自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 21:23
jm妳問得好
我就係想知係咪自己嘅問題
結婚廿年,頭10年我係欣賞佢嘅……

其實你不如問下自己,你有冇真心欣賞過你老公? 從你講嘅嘢, 我覺得你認為 自己比你老公付出多,似乎喺度怨緊佢, 你嘅重心亦都係你仔仔身上,所以佢越嚟越沉默, 越行越遠

侯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 22:17
好多謝各位網友嘅用心回覆
從來相信,路……係自己走出嚟嘅
但……當有迷惘時,唔想剩得放棄一條路

當然唔好放棄,其實冇大問題,唔好冇偈傾就嗌離婚,只係溝通少咗,我諗好多夫婦都經歷過。

想改變,就由自己先開始,我老公好忙,早出晚歸,冇緊要事唔會打電話俾我,我就每日去到邊、食飯都影相send 俾佢睇,好無聊㗎,有日佢居然又影個飯盒俾我睇,估唔到佢會做啲咁無聊嘅嘢,哈哈!而家佢成日send嘢俾我慢慢嚟啦,你老公係好男人嚟㗎

侯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 22:30
就係已影響到小朋友

我諗係你嘅情緒、你唔開心影響小朋友多啲,放鬆啲啦!

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

阿花花 發表於 24-2-18 22:05
我會好奇, 係點開始呢...

31樓……我估係咁

侯爵府

是是但但 發表於 24-2-18 22:23
既然不想輕言放棄,就唯有調整自己心態。要改變別人很難,要改變自己較易,嘗試接受佢既沉默,試下多溝通 ...

可能我都攰(唔係體力上)想有人care吓自己,而佢嘅粗疏令我好孤單

男爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 19:41
每次都要花很大力氣
想想餘生都要這樣渡過

同路人,糸好花力氣。我已經當是同屋主了,但他卻常大脾氣,要全家跟認同他,不然又發脾氣。一天我地因小事可以嘈3次。出聲又怕講錯,吾出聲又話吾知我想點。佢糸有病,但吾糸大曬,我都糸有病。我明白那種心累,只有安慰世界更衰的男人多的是,他是中規中矩,見人地C6好,可是我不夠幸運。我教囡揾老公一定要選性格第一。

侯爵府

meowmeow34 發表於 24-2-18 22:35
其實你不如問下自己,你有冇真心欣賞過你老公? 從你講嘅嘢, 我覺得你認為 自己比你老公付出多,似乎喺度 ...

jm你講咗啲我好似忽略咗嘅嘢
多謝你,我會試吓回想當初佢令我欣賞嘅努力

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 19:29
木獨;頑固;無承擔嘅“同居”者
乜嘢方法都試過

我識我老公嗰陣,佢又大膽嘗試,又喜歡夜蒲,食煙飲酒愛玩,但而家佢深閨鍾意留喺屋企、鍾意喺我屋企煮嘢食,佢喺張梳化可以唔郁睇電視一日!
無論男女相處咗一段時間之後,因為覺得同對方舒服可以放鬆做返自己,呢個先係真性情,有時會懷念初初認識嘅佢,但亦都諗吓今日嘅你仲可唔可以應付當初嘅佢
兩個人相處一同進步,一齊老去互相包容,其實係一件幸福不過嘅事,試吓唔好用挑剔嘅眼光去睇,欣賞吓佢

伯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 22:50
jm你講咗啲我好似忽略咗嘅嘢
多謝你,我會試吓回想當初佢令我欣賞嘅努力
...

希望你唔好介意我太直接la,我估你老公係個顧家嘅好男人,珍惜

侯爵府

alau2021 發表於 24-2-18 22:35
當然唔好放棄,其實冇大問題,唔好冇偈傾就嗌離婚,只係溝通少咗,我諗好多夫婦都經歷過。

想改變,就由 ...

多謝你,非常感激你嘅回覆同鼓勵
就係想得到如你們一樣,簡單又平淡嘅幸福
我一直努力,一直試唔同嘅方法,希望有機會改善到

alau2021    發表於 24-2-18 23:03

男爵府

yurijm 發表於 24-2-18 20:40
但好矛盾
點樣頑固得來又無承擔?
有冇具體例子?

我覺得我C6都糸強迫証,迫人同佢同一步伐,認同佢。因為去旅行,佢睇好多utube片,晚上吃飯要全家一起睇,我同囡會傾計,佢就嬲,吾比我地傾,抽問條片的問,答不到就話我地吾專心睇。我地話吾想睇,佢吾淮我地講野,嘈佢睇,校到100度大聲。本來吃飯吾睇,因為我地其他時間吾肯坐糸到陪佢睇。其實出去旅行,佢編去邊就去,我地有想去會出聲,佢一直嬲我地吾參與,吾睇行程。我地無乜意見,只是有時會問2句呢到有什麼的,一陣去那,那個是什麼,佢又發火話你們乜都吾睇。住住就為呢D小事嘈。好老實,我平時返工巳用腦,家中煑乜,外家,自家健康我巳好煩,既然他喜歡plan,我真心唔想再睇太多。

yeung_ma    發表於 24-2-19 12:43

侯爵府

回覆樓主:

我也有兩個難頂的同居者

侯爵府

natnatbaby 發表於 24-2-18 22:47
同路人,糸好花力氣。我已經當是同屋主了,但他卻常大脾氣,要全家跟認同他,不然又發脾氣。一天我地因小 ...

我時常提身邊嘅女性朋友
亦教導兩個仔,要多體諒同多溝通(唔想佢哋遇到同樣嘅問題)

侯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 20:06
已經好長時間係咁

自己性格開朗,健談,好易同唔同性格嘅人相處,唯獨對佢無辦法

始終伴侶又唔同、同一屋簷下、又親密關係.....同朋友嘅相處模式好唔同

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-2-18 22:55
我識我老公嗰陣,佢又大膽嘗試,又喜歡夜蒲,食煙飲酒愛玩,但而家佢深閨鍾意留喺屋企、鍾意喺我屋企煮嘢 ...

好羨慕
無求什麼,就是憧憬這樣的生活,互相扶持,一起慢慢老去

但就係唔知從何時開始,不再言語好唔開心

侯爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 20:38
jm妳個問題好好

佢比人嘅形象係好好先生,努力工作

你同我狀況咁似嘅;我又係成日響別人眼中、係強勢嗰個、但其實我先係受害者

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 22:46
可能我都攰(唔係體力上)想有人care吓自己,而佢嘅粗疏令我好孤單

這種心累,我明。
不過,有時候就係咁,兩個人走在一起,就好似二人三足咁,雖然綁著對方,但有時會步伐不一致,唔小心踐踏了另一半,會怪另一方不配合走太慢/太快,雖然一齊,但又沒有了默契。明明當初互相吸引,互相纏結,但今日卻又有所偏離。男人,大多數都係,在追你時花盡心思,關懷備至。日久了,愛情升華成感情,不是不愛,只是沒有了激情,沒有了當初的熱衷,彷彿你就變成家人,甚至變成佢阿媽。女人都想人愛,想人錫,但男人就係偏偏忽略呢樣。所以你只能多關心自己,愛多些自己,你愛佢,就繼續關心佢,不用刻意,想做就做,不做就不做。當所有野隨心,不費力,不求回報,漸漸就可以令自己釋懷。
我先生有段時間都是這樣,但日子久了,他又好似感受到我的關心,慢慢地走近。雖然仍有互相踐踏,但兩公婆就係咁,人的相處就係難。既然揀得唔放棄,就努力作調適吧!

yeung_ma    發表於 24-2-19 12:45
Childhood is journey, not a race.

男爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 23:10

我時常提身邊嘅女性朋友
亦教導兩個仔,要多體諒同多溝通(唔想佢哋遇到同樣 ...

我糸羨慕感情好的夫婦,有男女朋友好就對方好sweet。之前有個post話夫婦從沒嘈咬的,我覺得好amazing。很不好彩,我自己父母親以前都糸咁,我爸成日罵我媽,所以我好吾鐘意我亞爸的,佢地又無分開,估不到我現在延續佢地的關係。我怕我囡也重復下去,佢未拍拖,我巳擔心她揾不到好男人。

侯爵府

meowmeow34 發表於 24-2-18 22:59
希望你唔好介意我太直接la,我估你老公係個顧家嘅好男人,珍惜
...

唔會
已過不惑嘅人生,真言長智慧
多謝寶貴嘅意見

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 23:14
好羨慕
無求什麼,就是憧憬這樣的生活,互相扶持,一起慢慢老去

其實佢唔講嘢咪你講囉,最緊要就係佢冇話你煩!
我近呢一兩年多咗同父母相處,我媽係一日唔停口講嘢嘅人,我老竇就唔出聲任佢講,其實以前我老竇係強勢,我阿媽都睇我老竇眉頭眼額順應去生活,老來反而我老竇更加縱容我阿媽不停嘴

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊