自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

何永賢:與運輸署合作查核公屋戶車輛價值 找出隱形富戶

房屋局局長何永賢接受《大公報》專訪表示,房委會新一輪公屋戶資產及居住情況申報將於4月1日開始,政府會繼續加強抽查及審查住戶資產,包括查核住戶所持有的車輛價值、內地及海外物業等。

公屋輪候冊大排長龍,然而社會上有意見質疑公屋可能有不少「隱形富豪」。何永賢指,房屋署職員會留意住戶車輛情況,根據車牌向運輸署了解車輛的車價等資料,車輛價值會納入資產計算,住戶的境外物業亦會同樣處理。在去年,也曾有公屋租戶在內地持有資產,納入計算後超出資產限額被收回單位。

何永賢又指,打擊濫用公屋小組已聘請退休紀律部隊人員加入,協助制定打擊濫用公屋的方法,加強網絡監察,留意是否有人在網上放租公屋或做旅舍用途等。

https://std.stheadline.com/realt ... 2%E5%AF%8C%E6%88%B6

子爵府

回覆樓主:

如果架車係二手,嗰價係靠住戶申報,唔容易計算

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Adiezz 發表於 24-2-19 10:45
如果架車係二手,嗰價係靠住戶申報,唔容易計算

正常計買入價+折舊掛,或市場二手價?
一架二手波子,點都無可能吹到只值幾萬啦

男爵府

即刻出現賣車潮

Boeing787    發表於 24-2-20 20:00
kekka    發表於 24-2-20 09:25
趙元嵩    發表於 24-2-19 15:19
girlbear    發表於 24-2-19 14:08
yeung_ma    發表於 24-2-19 13:53
stagea    發表於 24-2-19 11:43

子爵府

hct300 發表於 24-2-19 10:40

房屋局局長何永賢接受《大公報》專訪表示,房委會 ...

一早就話要嚴格審查全香港公屋住戶嘅資產

珍珠宮

成工舉報並請走,有錢收,比升職好

邊個大單位, 平日只有兩老,3個老人, 星期日先有後生返
保安最清楚

伯爵府

回覆樓主:

降低埋富戶標準啦,交雙倍租就可以住,果雙倍又勁平

象牙宮

sjnl43 發表於 24-2-19 10:57

長者65歲以上一二人住大單位係唔洗搬走,
朋友媽咪一人加個仔兩人住3房單位,
舊年老人家走才要佢地換單位搬出。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一早就要做啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

濫用公屋問題嚴重,出現金糧係問題,收埋資產唔報又係問題,分戶又係問題,有d老人家幫仔女攞公屋,分完一間又一間,結果一個老人幫仔女攞左兩三間公屋。有d 離婚又分戶,真離婚攞多間公屋假離婚又攞多間公屋。有d特登製造不和,日日報警要生要死,又可快d 分多間。其實係政府搞唔掂班唔守規矩的市民,所以正直守法的人係會乞食。

象牙宮

邱悠月 發表於 24-2-19 10:57
住緊入息額太高,應該再收緊。

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-2-19 11:01
長者65歲以上一二人住大單位係唔洗搬走,
朋友媽咪一人加個仔兩人住3房單位,
舊年老人家走才要佢地換單位 ...
只要有政治壓力, 條例可以改

庫房無錢, 又無地, 到時口風會轉
老人友善樓, 有防滑公家走廊扶手

基坐24小時醫生護士坐診, 日日量血壓/血糖,急求中心

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sjnl43 發表於 24-2-19 10:57

呢d年長戶唔關事喎丨

男爵府

邱悠月 發表於 24-2-19 10:57
應該規定交雙倍租最長限期,超過就要搬,或者租金累進制,唔可以長期只交雙倍租。

yeung_ma    發表於 24-2-19 13:56

象牙宮

sjnl43 發表於 24-2-19 11:05
只要有政治壓力, 條例可以改

庫房無錢, 又無地, 到時口風會轉
老人有善樓?
政府?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

天天天藍 發表於 24-2-19 10:52
即刻出現賣車潮
係, 好多移民盤

大宅

有車都唔一定係有錢,搵食車,申報返唔得咩?

大宅

回覆樓主:

我知好多人大陸戶口大把$,但住公屋

yeung_ma    發表於 24-2-19 13:56

伯爵府

雖然遲咗好多年,但總算肯做嘢,如果可以問埋入境處有咩人移民又霸住公屋就可以畀更多有需要嘅人住;但要審核清楚申請人資料,唔可以馬虎了事。

伯爵府

雖然話會有好多漏網之魚,但起碼都叫開始做野

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊