自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

Fishqqma 發表於 24-2-12 20:44
唔知你最差嘅意思係乜嘢!
香港邊個地方差到冇飯食?

自己做功課!
未來香港會唔會差到冇飯食, 冇人可以擔保, 政府如果年年財赤, 使晒d錢, 10年後冇飯食都唔出奇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

amycheung08 發表於 24-2-12 20:47
自己做功課!
未來香港會唔會差到冇飯食, 冇人可以擔保, 政府如果年年財赤, 使晒d錢, 10年後冇飯食都 ...

真係畀你笑死,
同你唔啱channel,
唔想嘥氣!!

珊瑚宮

回覆樓主:

多得好似艾美陳的人,小朋友先會咁大壓力,一定要讀到書才有人做,有飯開!

大宅

chanpeimui 發表於 24-2-12 15:35
懶,唔識自理,講大話,,義我態度衰,有2次唔借手機,仲細聲話我痴線

我諗可能自己嚴,offer 3月呈分試同 ...

用 reward system, 如果佢地做得好,可以加 screen time, 如果做得唔好,即刻減 screen time, 我屋企有兩個,都可行,你可以試下。

伯爵府

我反而覺得依家啲小朋友無左自己嘅興趣,除咗手機就無事可做!唔好話睇下書,男仔砌模型都覺無聊唔知點解

珊瑚宮

mamasprits 發表於 24-2-13 08:27
我反而覺得依家啲小朋友無左自己嘅興趣,除咗手機就無事可做!唔好話睇下書,男仔砌模型都覺無聊唔知點解:t ...

因為手機太吸引。

子爵府

手機真是太吸引,特別是打機。所以我從來不讓阿仔打機,而是培養他有廣泛的興趣,包括看書,玩board game, Lego, coding,跑步,運動,游水單車…… 不要只集中在打機上。

阿仔10歲,他從來都沒得打機,就不會扭打機。加上現在小朋友讀書,課外活動已經好忙,就算有時間,阿仔都會選擇看書或看看youtube,運動一下就算。我和仔仔有空就會去玩,去外遊,或做互動的活動,生活中根本沒打機一回事。

男爵府

Yakultcat 發表於 24-2-12 16:06
其實如果已經小六,全日只有20分鐘打機時間稍為小左d....

我個仔中一,每星期只係得兩晚半個鐘打機,佢冇手提電話呀

侯爵府

cms8686 發表於 24-2-13 10:49
手機真是太吸引,特別是打機。所以我從來不讓阿仔打機,而是培養他有廣泛的興趣,包括看書,玩board game, ...

十分同意,唔明點解依度個個都話小六當然要有手機,仲話每日打20分鐘好少。
我從來唔會比手機小朋友,更唔會打機,但有得睇電視,小朋友小四未扭過要手機同打機。當然我地大人都唔打機的。
小學生根本好多嘢玩,去做運動,睇書,做手工,玩lego。
我問過呀囡,佢既同學都冇打機,大家唔會傾打機話題。不過可能男仔會多啲。

珊瑚宮

小艾美 發表於 24-2-13 11:29
十分同意,唔明點解依度個個都話小六當然要有手機,仲話每日打20分鐘好少。
我從來唔會比手機小朋友,更唔 ...

只可以話差兩三年可以好大變化,
又或者你好好彩個小朋友好聽話,
青春期都唔會受人影響.

水晶宮

幾年前,我女參加兒童合唱團。我問佢小休的時候,d同學做乜嘢。佢話玩電話、打機。我話唔係個個有手機的,無手機果d玩乜嘢呢?佢話企係有手機的人後面,睇人地玩手機。

大宅

chanpeimui 發表於 24-2-12 16:06
之前俾過出街先用,補習同老師講屋企有事要早退,響條街度玩電話

以前我仔:
星期一至四不可以打機
星期五晚就可以玩1-2小时(父母陪伴)
星期六全日做功課溫默書......
星期日家庭日或打下機
现已大學畢業了

我妹2個小朋友仲劲,小六全级考第二,高中果個全级10名左右.他們完全不玩手機,每晚要交電話比我妹夫檢查.
雖然父母好嚴,但2個細佬完全接受,主要由出世已咁,習慣成自然

所以呢度有啲jm 留言只可參考下,太自由未必是好事...

大宅

monkeydiary 發表於 24-2-12 16:26
考到中學未?已考到的話,就由佢自生自滅,上到中學再算

上到中學再算?到时恐怕失控

12歲不小了,每刻都要盡力挽救,免得日後自己後悔

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

小六前阿仔冇手機,佢在家就玩Lego 砌模型, 另外會安排佢打波做運動, 放假會問我地借手機玩吓,佢有要求要手機,我講話冇需要,升讀中一先給手機佢
去到中一有手機真是勞氣好多,一有時間就打機,加上升中後 反叛,親子關係都差咗,大家都傾過協議過用手機時間,最後我都是畀佢自己自理,管唔到咁多,佢自己有自己要求

伯爵府

回覆樓主:

因為太嚴,怕唔合你意就被鬧?
所以乜都唔敢同你講,所以要講大話。

細個就話怕你,大大吓就會好極端,一係繼續聽你話,一係諗辦法去脫離你啲控制!

珍珠宮

chanpo18 發表於 24-2-12 16:10
唔放假mode 啦,佢地比我地返工既,已早一星期放假,乜都玩夠啦...
我小朋友昨日先開始做假期功課同開始少 ...

唔好以大人角度去睇,其實放假小朋友真係應該盡情放鬆,最好去下旅行,玩盡d
Btw,我仲係放假mode

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mamasprits 發表於 24-2-13 08:27
我反而覺得依家啲小朋友無左自己嘅興趣,除咗手機就無事可做!唔好話睇下書,男仔砌模型都覺無聊唔知點解:t ...

呢個係新生代致命傷
冇生活興趣
冇人生興趣
最大興趣打機、睇YouTube

珊瑚宮

mcheungm 發表於 24-2-13 11:47
以前我仔:
星期一至四不可以打機
星期五晚就可以玩1-2小时(父母陪伴)

高中都要交手機

你個小朋友已經大學畢業即係講緊十年前嘅事。。。
而且唔係每一個小朋友都接受同一個方法, 好明天樓主角小朋友就唔接受!

珍珠宮

amycheung08 發表於 24-2-12 16:07
唔覺得樓主嚴, 而係現在小朋友太幸福, 跟本唔懂得珍惜

幸福係你大人覺得,我唔覺得而家呢代小朋友幸福,物質係過剩,生活質素係比以前好,但唔代表心靈滿足。我覺得我細個幸福得多,生活簡單而快樂。

珊瑚宮

MissMaMa 發表於 24-2-13 13:18
唔好以大人角度去睇,其實放假小朋友真係應該盡情放鬆,最好去下旅行,玩盡d
Btw,我仲係放假mode ...

咪係囉! 唔係話叫全個假期乜嘢都唔做只係玩, 但係各方面都應該要平衡!
仲有個jm走出嚟話阿妺的小朋友高中都要交手機

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊