自由講場

跳至

首頁
12345...42

尾頁

水晶宮

真係第一次聽3、4歲小朋友打架會報警,誇張咗d。

呢d擺明無刑責,又唔係真係有傷,係純粹洩憤,同埋浪費警力。

伯爵府

onion555 發表於 24-2-15 23:08
其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳
...

樓主同意你,呢啲家長真係好恐怖,小朋友打交係唔唔啱,要教導,你已經道歉兼教導做得無錯,佢去到要報警,真係唔知咩心態,佢可能以後要報警無數次。或者佢應該唔好比佢仔出街,街上好危險

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

打人就係唔啱,人地家長可能真係未遇過小朋友比人打到喊哂,可能喊得太厲害所以家長都嚇親想報警備案,佢有權咁做嘅! 問題係你個小朋友成日郁手郁脚打人?你真係覺得冇問題?我有小朋友,但就算細過去玩都真係唔會郁手打人或被打! 當然有D小朋友比較粗暴,我會帶小朋友行開D玩,但唔會覺得打黎打去係正常,幼稚園都唔應該比小朋友咁做,學打人囉! 但始終不在現場,好實判斷佢傷唔傷喎

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

onion555 發表於 24-2-15 22:57
所以我咪話而家啲家長好恐怖囉! 呢種諗法嘅人真係唔少

由頭到尾都冇講過,我小朋友平時會打人

我教佢避,搵大人幫手,佢唔會推人打人還擊。唔知你點同人溝通,激到人地咁嬲?

大宅

tailinlin 發表於 24-2-15 23:17
根本樓上都唔係討報唔報警問題,係成件事覺得你價值觀上有問題。小朋友你推我撞係無人教嘅情況下先會好平 ...

你父母都有叫你唔好講大話相信亦教導了你無數次,咁你從小到大有冇講過大話先?
教咗就唔會發生,呢個係理想社會。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

阿仔細時在公園被推, 佢就推番轉頭,
我已衝了過去做和事佬, 叫大家停,
不會去到“打”的地埗.

我在公園,未見過小童出拳頭打人

男爵府

patekp 發表於 24-2-15 23:23
你父母都有叫你唔好講大話相信亦教導了你無數次,咁你從小到大有冇講過大話先?
教咗就唔會發生,呢個係理 ...

打人同講大話係咪有分別,有啲善意大話係應該講,你做咗咁多年人無理由唔識分? 打人會有善意嘅咩?你比喻已經唔啱用了。
而且我係講緊樓主覺得3歲小朋友動手好正常/平常,呢個價值觀有問題。而唔係贊成另一對父母報警

珍珠宮

回覆樓主:

首先,我女從小到大都無郁手郁腳推撞人,不過如果講到報警,咁就真係要睇下有無傷喇,始終而家都係單方面講姐,但如果發生在9歲10歲以上,我作為被打既一方家長,我都會報警,主要原因係我唔接受小朋友做錯咩事都話係細,無後果。

水晶宮

onion555 發表於 24-2-15 23:01
已經apologized

我好奇怪, 報警可以達到乜嘢目的?

驗傷,你話睇唔到對方小朋友受傷,睇吓警察睇唔睇到。
你嘅道歉有配合態度嘛?

水晶宮

onion555 發表於 24-2-15 23:06
流血就冇, 我肉眼見唔到任何損傷

不過好奇問一下, 報警目的係乜嘢? 想索償?

你係唔係本地人?報警為索償?

珍珠宮

回覆樓主:

點解兩三歲人郁手會覺得好有問題?唔通大個郁手先正常?就係細個唔識,用最自然嘅反應應付問題,當然小朋友要教,但係灌輸道德觀係要時間,要慢慢學,實在男仔去到初中有時都仲郁手,只係唔會再向大人,老師等長輩投訴,到高中就真係少啦,人會成熟唔少,唔會兩三歲打架就會越大越嚴重,樓主都無話自己個仔無錯,只係避免唔到小朋友會做錯,家長有教有道謙,我唔覺得有問題。

水晶宮

onion555 發表於 24-2-15 23:08
其實你有冇小朋友? 去到呢個年紀。, 郁手係正常, 佢哋個腦部發育未成熟, 唔識得表達自己,所以會郁手郁腳
...

學校係會教小朋友,你講到喺學校學返嚟,邊間學校?

大宅

無論幾多歲,會郁手打人都係唔啱喎,但你居然覺得年紀細就合理化左個惡行,俾你仔打既家長唔嬲就奇,唔為咩架,想俾你個仔知道打人真係會有警察出現架
唔使問我有無小朋友,我有2個,從來無係街同小朋友推撞過,係唔識聽道理既年紀我跟到實,唔會俾佢有機會郁手郁腳

子爵府

去到兩、三歲郁手郁腳唔係正常呀!一係屋企縱慣咗,一係個小朋友語言能力有問題,真㗎,我親戚個仔就係當年去到邊都被投訴打人,後尾去做評估,中咗語言障礙、有限智能

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

onion555 發表於 24-2-15 22:51
家長話額頭瘀咗, 眼角有傷,其實我望落去乜都睇唔到, 喊得好大聲喊咗好耐就真嘅
三歲人仔有幾大力?
我阿仔 ...

你個仔都好恐怖下喎,怪不得要報警
比我嚇到唔知點算
見小朋友郁第一下就已經要喝住,呢d唔係正常

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

wan_sosin 發表於 24-2-15 23:35
點解兩三歲人郁手會覺得好有問題?唔通大個郁手先正常?就係細個唔識,用最自然嘅反應應付問題,當然小朋友 ...

認同,兩三歲小朋友未識性有身體接觸好正常,就係要趁呢d 機會教導小朋友,兩三歲小朋友犯錯要報警唔係太誇張咩?

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

見到你嘅偉論《兩三歲小朋友你推我撞郁手郁腳係正常》絕對認同【家長】真的很恐怖

大宅

pauline_c 發表於 24-2-15 23:31
驗傷,你話睇唔到對方小朋友受傷,睇吓警察睇唔睇到。
你嘅道歉有配合態度嘛?
...

驗傷應該要去急症室, 唔係警察做嘅事

其實嗰日我好感慨, 小朋友真係家長嘅一面鏡子

我哋屋企氛圍輕鬆 loving, 大事化小, 我個仔開朗樂觀, 俾人打都係喊一陣就冇事

嗰日衝突, 其實之前我個仔 hug 對方小朋友, 本來仲開開心心, 唔知點解突然變味

對方小朋友, 俾人打一兩下 喊到殺豬咁樣, 喊咗好耐好耐

對方家長勁大反應, 阿媽仲要喊到面容扭曲, 非常誇張, 好似我殺咗佢個仔咁

嗰日對方外婆, 仲要指住我個仔鬧

搞到咁大件事要報警, 屋企係乜嘢氣氛可想而知

我諗呢個小朋友將來抗壓能力非常低, 點樣面對社會?

重新我小朋友平時唔打人, 我話兩三歲郁手正常, 係從development 角度講, 所以我個仔俾人打, 我自己都冇追究,因為明白背後原因

當然打獵人嘅小朋友, 如果有返咁上下年紀,咁就真係要追究啦, 我哋而家講緊三歲人仔呀大佬

珍珠宮

onion555 發表於 24-2-15 22:41
前日我嗰三歲仔去遊樂場玩,同另一個小朋友(大約四歲)有啲身體接觸, 互相打咗幾下, 個小朋友喊得好大聲

** ...

你都識講你小朋友同人推來推去,你小朋友一定有推人架啦,咁咁耐以黎咪又係一個報警之麻,又唔駛講到係新常態或要小心啲嘅!係咁啱遇著個緊張媽媽啫,反而係小朋友要小心你小朋友就真,話晒你小朋友打人! 我小朋友從來無係公園打過人喇,好奇點解你小朋友常與其他人小朋友打交呢

男爵府

回覆樓主:

其實報警真係浪費警力,小朋友咁細個,阿媽又有教返小朋友又有道歉,真係好少事,有時細個間中都俾同學抓損呀,推到呀,道左歉就算啦,最緊要家長有教返,有邊個小朋友唔係學習成長階段架,咪錯誤中學習囉

首頁
12345...42

尾頁

跳至