自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

迫佢去 盞大家唔開心 無謂勉強佢去

大宅

2024勳章

yurijm 發表於 24-2-9 22:38
唉,我完全明
最慘係親戚唔知
心入面多諗係咪我地唔教仔女

完全係!
除咗人哋覺得我唔識教仔女之餘
仲有老公都覺得我唔識教

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

GreenMaDad 發表於 24-2-9 21:20
回覆 竇漪房 的帖子

係呀,大家要明白仔女細過父母好多年,佢地鐘意既野係好吾同,咁緊係黑面啦,遲D大個 ...

未到青春期我已解釋佢知,一家人要互相遷就有來有往,爸爸陪媽媽行超市,媽媽陪爸爸買波衫,父母陪子女玩、睇玩具睇卡通片,子女可陪父母行家品店行山。。。

你(青年)有情緒可以講出嚟大家協調,正如阿媽我m到不適唔煮飯一樣,你同親戚長輩唔熟,問候完咪玩電話,亦可以就吓佢唔逗留咁耐,但青春期唔係做人無禮貌黑面既藉口。

男爵府

我反而想講,疫情期間,親戚好少見,剛剛食完團年飯,個女青春期,塊面出咗一啲暗瘡,個個捉住我哋講:
冇見一段時間,點解出咗咁多暗瘡㗎 ?
你做阿媽嘅有冇煲呢啲呢啲俾佢食?
有冇帶佢睇中醫或西醫?
係咪太夜瞓?
係咪好大壓力?⋯
頂!煩死人呀,阿女反而笑笑口就算,佢已經好克制啦。
大佬!你哋都試過青春期㗎啦,個人皮膚體質唔同,爆暗瘡真係好常見,我其實已經比佢用一啲好好的護膚品洗面,亦注意佢飲食、日常衞生等。咁佢功忙,晚晚夜瞓捱夜,我都盡量幫緊佢啦,想點喎。八婆!

katie816    發表於 24-2-12 08:49
yeung_ma    發表於 24-2-10 21:41
edhepp    發表於 24-2-10 17:46
Jane1983    發表於 24-2-10 11:33

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

個仔係你自己生出嚟有咩好怨?

子爵府

小ice 發表於 24-2-9 19:48
青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

下次唔好帶佢返

子爵府

當佢透明
唔食由佢

侯爵府

2024年龍年勳章

魚兒小寶貝 發表於 24-2-9 23:00
未到青春期我已解釋佢知,一家人要互相遷就有來有往,爸爸陪媽媽行超市,媽媽陪爸爸買波衫,父母陪子女玩 ...

我睇見啲會員成日比青年人用青春期嚟合理化子女啲無禮行為, 吾認同㗎! 你教得啱, 我亦相信你吾會用黑面嚟解決問題, 所以你子女都吾會咁!

我嗰個已經係大人嚟, 任何階段都吾會咁! 因為在我家中吾容許! 吾滿意有要求可出聲但黑面就係無禮貌!

珍珠宮

okgoodla 發表於 24-2-9 23:45
我睇見啲會員成日比青年人用青春期嚟合理化子女啲無禮行為, 吾認同㗎! 你教得啱, 我亦相信你吾會用黑面 ...

其實我都想講,我由細到大都唔會做呢啲咁唔大體嘅事
應該就係由細到大父母身教說教,所以基本唔會覺得可以咁自私⋯⋯

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

魚兒小寶貝 發表於 24-2-9 23:00
未到青春期我已解釋佢知,一家人要互相遷就有來有往,爸爸陪媽媽行超市,媽媽陪爸爸買波衫,父母陪子女玩 ...

完全同意
我自己一早已同我仔約法三章 大家互相尊重
做人好多時會身不由己 要學習體諒
有不滿要表達出嚟 唔係黑面就得
我都成日講 你有青春期 我都更年期
唔好挑戰我底線
有時佢黑面我都會照鬧唔會怕咗佢
唔會俾佢整慣姿勢,好似成家人怕左佢咁

珍珠宮

回覆樓主:

其實佢唔想去咪由佢唔去囉,每個人都會有心情唔好,或者唔想應酬既人,所以我從來都唔會迫個女一定要去應酬,由其啲好煩既長輩

大宅

佢唔想去,咪由得佢,點解要迫佢去?你應該會知道佢會黑面。
我已經放棄咗我家位少年,每次出街都搞好耐,好似好唔想去咁,我每次都會同佢講唔出街講聲就得,無人會迫你,只要唔好係度浪費時間。

水晶宮

小ice 發表於 24-2-9 20:08
我已經唔理佢,但佢問我出面有冇餐廳開,親戚都見到佢黑口黑面,好似全世界欠佢咁
...

剛剛呢一刻⋯⋯我又受氣了
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

好媽媽勳章

小ice 發表於 24-2-9 19:48
青春期之少年,遇到自己唔喜歡之事就黑口黑面,n年無返大陸過年,今年返去同親戚食團年飯,個仔由坐車嗰刻 ...

慘慘,好明你嘅心情
你plan返大陸前有冇問佢?我上年都怕呢個情況,我老公話同埋長輩返鄉下拜年,我預咗就算佢唔黑面都一定唔like,因為要對住十幾個佢唔識嘅國內親戚,所以我哋求其諗個藉口話佢去唔到。但係香港去拜年我就會同佢傾掂數先,一定唔准黑面,親戚有說話聽我一定同佢擋,好彩佢平時幾痴線都好,見親長輩佢仲會叫人、笑笑口

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁我仔算乖,從來同親人做節食飯無講過唔想去,亦唔會黑面,只係出到黎會掛住玩手機

珍珠宮

maozit 發表於 24-2-9 23:25
我反而想講,疫情期間,親戚好少見,剛剛食完團年飯,個女青春期,塊面出咗一啲暗瘡,個個捉住我哋講:
冇 ...

最怕呢啲親戚,咩都問點解,煩到一個點,明白你心情,你女女好叻好克制 ,比個贊佢

侯爵府

如果已經中學以上,佢唔去咪由佢,唔好迫佢。
我細個都好唔鍾意跟我媽去應酬親戚。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

姆明家族 發表於 24-2-10 00:27
佢唔想去,咪由得佢,點解要迫佢去?你應該會知道佢會黑面。
我已經放棄咗我家位少年,每次出街都搞好耐, ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

完全明白
所以一早同佢講明 阿公嫲嫲屋企一定要去 其他唔使勞煩佢

男爵府

佢仲細由佢,
佢青春期由佢,
佢大個識諗由佢,
慣到最後得出咩呢?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊