自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

amazing 發表於 24-2-17 06:23
嘩又會咁嘅!私家醫院點會話你係高機癌症,咪嚇死你!

因為張CT片照到我個肺有明顯不尋常陰影,政府個顧問醫生話,要好有經驗先分得到,佢哋睇過無數片,睇得出唔係惡性,當然政府有幫我照氣管鏡去証實,攞咗組織去化驗,但唔見有惡性細胞,只係細胞有發炎情況,但種菌都種唔到係甚麼東東,唔理照醫,好返之後舊唔知係乜嘅野慢慢一年後唔見咗LU

侯爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-17 07:46
我有問呀,兩個中醫都不約而同話要睇吓食完藥個況先,可能要調整

就算開5-6日藥,都要逐劑藥計錢,唔會因 ...
咁藥費當然要畀, 唔通 free 畀你, 但起碼慳咗診金。中藥藥費係唔平的, 因為全部係天然草藥, 唔同西藥, 大部份係化學合成嘢, 成本好平。除非係講有專利果啲特效藥。

只係比較兩方面一般病症的藥費, 冇話邊個好邊個唔好。

公爵府

好媽媽勳章

Prosperous 發表於 24-2-17 23:14
咁藥費當然要畀, 唔通 free 畀你, 但起碼慳咗診金。中藥藥費係唔平的, 因為全部係天然草藥, 唔同西藥, 大部 ...

你問我有無問醫生攞多兩劑,個個中醫做法都有唔同,又唔可以話我睇嗰兩個dum症,只能話佢哋唔夾我,中醫又唔同西藥,好返都仲要調理,而中醫而家香港睇好貴,所以我先返大陸睇

侯爵府

健朗媽咪 發表於 24-2-18 00:04
你問我有無問醫生攞多兩劑,個個中醫做法都有唔同,又唔可以話我睇嗰兩個dum症,只能話佢哋唔夾我,中醫又 ...
係! 睇一般傷風感冒, 香港中醫真係貴過西醫!

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

上年去港大深圳醫院做體檢,總膽固醇超標。係香港睇政府診所時順便比埋醫生睇,佢都問我食唔食降膽固醇藥,唔食就3個月再驗血(港大果邊話我血壓同血糖都正常,可以唔洗食)

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:43
https://youtu.be/YQc5QtbIQM8?si=WapgTslVYd6ujP6q

呢條片有詳細教分享

想問一下,如果之前已手機預約已付掛號費100元,係咪直接上中醫部出示已付款及預約便可以等侯叫nos入見中醫?

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-26 18:19
想問一下,如果之前已手機預約已付掛號費100元,係咪直接上中醫部出示已付款及預約便可以等侯叫nos入見中 ...

去到有自助機登記,掃你個人病人碼就會出張飛比你,你攞住張飛去中醫接待處交比姑娘就得

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-26 18:50
去到有自助機登記,掃你個人病人碼就會出張飛比你,你攞住張飛去中醫接待處交比姑娘就得
...

Thx

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

body check 只係全身驗好表面既野,CHECK 到邊度有問題可以係香港睇專科醫生,醫生會再做進一步檢查例如果針對性照CT, 呢次先可以CHECK 到有咩毛病, 除非只係三高之類驗血報告可顯示。

複式洋房

無話可說 發表於 24-2-14 13:41
見好似幾平,包好多野,但如果驗完發現身體出事,唔知香港醫生認唔認份報告呢?
...

認?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

mizuho 發表於 24-2-17 08:07
和睦家一次診金要¥1600左右(西醫)藥另計
中醫唔好睇佢,佢哋係搵本地醫院醫生掛診,然後賺差價,中醫大 ...

診金貴過養和醫院4倍

子爵府

我係深圳北京同仁堂睇中醫,都可以claim 到公司保險。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-16 15:40
上網約咗就唔駛驚去到無籌,我有次叫c6同我一齊睇埋,即日都有籌,不過唔係一定次次都可以攞到
...

通常你預約咗,入到醫院直至睇完醫生拎完藥走得,前後一般要用多少時間?thx

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-2-27 09:32
通常你預約咗,入到醫院直至睇完醫生拎完藥走得,前後一般要用多少時間?thx
...

大約1小時,等攞藥最耐

侯爵府

無話可說 發表於 24-2-14 13:41
見好似幾平,包好多野,但如果驗完發現身體出事,唔知香港醫生認唔認份報告呢?
...

大陸驗左,大吉利是,邊part有問題,咪香港再驗個part,咁可以慳d

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-27 09:33
大約1小時,等攞藥最耐

Thx

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-2-26 18:50
...

琴日朝早我見得閒又有精神,就北上去咗睇中醫調理,留意到正門入去嗰度已經叫係1樓,去到問詢問處,佢叫我直接入去中醫部(我已在網上預約及付了100元掛號費),呢個中醫部要經兒科部入去再右轉才看到,到達中醫部俾手機佢睇咗付款有關資料,就叫我坐下留意螢幕屏(有我名等叫入去邊間房,係女中醫幫我睇症,佢問我有邊度唔舒服及過往病歷,我覺得佢幾好,因我問點解成日口乾舌燥,佢話我唔係上火,解釋係濕重引致體內水運轉唔順暢(佢用普通話講,我聽到大約係咁意思),醫師話如果飲完中藥覺得想喉嚨痛)因開嘅中藥粉屬溫性去寒濕袪風,就只可每日飲一次。
由入醫院門口到完成走得,只用了半小時 ,可能因為琴日朝早少人。
唔該晒你

大宅

回覆樓主:

個人+家人經驗:
私家認,如無特別需要不用再做
政府認,但要再做(至少加快同你做先!唔系有排排!)

公爵府

好媽媽勳章

angelfan07 發表於 24-3-23 11:57
琴日朝早我見得閒又有精神,就北上去咗睇中醫調理,留意到正門入去嗰度已經叫係1樓,去到問詢問處,佢叫我 ...

如果你睇完,覺得呢個醫生都到你,下次要覆診所或再有唔舒服再睇,可以去到中醫報到櫃枱度同姑娘講要睇返呢個醫生,如果唔係姑娘都係隨機安排比你

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

健朗媽咪 發表於 24-3-23 12:29
如果你睇完,覺得呢個醫生都到你,下次要覆診所或再有唔舒服再睇,可以去到中醫報到櫃枱度同姑娘講要睇返 ...

唔該哂!
我覺得d中藥粉比較難溶,我用98度熱水沖,等到d水入到口唔熱都未溶哂,不過無一舊舊,我照飲,我見有15款中藥,上網查下功效屬性,多屬溫性去濕去寒袪風濕,藥費人仔157

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊