自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

其實個估值應該要計埋個舖吉左幾耐先arm

大宅

怕深圳食飯太迫要排好耐隊。自己就無乜點返去消費。

男爵府

回覆樓主:

其他地方唔知。不過有時行過尖沙咀廣東道d名店。條龍長到嘔。係街好多自由行都攞住一袋二袋名牌紙袋

男爵府

leopak 發表於 24-2-17 21:37
聖誕去北京,王府井大街,都好蕭條,好多吉鋪。

經濟係差,只係d香港人成日北上去食店/超市,造就好好景咁 ...

千奇唔好咁講,好多人仲認為大陸經濟仲好好,只係d人黎香港消費模式改變左….!

珍珠宮

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 24-2-17 20:44
香港鋪租貴過深圳好多,香港鋪租係炒到咁高,跟本就唔應該咁貴租

貴到離地

侯爵府

野原美冴 發表於 24-2-17 19:38
政府唔好再干預商業治動,市場會自動調節。
但係好多人乜都賴政府, 成日叫政府做啲嘢改善經濟!

我讚成商鋪要畀空置稅, 迫啲人減租, 唔好再人為咁製造租金好高, 間舖好值錢的假像!

男爵府

adaleung717 發表於 24-2-17 19:53
我姪女成日北上消費, 佢話香港整甲$500+, 番大陸同花同款先$200零; 整眼睫又係, 整頭又係, 樣樣都幾乎係你 ...

大陸消費一直都平宜,香港既價值不同,斗平係不智的

大宅

回覆 珍惜眼前 的帖子

好多人唔知行情,數據又唔睇,又唔係做啲好commercial 嘅工,同佢哋講嘥氣啦
大陸連續3季通縮,公務員減人工,保險公司減人工,我大陸啲business associates 話啲生意未見過咁差。深圳基本上9點後冇咩人。

呢度啲人講,深圳好旺 (其實全部都係深圳南近香港嗰啲商場多人)

淨係攞自己去消費嘅地方嚟衡量嗰個城市或國家經濟,香港大把豪宅有人住啦,咁就經濟好?

大宅

回覆 rich8 的帖子

同意,但香港融入咗大灣區,貴地方嘅錢一定會湧入平地方
而且香港冇咩特色,又冇咩高端產業,仲係賣緊維港夜景,我睇非常高端醫療護老可能係唯一出路

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

syne403 發表於 24-2-17 19:29
大陸遊客來港唔會豪買名牌珠寶,審慎消費,本地後生女唔gel甲去做gym,本地商家無生意,店舖業主都係唔肯減 ...

唔gel甲係好事,其實指甲自然或者自己搽吓甲油已經好靚,唔明去gel塊膠響上面為乜,又怕整甩又要定期去修同補

子爵府

Anpanmama 發表於 24-2-18 01:55
唔gel甲係好事,其實指甲自然或者自己搽吓甲油已經好靚,唔明去gel塊膠響上面為乜,又怕整甩又要定期去修 ...

Gel甲都只係女性(我就未見過男去gel)
做gym 男女都得

大宅

2024年龍年勳章

shop_baby 發表於 24-2-17 19:50
業主唔減租,吉舖越來越多,一係成條街都連鎖店,冇吸引力,一係成街吉晒舖,水靜鵝飛 自從打貪 ...

樓股下跌影響大過打貪,唔係個個買嘢都因為行賄,但係有資產的中產,資產縮水就影響消費

大宅

2024年龍年勳章

rocksugar 發表於 24-2-17 22:08
坦白講,無特色先係問題所在,香港人食老本太耐。
以餐廳為例,食物味道唔好、服務態度差、衛生惡劣,就算 ...

呢句真!上環間龍邦燒味叫做出名,但係張枱仲污糟過我屋企地板,食完一次真係唔會再去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大陸遊客來港唔會豪買名牌珠寶,審慎消費,本地後生女唔gel甲去做gym,本地商家無生意,店舖業主都係唔肯減 ...

朋友D女個個gel甲喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

siu-miu 發表於 24-2-17 19:42
但係昨天去尖沙咀,見到LV門口共有三行人等排隊入鋪,經過九龍公園隔離條街果間珠寶店入面好多人呢⋯⋯
...

係呀! 尖沙咀名店依然大排長龍喎!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

Gel甲真係 嘥錢又傷甲
而家個個都話淘,淘晒成套野都只係幾百,鍾意點整都得啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

別墅

回覆樓主:

覺得係咁岩搵個位後生女係咁,可能一早預設左個故事

水晶宮

2024年龍年勳章

佢講的只係一部份, 我星期六日經過彌敦道的金行ssssss, 間間都勁多人.

而消費模式改變唔止香港, 內地某D省市, 甚至美國, 早前都有新聞講過.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

amazing 發表於 24-2-17 21:15
咪係囉!所以咪話啲人冇腦囉!成日話香港乜都要減乜都要平,諗下到時自己啲人工連上深圳消費嘅優勢都冇呀
...

香港人既素求係自己層樓、人工唔跌唔減,但出面、人地果d就跌到hihi,最開心

即係自己搵工就得一萬幾千,人工好唔合理

自己請人,一萬幾千已經俾多你。

男爵府

Hehehahagogogo 發表於 24-2-18 01:41
回覆 珍惜眼前 的帖子

好多人唔知行情,數據又唔睇,又唔係做啲好commercial 嘅工,同佢哋講嘥氣啦

所以香港好快就見減人工 減人手,個個係度搵唔係度洗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊