自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

amy730 發表於 24-2-20 12:35
BK愛國人士嘅愛國情懷佢學唔到,但極端愛國人士屈人損人嘅心計佢學到足,你真係好有智慧和耐性教育呢位洋 ...

哦……原來冰即係病,又學到嘢!

我冇乜耐性,不過佢之前喺其他post留言太衰,我忍唔到口啫!

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

南韓政府一下子增加咁大%的醫科生學額的確極不合理,應該學吓以前新加坡同澳洲,什至宜加既香港咁,引入海外培訓醫生既同時,慢慢增加本地學額。不過即使南韓政府幾咁霸道無理,醫生罷工/集體辭職都係極不負責任同不可取,始終人命攸關,佢哋係將病人做人質,徹底違背medical ethics 既 4 pillars

珍珠宮

Piaget 發表於 24-2-20 13:00
南韓政府一下子增加咁大%的醫科生學額的確極不合理,應該學吓以前新加坡同澳洲,什至宜加既香港咁,引入海 ...

睇依家報道, 好似都係集中係實習醫生罷工, 住院醫生有講過會罷, 但睇forum冇提, 都係集中話班實習.

據報, 當局或會拘捕主導罷工嘅醫生, 即係擒賊先擒王.

其實唔知係咪已到尾聲, 因為forum如theqoo hot版, 已經少咗好多人洗版, 同埋啱啱見到有個現任醫生數落依家啲醫生點解咁傲慢, 大致係話因為入得醫學院, 都係精英, 精英只會同精英埋堆, 好多由細到大都係精英教育, 佢哋好多係唔理唔知社會化嘅重要性, 所以唔會同社會太妥協, 而性格亦變傲慢.

我未睇哂嘅留言, 但唔知知個醫生所指嘅「傲慢醫生」其實係咪就係指依家罷工嘅新一代實習醫生.

琥珀宮

namnamnamlolo 發表於 24-2-19 21:46
增加個額咁大
真係難以接受
政府應循序漸進

Agreed ,好心做壞事。
一意孤行既政府,不會得到支持

有乜可能一野增加六成咁多,培訓一個醫生,需要好多資源,不是增加一個學額咁簡單

大宅

我唔係成日入黎BK, 但一入黎就見到愛國人仕 0既 留言就 O 咀, 我工作上都會同好多內地工廠(OFFICE)接觸, 佢地反而好愛去日韓, 或歐洲旅遊, 而且好多都移民, 唔知係咪我接觸呢批國內人比較有知識文化. 觀點真係唔同

은우수호 發表於 24-2-20 12:53

我冇乜耐性,不過佢之前喺其他post留言太衰,我忍唔到口啫!

珍珠宮

orangetea 發表於 24-2-20 13:39
我唔係成日入黎BK, 但一入黎就見到愛國人仕 0既 留言就 O 咀, 我工作上都會同好多內地工廠(OFFICE)接觸, 佢 ...
所以之前有JM話佢係特登留啲激進言辭, 等啲冇深究嘅人因為佢嘅言辭而討厭新來港人士或大陸人, 居心不良.

佢好搞笑, 一見人唔讚大陸或討論外國嘢, 佢就刻意留言話你媚外, 但如果話大陸啱, 佢就話人哋三觀正(但佢好似唔知乜嘢係「三觀」). 我諗邊一個國家嘅人, 就算幾愛自己國家, 都應該識分是非黑白, 唔會咁樣盲撐盲踩....... 所以, 佢似係扮嘅多~

珍珠宮

牛年勳章

은우수호 發表於 24-2-20 13:11
睇依家報道, 好似都係集中係實習醫生罷工, 住院醫生有講過會罷, 但睇forum冇提, 都係集中話班實習.

據報, ...

Oic, 原來只係實習醫生罷工,咁都好少少。
其實個醫生指既傲慢醫生應該係指新世代實習醫生,佢哋都似香港部分醫生,香港入醫學院嗰d,大部分都係讀名校中既名校,IS, 有d什至用唔少錢專登過去英國A工廠讀A level再考返入香港med school, 本身由細到大已經係精英之餘,家境都好唔錯,有d同學住house, 全身名牌,有司機接送,可能未出bedside之前成世人都未去過公立醫院,好難要佢哋體會民間疾苦,或者有嗰份humbleness 去serve社會上最underprivileged 嗰批人。不過我相信大部分醫學生都係真心醉心醫學想去幫人既,希望南韓實習醫生同南韓政府都好好咁談判,盡快settle件事啦!

珍珠宮

Piaget 發表於 24-2-20 14:02
Oic, 原來只係實習醫生罷工,咁都好少少。
其實個醫生指既傲慢醫生應該係指新世代實習醫生,佢哋都似香港 ...
都過千名請辭呀~

其實啲新聞都好亂吓, 之前係連住院醫生在內, 所以政府下命令唔準醫院收佢哋嘅辭職信, 因為未能辭職, 仍然係醫生身份, 咁就要履行政府要求嘅醫生職責, 必須返回工作崗位.

頭先睇就話娥山醫院啲醫護之前已進行實習, 去頂實習醫生嘅工作, 但醫護同醫生係技能上都有出入, 可能真係做啲表面可做到嘅工序啩.

我依家都係只喺forum睇料, 多數都係鬧罷工醫生, 同埋唔罷工嗰班點去舒援人手. 可能轉頭睇返新聞版, 又係另一回事.

男爵府

好掛住大長今❤️

珍珠宮

牛年勳章

은우수호 發表於 24-2-20 14:14
都過千名請辭呀~

其實啲新聞都好亂吓, 之前係連住院醫生在內, 所以政府下命令唔準醫院收佢哋嘅辭職信, 因 ...

我唔太明,就算實習醫生要辭職,點都要俾notice架,點解可以咁快生效?定係佢哋一早部署好已一早集體辭職?

珍珠宮

Piaget 發表於 24-2-20 14:43
我唔太明,就算實習醫生要辭職,點都要俾notice架,點解可以咁快生效?定係佢哋一早部署好已一早集體辭職 ...

詳情唔知, 只知政府唔准醫院收醫生辭職信.

依家好似已經話超過6,400人遞辭職信, 但暫時呢個數目, 未對醫療系統做成好大影响, 暫時最影响係手術改期, 只係未來兩三個星期會出現醫療服務緊張

暫時話會加長公院診症時間, 同埋軍方醫院會對外開放, 亦對請辭者下履行醫生職責令, 如違反, 會停牌、判監, 甚至釘牌.
依家係鬥長氣, 同埋話醫院教授都改咗人手編配去醫人.

如果南韓政府狠啲, 直接拉哂6,400人, 事件就「完」~

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實冇所謂,佢哋唔做醫生,可以做乜。

珍珠宮

yywong200 發表於 24-2-19 22:37
唉⋯醫生讀完出黎要實習
正正就係現職醫生帶領
未加前十個實習⋯宜家加六成即係十六個實習

係lo…帶新人真係唔容易,帶得好無人讚,一出差錯,只會怪你帶唔好!
本身就已經有本職係身,仲要負責埋新人,而家仲話加多6成,到時唔係單實習生害死人,醫生過度分神都會出事ga...

珍珠宮

은우수호 發表於 24-2-19 23:24
基數係細,其實真係要加學額,但最好係循序漸進,同埋當地新聞提過,其實除首爾圈,其他區真係好缺醫生, ...

le個講法比較中肯!

子爵府

2024年龍年勳章

은우수호 發表於 24-2-20 10:39
唔係加醫護,係加醫生學額。

而係去到實習,資深醫護人員係要協助呢班實習醫生,你話跟一個資深醫生舒服 ...

呢個積聚醫生問題不算問題
當首爾僧多粥少
D醫生自然會去遠D霸位,放心
supply & demand only
而家係佢地唔肯比多D人入來分食
郁下就集體罷工
sorry 我意見可能有偏頗
因醫生咁樣罷工法係不得人心既!

伯爵府

引入外勞囉

珍珠宮

Png 發表於 24-2-20 15:19
呢個積聚醫生問題不算問題
當首爾僧多粥少
D醫生自然會去遠D霸位,放心

暫時, 當地市民同你一樣, 好不滿醫生做法呀~

其他行業罷工, 唔影响人命, 會得到較多認同.
但影响人命, 就真係...

而醫生界嗰邊覺得罷工合理嘅理據係, 「係政府政策迫使醫生罷工, 漠視市民生命安全嘅責任, 應由政府負上~」
公說公有理, 婆說婆有理.

不過一般都認為市民生命嘅責任喺醫生度, 唔係喺政府度.

珍珠宮

은우수호 發表於 24-2-20 12:53

唔係呀~我覺得你好有耐性!
咪講左從三方角度去睇件事lo(其中一個角度觀點包括講班醫護係有私心)...
都仲有人跳出來話擺明係自私,你搞錯晒!睇見都攰.... ,
至於媚乜媚物嘅,擺明唔多正常,你仲逐個覆,我覺得你好有耐性wo....

珍珠宮

做個靚太 發表於 24-2-20 15:29
唔係呀~我覺得你好有耐性!
咪講左從三方角度去睇件事lo(其中一個角度觀點包括講班醫護係有私 ...
打機我最鍾意打大佬...
哈哈哈...

男爵府

annie133 發表於 24-2-19 23:19
佢培訓極都唔夠啦,走哂去做醫美,好搵又舒服

無錯,韓國醫美咁出色,很自私

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊