自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 依馬 的帖子

我唔覺得係你男朋友屋企人過分,係調返轉係你男朋友過分喎,其實年三十晚你想人哋幾點食呢?10點食?

公爵府

2024年龍年勳章

瀟灑兔兔 發表於 24-2-11 08:30
吃唔到咪同啊媽講聲,啊媽約成班親戚吃飯無理由要就距一個時間。吃唔到咪搵日放假飲茶lo,好小事。
...
講真,我哋只係有樓主嘅視角
男友打電話勁鬧屋企人(男友媽)
男友平日好好脾氣(侍應唔小心倒瀉水落身都冇嬲),所以嬲一定係其他人嘅問題
男友媽約(被約?)飯局,好多時都冇就男友(但有次就咗表哥)
男友媽次次(?)都係臨時通知
男友媽問男友,年三十都冇得早放?
(都係一般人思維,但樓主/男友認為係潑火)

成篇嘢只係講男友媽的不是
(冇預先通知確實唔係幾好,畢竟也不是當日先約好人)

但係,亦冇見到男友有諗過同屋企食個團年飯
只係當日屋企人話夜晚約咗(被約?)親戚食
然後就發晒火

提前食咗應該唔會有呢個POST(我相信一定有人提前食)
亦有人覺得唔需要講明餐飯嘅目的
但都最後一日,唔講明都知係為咗咩,況且也不影響,依然係臨時通知
應該唔會因為餐飯嘅目的,而改變"冇受尊重"嘅諗法

子爵府

通常一家人,都會講定自己邊日可做節,大家再夾日子。
好明顯,樓主個男朋友冇話比亞媽知邊日放假。
睇落,你哋應該唔係識左好耐。

男爵府

回覆 依馬 的帖子

只係食飯,唔明點解咁嬲。唔知你男友同伯母感情如何?每月比多少家用?掉返轉,你男友係咪應該問下伯母年三十戓其他節日想點慶祝,你男友作為後輩應該負責攪攪。

公爵府

你男朋友好過份,咁小家數自己呀媽,你仲衰,上埋網數人地呀媽

水晶宮

依馬 發表於 24-2-9 12:17
我男朋友今日真係好嬲,lunch打電話比我鬧左佢屋企人五分鐘,係狂鬧果種
佢平時脾氣好好,有次食飯侍應倒瀉 ...

去唔到咪唔駛去,唔駛咁嬲,如果佢阿媽重視佢,就會就返佢,叫親戚約夜少少食

伯爵府

我既世界觀係
正常人如果侍應唔小心倒瀉水落身都唔會嬲
會嬲果D叫小氣
會發火果D叫脾氣暴燥

好怕呢類人

伯爵府

你話倒瀉茄汁或者咖啡就真係會嬲
水好少事

大宅

回覆樓主:

第日我都好擔心阿仔識女朋友,識個好嘅就話啫,識著個鍾意煽風點火嘅咁就該煨囉

別墅

樓主同佢男友都係小朋友,天生一對, 咁就要狂嬲, 我係佢媽先心淡。
有啲野只聽一邊永遠見唔到真相。
你點知人地阿媽以前有冇問。或者可能成班人等佢男友成晚。

似係自己獨仔又懶係搵到錢就自我中心果種型。

公爵府

牛年勳章

jason3869 發表於 24-2-12 19:59
樓主同佢男友都係小朋友,天生一對, 咁就要狂嬲, 我係佢媽先心淡。
有啲野只聽一邊永遠見唔到真相。
你點 ...

樓主潛左水喇!唔知佢男朋友睇晒呢個post未?唔知識唔識檢討下
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

從用字,睇得出兩母子已有積怨
只有其中一方改變睇法才可改善
夾唔到就少接觸為妙

大宅

呢件事 真係雙方欠溝通所致
樓主可唔可以客觀d 睇番件事
唔好下下都幫住個男朋友先得架
年三十朝 被通知 即係個仔喺年三十個日都無諗住約佢媽食飯 假設佢預左佢媽係同自己食 即係佢諗住佢媽等到佢九點? 佢自己有無主動同家人講 佢今晚都係夜收 可以等埋一起團年嗎?
你話佢媽唔尊重個仔,咁個仔又有幾尊重佢媽?
你地拍左拖幾耐?
你做女友都無諗過約auntie 食個飯?
如果忙 真係唔一定係年三十食
你兩個可以早d 約下老人家囉
之後佢媽自己同親戚食咪皆大歡喜囉

複式洋房

Carol999 發表於 24-2-12 20:09
樓主潛左水喇!唔知佢男朋友睇晒呢個post未?唔知識唔識檢討下

我有睇,唔想回了。

珍珠宮

回覆樓主:

如果我份工經常都收9-10點,我唔會預家人等我,咁夜點等?反正自己想同父母團年會主動出聲問,或者自己邊日得就約父母果日。你男友父母明知你男友忙,唔想煩佢,無預自己屋企團年。轉去搭親戚團年,搭人嘅就當然自己就親戚啦!咁佢兩老約人食飯,點解仲要問,都預你無9點唔返。

公爵府

你男友過份啲 收得夜正路都唔會預人等埋佢收工先食㗎啦

大宅

依馬 發表於 24-2-9 12:40
所以佢話佢阿媽從來無尊重過佢

我同情你男朋友
俾著我都會好嬲
唔係食餐飯的問題,係尊重問題。個阿媽都知個仔係收唔到工啦,仲叫佢做乜,真係「扮咩野?」
未試過的人未必明白在家中不被尊重的感受

子爵府

我諗你都會影響埋
因為人地媽會覺得你搧風點火
所以要同男友傾
夾到時間就食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊