自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

家已經有兩隻貓, 想養隻狗, 不過好多人話佢哋會相處唔到, 係咪真呢? 請教下各位, 謝謝

大宅

angelist 發表於 24-2-19 15:04
家已經有兩隻貓, 想養隻狗, 不過好多人話佢哋會相處唔到, 係咪真呢? 請教下各位, 謝謝
...

我先狗後加貓冇問題,但先貓後狗可能難些。好睇你貓的性格

公爵府

2024年龍年勳章

試過先養貓後再養多隻狗,年紀最大嘅貓女適應狗B後無問題,有母性會lam吓照顧狗仔,其他貓就會蝦隻狗,成日趕佢坐門口,唔準人抱狗,唔準隻狗坐梳化,過咗好多個月先好啲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

係咪都係睇主子的性格多D, 同埋咩品種。

如果養咗新的貓/狗, 令原本的寵物覺得失寵, 自然唔WELCOME 新的寵物。

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我收養隻狗先,前2年再收養隻猫.佢地相處ok,隻猫仲有時會蝦我隻狗(我隻狗本身性格善良,怕事)

子爵府

我兩隻係唐貓, 仔個隻唔鐘意人抱, 女個隻就鐘意人抱同埋會好照顧隻仔

公爵府

虎到金來勳章

我先狗後cat, 完全無問題, 相處好好.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

angelist 發表於 24-2-19 15:04
...

睇多d唔同既貓狗谷,特別係外國d谷,慢慢會發現好多人貓狗一齊養,亦有好多唔同寵物組合,全部都相處到。

當然相處唔到果d好少人提... 我對貓聽講因為前主人隻狗唔鍾意佢地而被遺棄。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

奇異果小邱 發表於 24-2-19 15:45
係咪都係睇主子的性格多D, 同埋咩品種。

如果養咗新的貓/狗, 令原本的寵物覺得失寵, 自然唔WELCOME 新的寵 ...

我有時想加養隻狗,睇過d加狗教學片,諗左幾年都唔敢加... 加左佢地唔夾,或我攪唔掂佢地就頭痕。

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆 granja 的帖子

你有冇朋友有狗?
試下貓的反應, 如唔接受的話, 千奇唔好行出養狗的第一步。被遺棄的話,寵物們會好傷心的。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我覺得隻狗會被貓蝦, 話晒貓貓係度先, 怕狗霸地盤

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

loveclementine 發表於 24-2-19 15:27
試過先養貓後再養多隻狗,年紀最大嘅貓女適應狗B後無問題,有母性會lam吓照顧狗仔,其他貓就會蝦隻狗,成日 ...

集體欺凌

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊