自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

過去十年麻麻,阿媽大病,老公失業,做工辛苦到患上失眠,驚恐症,幾努力做嘢但諸事不順(例如其他同事唔合作);工作作成team 人過去十年annual dinner 輪流抽到奬得我一個冇,好似無乜嘢係順利 ,啱啱過生日另一個大運開始,希望會轉好

有冇JM由運氣麻麻跟著轉運到慢慢多野變得順利?

FJmom    發表於 24-2-18 14:37

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實好運時又好,衰運時又好,過成點,好睇自己心態。例如你話媽媽病,老公失業,我唔會入自己數。工作不順我會轉工,唔會俾自己辛苦到屈出病來,抽獎命我從來都冇乜,呢啲我會計入自己冇抽獎命,明知唔會中就唔好有無謂嘅期望,唔會歸入行衰運。行衰運時要多行善,最好去捐血,因為捐血係救人性命,係大大嘅功德。

好運時更加要行善,將自己嘅好運分啲俾人。自己亦會過得越來越好

Kennedyjason    發表於 24-2-19 17:46
pi0219    發表於 24-2-18 15:16

珊瑚宮

回覆樓主:

心態好重要, 當你覺得自己黑, 就會越諗越灰, 好運見到你都走頭。
大病,有得醫, 我唔覺得係衰運, 相反係好運。
我自己試過, 新工入職一星期, 忽然身體有事要做手術, 即辭職。
朋友話我黑仔, 我話邊黑呀, 發現得早, 否則我有可能做傷殘人士, 好運就真。
工作屈到病, 我會走。
我又試過, 過年, 位位同事都祝我步步高升, 大家都知我今年一定會升職。 唔夠一個月, 我辭職了,我選擇要條命, 要健康。
抽獎, 經常都抽唔到, 呢d叫黑?正常事就真。

伯爵府

2024年龍年勳章

cbeyond 發表於 24-2-18 15:20
心態好重要, 當你覺得自己黑, 就會越諗越灰, 好運見到你都走頭。
大病,有得醫, 我唔覺得係衰運, 相反 ...

男爵府

cbeyond 發表於 24-2-18 15:20
大病,有得醫, 我唔覺得係衰運, 相反 ...

正念

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-2-18 14:58
其實好運時又好,衰運時又好,過成點,好睇自己心態。例如你話媽媽病,老公失業,我唔會入自己數。工作不順 ...

Me too
唔關自己事,我全部無入自己數
如果計埋,真係年年當黑

大宅

OKC 發表於 24-2-18 14:36
過去十年麻麻,阿媽大病,老公失業,做工辛苦到患上失眠,驚恐症,幾努力做嘢但諸事不順(例如其他同事唔合 ...

之前睇片師傅講命運通道,每個人條命都唔同,有人大上大落,有人一世平平上落唔大,好運同衰運時遇的事,每個人的程度都唔同,有人明顯 d, 有人無咁明顯,重點係要分好運衰運, 好運時衝多 d , 衰運時唔好咁博, 術數可以幫助衰少 d, 好多 d, 但唔可以由衰變好, 呢句我印象深刻,因為無人咁講。

大宅

yurijm 發表於 24-2-18 21:51
Me too
唔關自己事,我全部無入自己數
如果計埋,真係年年當黑

有人年紀大先行運

琥珀宮

回覆樓主:

好少諗返轉頭,努力去經營目前,令自己下一刻不後悔此一刻,盡了力,好運又係咁,唔好運都唔關自己事。

男爵府

回覆樓主:

這十年當中,我係一兩年內經歷亞媽有cancer ,老公1、2年找唔到工,亞仔小一抽到寶校,自己有個良型瘤中型手術要面對。

但我沒有你這想法

亞媽病一起去面對,宜家好人好者
老公失業時,我仲有工返
亞仔小一,好多同學入咗第一志願,我哋碌入寶校,咪扣門入返第一志願
有良性瘤手術,咪割出嚟

看看自己點諗啫

大宅

呢個post好正面,自己負面底多,入嚟學嘢

過去一年都覺得好黑,但睇完大家share ,試吓諗番轉頭

身體有問題 》 搵到病源,要keep住覆診,但有好轉

份工危危乎 〉危到今日暫時仲未被炒,仲有收入

搵工零消息 》 可能轉左仲衰過依家

股票大閘蟹 〉 慶幸仲未等錢洗唔洗蝕住放,安慰自己帳面數

每月無錢儲 》 慳啲洗買少啲野,健康無價

當然希望今年事事順利,大家加油

me2me2    發表於 24-2-20 00:31

子爵府

好正面的 post, 祝福大家開開心心過日子!

公爵府

回覆樓主:

好多謝大家回覆,正如上面有JM講要有正面態度,可能我年紀大了,幾十年來諸事不順才有此疑問,可能人生就係咁樣,但最重要係目自己點諗,積極正面應付才是正道

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

黑果時
經常送車尾
經常整親
六合彩無回頭
步行導航錯誤
著新衫好快彈污
日日事事不順
好彩我心理質數唔差
其他人可能已經走去自掛東南枝

琥珀宮

D..D 發表於 24-2-18 23:27
黑果時
經常送車尾
經常整親

我鍾意送車尾,因為排頭下架可以揀位坐
我都成日整親,不過唔會死嘅是但啦
六合彩預咗唔中啦下,我買二十次都冇中返一次$40
我係超級路痴,導航冇誤導都會成日行錯,搭巴士又成日上錯車
新衫買黑色咪唔會污糟囉,我仲勁呀,求婚仲戒指戴唔夠幾個鐘就刮咗一大條花痕,有冇人夠我論盡先
如果我負面啲應該都已經死咗

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

好正面嘅Post!讚!入黎學下野

男爵府

行好運無壞人留意 自由發揮
行衰運被壞人針對陷害
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好既十年
有事順利完成,尤其同唔好時相比,能夠多勞多得甚至少勞多得
唔好既十年
工作上大壓力、辛苦、多勞少得、做事有障礙
每10年一個大運去睇覺得幾準自己睇返

琥珀宮

阿花花 發表於 24-2-18 22:02
之前睇片師傅講命運通道,每個人條命都唔同,有人大上大落,有人一世平平上落唔大,好運同衰運時遇的事, ...

咁咪同賭一樣,贏要谷,輸要縮囉

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 24-2-18 14:58
其實好運時又好,衰運時又好,過成點,好睇自己心態。例如你話媽媽病,老公失業,我唔會入自己數。工作不順 ...

你好正面,讚!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊