侯爵府

簡直政治垃x!!!

男爵府

無腦

洋房

原帖由 LoveChild 於 09-6-17 08:43 發表
我都好明白,其實我有錢的話,都好想好似佢咁,幫小朋友舉行返個畢業禮, 不過就等復課令出來才舉行,延期唔緊要,最緊要唔好取消,就算九月開了學,都無所謂 ...
贊成....

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 LoveChild 於 09-6-17 08:43 發表
我都好明白,其實我有錢的話,都好想好似佢咁,幫小朋友舉行返個畢業禮, 不過就等復課令出來才舉行,延期唔緊要,最緊要唔好取消,就算九月開了學,都無所謂 ...

agreed

翡翠宮

好媽媽勳章

無腦.....
老公係咩職位先 ?? 做相反o既野 ??
真係想老公無得升.....

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講到尾咪話自己係乜乜夫人想攞威....

男爵府

陳維安讀過3間長春藤大學,肯定聰明絕頂........但可惜娶到個腦袋塞草 GE 老婆

珍珠宮

畀面勳章

好心佢想做咩攞彩野都問個老公先啦...
依家俾d家長爆左出黎..分分鐘連佢老公個位都無得做呀!!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

咪係囉
原帖由 arale1668 於 09-6-17 09:42 發表
好心佢想做咩攞彩野都問個老公先啦...
依家俾d家長爆左出黎..分分鐘連佢老公個位都無得做呀!!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

大宅

完全冇政治智慧 !

別墅

老公咩假都丟清

別墅

媽媽愛子心切,想搞個私人party俾仔仔感受下畢業嘅喜悅, 家長自由參加, 我有能力,可能都會照做. 但 忽略咗佢個身份現階斷都係比較敏感. 情有可原嘅!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 鵝老太 於 09-6-17 09:37 發表
陳維安讀過3間長春藤大學,肯定聰明絕頂........但可惜娶到個腦袋塞草 GE 老婆

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

人地開私人party都要吠?畢業禮係人生大事,我都建議用私人名義開,不過為免招人話柄,我建議佢正式放左暑假才開.

大宅

首頁

尾頁

跳至