0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb 剛剛滿月 肚風情況持續左接近3 星期 每日黃昏就開始 一路去到朝早5-6點先好d 喊到聲都沙埋 咩方法都試過曬 按摩 肚風水 瘋狂掃風 又抱又氹 趴係心口訓 時得時唔得 或者安靜一陣 之後又爆喊 抱到手勁痛 睇醫生都話無野可以做
最近幾日連日頭都開始扭 訓教又訓得唔冧 1個鐘左右就爆喊 要氹好耐先可以訓返 同埋都係訓得唔耐 飲奶時間又亂曬龍 之前4 個鐘飲 而家隔2個鐘喊醒左 氹極都喊 明明無口挈挈 但比奶佢 又會食得曬一餐 但食完都係喊 又扭黎扭去 好沮喪 日喊夜喊 我已經分唔到佢係肚餓定係肚風定其他原因
日頭婆婆嫲嫲都會輪住幫手 c6 都好幫手 雖然要返工都做曬家務 夜晚都會幫手湊一餐 又成日安慰我 但係我都係開始覺得好沮喪 凌晨對住佢 好無 耐性 湊佢半個鐘 見到佢點氹都喊就覺得好辛苦 但又要繼續氹果種無助
我係泵出嚟餵人奶既 我媽仲問係咪我d 奶有問題 日日都話佢以前湊我都唔係咁 我已經食緊月子餐 所有其他野有氣既食物都唔敢食 零食甜品 或者外賣邪惡d 既野我都唔敢食 奶奶份人又多野講 日日問我點解唔親餵 日日問點解啊b 會咁 又話我姑拉個b 唔會咁點點點 解釋完又問 不斷重覆 我真係覺得好攰好煩好躁 好想休息 每一日都覺得好漫長 到底肚風幾時先會好 再咁落去我驚我會痴線

大宅

喊咁耐就唔係肚風吧, 轉食奶粉/ 埋身

男爵府

會唔會喺百日哭?

試下包實少少bb,好似swaddle up,halo個啲幫唔幫到手

試下飛機抱,張寶兒話吳偉豪幫佢bb飛機抱就唔喊。或者如果有bb籃加bb車/或者好似combi bedi long with newborn set能180度平訓個啲,輕輕前後搖下幫助bb訓覺

播啲white noise, 安撫下情緒

再試下埋身/最後一餐補奶粉會唔會幫到手

下次bb打針時,問下醫生和護士意見

複式洋房

starlightbabe 發表於 24-2-16 12:35
會唔會喺百日哭?

試下包實少少bb,好似swaddle up,halo個啲幫唔幫到手

全部都試過曬 只能夠安靜一陣 幾分鐘之後又會爆喊

伯爵府

親子王國15週年勳章

有無做排氣操?

複式洋房

大將軍 發表於 24-2-16 14:09
有無做排氣操?

別墅

我個仔而家個半月大,都有你呢個問題。我買咗。twinkle嗰支萬用膏幫佢搽個肚,見到佢明顯放多咗屁,都幫到佢去緊啲肚風 。

我個仔仲要嘔奶嘔得好勁,同埋鍾意食到七成飽就停。佢每次都瞓得唔腍,兩個鐘左右就醒,跟住大喊又要食,但我最近發現,原來係佢埋身食到七成飽就停,咁我就有一兩餐用樽餵人奶,啲奶俾佢食到佢唔食為止,咁我就發現佢冇再大喊 。

同埋有時大喊,未必係肚餓,可能係佢瞓得唔好,扭眼瞓,就想食啲奶有安全感咁樣瞓

大宅

有冇試過安撫奶嘴。或者一半奶粉一半人奶。
我小朋友細個時係差唔多,滿月係腸絞痛高峰期,固定黃昏至10pm 發作,喊下停下,但日頭係冇野。
佢發作時我比奶嘴,加郁腳排氣,冷靜左一陣又黎過,感覺好似女人生仔陣痛咁。

別墅

回覆 applepieemini 的帖子

我個B又係咁
換片、沖涼、餓就爆喊,食晒啲風,食野又急,打晒嗝,又唔比掃風,一掃好易噴奶,又易嘔奶,好無奈😮‍💨
攪到30ml 每兩個鐘食
都唔知可以點

複式洋房

有冇睇醫生?

複式洋房

jayanse 發表於 24-2-28 12:01
有冇睇醫生?

有啊 買醫生話無野可以做 等bb 3 個月大就會好啲

複式洋房

09142023 發表於 24-2-20 16:25
有冇試過安撫奶嘴。或者一半奶粉一半人奶。
我小朋友細個時係差唔多,滿月係腸絞痛高峰期,固定黃昏至10pm ...

有試奶嘴 但bb 唔係好肯食 食一陣就吐出嚟又爆喊 我轉左低敏奶粉之後就好好多啦
發作既時間短左 終於可以抖抖

複式洋房

mei07 發表於 24-2-16 07:51
bb 剛剛滿月 肚風情況持續左接近3 星期 每日黃昏就開始 一路去到朝早5-6點先好d 喊到聲都沙埋 咩方法都試過 ...

OMG! same here!!!我b下星期滿月,今個星期開始都係同你一模一樣,晚晚都無覺好訓,搞到我開始心口痛,真係咩方法都試過,奶嘴、爬係到訓、白噪音可以試既都試曬,都係喊到朝早見到太陽先開始肯訓…再係咁我就來死….

大宅

alleyleung 發表於 24-3-2 13:03
OMG! same here!!!我b下星期滿月,今個星期開始都係同你一模一樣,晚晚都無覺好訓,搞到我開始心口痛,真 ...

唯有叫你屋企人日頭推bb出街,等你日頭可以訓下。開頭都係咁,bb肚仔唔舒服。過左就好d. (但之後出牙,學行又會唔肯訓)

大宅

回覆樓主:

食得太多會令BB肚仔更加唔舒服架,嗰陣醫生叫我唔好一喊就餵,試下做其他野氹BB,明白係好難頂,但捱過左等BB大個啲就無事架喇,加油

別墅

回覆 doublefishfish 的帖子

冇野架 。大個啲就好啲 。我個仔而家2個半月大,問題改善左好多,自己有固定作息 。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊