自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

roseangel 發表於 24-2-19 15:12
因為是不同部門工作,所以沒有衝突,識咗都有10年,之前都傾得埋,我們有一班同事六七個好frd,以前常一齊 ...

盡了力便順其自然
放下吧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lilysun123 發表於 24-2-19 19:34
自從兩個女大左,開始同一般的朋友不再聯絡,兩個女已經係最好的朋友

都要有自己朋友嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一切隨心,順其自然

緣份完左,就算,無謂勉強

特別係經過這幾年,人際關係的確出現了好多變化

翡翠宮

Ononluk 發表於 24-2-19 14:29
家庭同朋友喺唔同時段有唔同重要排位。
我怕悶,希望老咗有朋友吹下水飲下茶。
...

老咗朋友反而重要。

男爵府

回覆樓主:

三觀要一致

子爵府

小星星1 發表於 24-2-19 14:22
如果相處感覺唔好,暫時離開一下,將來或許會再遇,關係會更好,因為珍惜
...

前排識左個朋友,唔知點解好似一見如故咁,因為我好小同新識既朋友講咁多自己既野,可能佢都一樣,所以每日都wts傾好多野
但慢慢熟左佢就開始黎料,開始去批評我,包括‘下…食呢d?我唔夠膽食’唔係奇異食物,佢意思係咁cheap都食
‘下…你返大陸玩?我就唔敢…下刪好多字‘
甚至批評我小朋友、另一半…
可能係我小氣啦,但真係去到個位你所形容既’相處感覺唔好‘
我唔會去反駁佢批評我既野,亦都唔會去批評佢,因為覺得做朋友唔係咁,每人有自己既喜好,唔認同都唔需要去踩人,所以選擇慢慢疏遠,wts簡單回覆唔再傾心事
覺得可惜,但心裡有左剌就好難繼續落去,但放低後感覺自在

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 24-2-22 06:13
一切隨心,順其自然

緣份完左,就算,無謂勉強
認同,覺得可惜!隨緣!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

算啦, 唔洗迫自己, 唔洗強求, 順其自然。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

忌廉寶寶 發表於 24-2-22 08:25
前排識左個朋友,唔知點解好似一見如故咁,因為我好小同新識既朋友講咁多自己既野,可能佢都一樣,所以每 ...

珍珠宮

忌廉寶寶 發表於 24-2-22 08:25
前排識左個朋友,唔知點解好似一見如故咁,因為我好小同新識既朋友講咁多自己既野,可能佢都一樣,所以每 ...

對,我也好怕和呢啲諸多挑剔嘅人相處,喜歡以話人為樂嘅人,心地唔慌會好,再相處落去只會令到自己唔舒服,所以應該係要離開!

不過我和你有些唔同,我會大膽 point out 佢嘅問題先至離開

珍珠宮

人結左婚就家庭健康排第一位,跟住就係一班好朋友,人生已經無憾

珍珠宮

減齡達人勳章

小星星1 發表於 24-2-22 10:18
對,我也好怕和呢啲諸多挑剔嘅人相處,喜歡以話人為樂嘅人,心地唔慌會好,再相處落去只會令到自己唔舒服 ...

我唔會數人不是。

我直接block 晒麻煩人,一block就會WhatsApp wechat 手機 fb全部一次過。

珍珠宮

野原美冴 發表於 24-2-22 10:40
我唔會數人不是。

我直接block 晒麻煩人,一block就會WhatsApp wechat 手機 fb全部一次過。

我個人好直,成日想人知道自己有什麼問題,希望大家可以互相尊重當然我自己也會改自己嘅錯我有時會問我知心友在某些事上我是否處理不當!

子爵府

roseangel 發表於 24-2-19 14:18
最近在人際關係方面遇到一些問題,一個好熟嘅同事原本一班人我同佢之間因為一些是非,大家關係缺裂咗,傷心 ...

有,我阿媽,佢性格火爆,以前會為左d小事就同朋友絕交,幾年、十幾年,超過二十年交情朋友都斷曬
依家老左性格收斂左少少,我最近問佢有冇後悔同朋友A, B, C, D絕交,佢話冇
然後我問佢,不過你依家少左好多朋友喎,佢就有少少失落咁話:係呀,依家冇曬好朋友
不過隔左30秒,佢又反駁返我,話依家同A, B師奶都玩得好埋,仲有C, D師奶都同佢好fd
仲有教會d朋友對佢都好好,佢依家有好多朋友
最後佢講左句:冇左舊朋友,不過依家有好多新朋友
講真,我唔似佢咁豁達,真心佩服佢

公爵府

tingting2200 發表於 24-2-22 11:17
有,我阿媽,佢性格火爆,以前會為左d小事就同朋友絕交,幾年、十幾年,超過二十年交情朋友都斷曬
依家老 ...

Delete

大宅

回覆樓主:

做朋友嘅野,唔同屋企人冇得分開, 合則來不合則去,做朋友攪到自己唔開心仲浪費緊自己時間

cqwert    發表於 24-2-23 07:43

大宅

其實我以前係一個超級著緊朋友既人,著緊到我可以因為朋友一句說話唔開心好耐,喊,更唔好話同朋友疏遠咗,簡直傷心到好似失戀咁。而家我有咗家庭,有小朋友同樣好珍惜我一班姊妹,但我認為朋友之間相處真係雙方面,亦唔係話我著緊就可以抓住D咩。好似我有個識咗都15年既朋友,大家一直無所不談,佢係我面前講A壞話(我都唔鍾意A)佢講就講到天花龍鳳,但實際係IG就POST同A點FRD點FRD,講真睇完我真係唔係好開心,覺得好雙面人。不過看穿不說穿,只能說他朝君體也相同,我亦知道要點做(以後唔會講重要既嘢比佢聽)。有緣的話點都會KEEP到,自己問心無愧就可以。

洋房

lilysun123 發表於 24-2-19 19:34
自從兩個女大左,開始同一般的朋友不再聯絡,兩個女已經係最好的朋友

公爵府

ninewest882 發表於 24-2-22 11:51
其實我以前係一個超級著緊朋友既人,著緊到我可以因為朋友一句說話唔開心好耐,喊,更唔好話同朋友疏遠咗, ...

Delete

大宅

回覆樓主:

可能我一直講野口直心快,又天真地以為每個人都可以做好朋友,我哩個同事 (其實我之前都真係當佢好朋友),其實我只係勸喻佢不要將A的事告訴其他人,我亦都天真地以為大家frd我可以勸喻佢而佢又接受到,但我知道佢已經講左俾其他人知,是同事group的其中一人,可能我指中咗而佢又真係做咗,佢覺得我怪責佢,其實都有怪責嘅成份,不過我並唔喺太嚴厲,佢就因為咁嬲左我,佢嬲我只係顧A感受冇理佢感受,哩啲係咪叫老羞成怒?其實件事佢都有唔啱嘅地方,宜家見到面當我陌路人咁,我好hurt好難受,因為我覺得件事都唔係我錯哂,但就要俾佢咁對待,宜家連同幾個同事都一齊企佢果邊

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊