自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

333s 發表於 24-2-19 10:50
我那位有 樂悠咭之後。 睇清'強迫症'。變咗咩都睇唔順,腌尖。比女人更女人。小心眼。 雄性激素过低?? ...

正正係咁……求知慾低, 不灵活變通, 不求學新事物,
不求變通 。活在自己世界里。

我是相反,乜都想知想學,抱終生學習嘅態度處世,每天都覺得充滿挑戰同樂趣

侯爵府

alau2021 發表於 24-2-19 10:24
呢樣你好有問題,佢唔想講唔應該逼佢,你仲發癲狂鬧,我諗佢只會覺得你煩,難怪佢唔想同你講嘢,要多啲體 ...

可能係啩……我有同佢講無話可說唔正常

相對無言下句係……唯有淚千行
我忍受唔到唔溝通
佢就講句說話都好似要擔泥咁辛苦

係咪錯配咗呢?!

珍珠宮

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-19 11:13
就係唔知
我做人很坦率的,有乜嘢照直講,唔抑鬱的
佢就完全相反,苦惱呀……

咁你未答左咯,大家性格唔同,靜嘅人都未必頂得順活躍嘅人,相反亦然

或者你可以學吓劉嘉玲,你要嘅嘢未必可以全部在你老公身上揾到,可以去朋友、仔女、工作、興趣度揾

珍珠宮

natnatbaby 發表於 24-2-18 23:05
我覺得我C6都糸強迫証,迫人同佢同一步伐,認同佢。因為去旅行,佢睇好多utube片,晚上吃飯要全家一起睇, ...
下次不如你試吓做編行程那個,可能你會明白你老公想法?

侯爵府

bobomia 發表於 24-2-19 11:47
咁你未答左咯,大家性格唔同,靜嘅人都未必頂得順活躍嘅人,相反亦然

或者你可以學吓劉嘉玲,你要嘅嘢未必可以全部在你老公身上揾到,可以去朋友、仔女、工作、興趣度揾 ...

非常同意,唔好迫老公同自己一樣。

伯爵府

alau2021 發表於 24-2-19 11:53
非常同意,唔好迫老公同自己一樣。

象牙宮

回覆樓主:

唔想講無得迫,我係比人煩果個,不過我係強勢果邊,我唔會比佢食住!佢要賴皮都無計,唯有當同屋伴就算!年紀唔細,大家仲可以對幾耐,多一事不如少一事,隨自己心意享受人生就算!

象牙宮

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 19:29
木獨;頑固;無承擔嘅“同居”者
乜嘢方法都試過

.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我好怕果D己之所欲施之於人既人,其實都結左婚成20年,你估仲想日日好似拍拖甘咩,年紀大左更加享受獨處時間即系Me Time,你要改變對方不如你揾D朋友及興趣算啦,有時又唔使下下要去到離婚或離開,就甘樣相敬如賓其實都唔系太差。

子爵府

2024年龍年勳章

333s 發表於 24-2-19 10:50
我那位有 樂悠咭之後。 睇清'強迫症'。變咗咩都睇唔順,腌尖。比女人更女人。小心眼。 雄性激素过低?? ...

我嗰位人地慢少少拎餐牌已不滿,其實好少事。女人中年原來更大方

大宅

真係要傾下

男爵府

hohinmama 發表於 24-2-18 19:41
每次都要花很大力氣
想想餘生都要這樣渡過

未結婚可隨時走人,如果冇錢銀瓜

子爵府

有時我諗,生活習慣唔同難相處啲,定性格唔同難相處啲

水晶宮

回覆樓主:

每個人都有缺點,我成日諗我咁多缺點老公都可以包容我,同樣我都要包容佢D缺點。女人有時扮下傻、白、甜,男人會受,你試下改變雙方相處模式,佢唔變就你變

侯爵府

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-19 11:23

被冷待很難受的
但轉個角度,他是否也是不得已
他面對生涯也找不著其他方法去處理了。
我會原諒丈夫不體貼的,想想他也不是個聖賢又怎能承載我人生的一切呢!
看了你的回覆猜你是個活潑的人,對著個無底洞狂叫,得不到半点回應實苦過DD啦。 這裏很多JM定有類同經歷才能用心回應你,你不獨单的。大抵人生要苦歷才能更懂愛自己愛別人吧~努力呀

侯爵府

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 20:06
已經好長時間係咁

自己性格開朗,健談,好易同唔同性格嘅人相處,唯獨對佢無辦法

好在你性格開朗,首先你唔好期望佢咁多,唔重要的話題或生活細節不必要力爭,睇下佢的優㸃及愛好,例如愛睇電視可以一起看傾下劇,例如愛食某間䬸室可以一起撑枱脚,如無野恰,有時自己朋友活動放鬆下,愛自已,客氣共處,保持心境開朗最重要

男爵府

2024年龍年勳章

hohinmama 發表於 24-2-18 19:29
木獨;頑固;無承擔嘅“同居”者
乜嘢方法都試過

男人到一定年紀就係咁
一係就出去識候生女,自命吸引力依然

倒轉可能佢覺得你也有問題呢!

「屋企隻老虎乸」點解有呢個詞?大概應該因為女人結咗婚,生完仔之後,要照顧周圍既野,漸漸強起來不自覺。

珍珠宮

hohinmama 發表於 24-2-19 11:23

唔好咁唸
幻想一下兩個非常類似嘅人住埋一齊,一係家無寧日,一係死氣沉沉,兩者都唔理想
試試搵個好氣氛好心情嘅時候,你們兩個唔帶小朋友,出去遊山玩水一日,試試盡訴心中情,俾多啲鼓勵佢講自己嘅唸法,同溫柔咁提出你嘅建議。換個環境唔好喺屋企,換個心情等大家都放鬆,可能有意想不到嘅效果。
百年修得同船渡,千年修得共枕眠。唔好懷疑自己當初嘅選擇,係優點定缺點,其實都係情境問題,人還是那一位。個人覺得,一個唔寡言嘅伴侶,總比一個滿口跑火車嘅更值得過人世。

珍珠宮

hohinmama 發表於 24-2-18 19:41
每次都要花很大力氣
想想餘生都要這樣渡過

呢一代少,上一代聽得多,仲見唔少

侯爵府

bobomia 發表於 24-2-19 11:47

或者你可以學吓劉嘉玲,你要嘅嘢未 ...

可能我嘅寄望錯咗
我對伴侶嘅理解如釀酒……兩樣物質結合,經時間發酵醞釀成不分彼此,越經年月越醇厚悠長

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊