自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

今日加無狗空間,聽日加無狗升降機,狗主&狗狗點算呀?

https://hk.yahoo.com/news/%E6%B7%B1%E4%BA%95%E5%8F%AF%E9%A4%8A%E7%8B%97%E5%B1%85%E8%8B%91%E7%AA%81%E7%A6%81%E7%8B%97%E5%87%BA%E5%85%A5%E5%B9%B3%E5%8F%B0-%E9%80%BE160%E6%88%B6%E7%8B%97%E4%B8%BB%E8%81%AF%E7%BD%B2%E6%8A%95%E8%A8%B4%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E8%A6%81%E6%B1%82%E6%92%A4%E5%9B%9E%E6%96%B0%E6%8E%AA%E6%96%BD-095419330.html

買樓租樓時係知道可養狗先買先租,咁輕易更改嘅,好伏下喎!

子爵府

可唔可以養狗,應該係睇公契,唔係睇樓契。

la_source    發表於 24-2-20 14:19

琥珀宮

choyki 發表於 24-2-20 13:12

Yes

子爵府

choyki 發表於 24-2-20 13:12

租契對業主同租客有約束力, 就算公契比養租契都可寫唔比, 租契係雙方同意下可更改

公契對業主有約束力, 基本上有返咁上下戶數係改唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

物管嘅嘢真係唔識
但無理由幾個委員維威喂就改規矩違反公契,對其他業主唔公平
搵區議員啦

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

其實係咪可以養狗但唔准入部份地方?係嘅話又真係冇違反公契wor
早幾日去一個屋苑,可以養狗,但係唔可以響平台遛狗⋯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

話唔畀狗入去嘅地方,咁真係帶咗隻走入去又可以罰業主啲乜嘢
總有離別的時候

男爵府

另外一點要注意就係管理公司依家係將八、九樓公用部分變為「無狗空間」,並唔係一刀切禁止屋苑住戶養狗,所以公契內容係無變屋苑仍然可以養狗,只係變相縮窄咗養狗住戶嘅活動空間;追根究底都係要睇公契對「養狗」、「公用部分」點寫法...

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

逆向思維,會唔會因為啲狗主響狗仔便溺後是但求其噴兩下水當清潔咗,啲便便執啲唔執啲,無包好就求其掉入垃圾桶,令其他住戶投訴?
我屋企嘅小社區好多人養狗,啲人放狗真係好衰格,明明啲尿尿大大撻,用少少水淋吓當清潔咗,仲要吓吓響人哋大廈大閘痾,又唔見佢哋去返屋企門口攪
我成日都話,呢啲係啲XX主人嘅錯,狗仔唔識但做主人嘅難辭其咎

珍珠宮

Anpanmama 發表於 24-2-20 14:36
逆向思維,會唔會因為啲狗主響狗仔便溺後是但求其噴兩下水當清潔咗,啲便便執啲唔執啲,無包好就求其掉入垃 ...

正是,如果狗主自律,其他人就唔會咁做

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 24-2-20 14:01
物管嘅嘢真係唔識
但無理由幾個委員維威喂就改規矩違反公契,對其他業主唔公平
搵區議員啦

老實如果係狗主不理公共衞生,咁出信警告業主係無可厚非,但咁隨便就可以改變公共設施嘅使用權就未免太兒戲,真係要睇下律師點解說

別墅

可以養,但唔可以用某啲設施

男爵府

yoioy 發表於 24-2-20 14:15
其實係咪可以養狗但唔准入部份地方?係嘅話又真係冇違反公契wor
早幾日去一個屋苑,可以養狗,但係唔可以響 ...

我屋苑就係咁,但結果係好多狗主去停車場偷偷溜狗

複式洋房

咁都得

大宅

yoioy 發表於 24-2-20 14:15
早幾日去一個屋苑,可以養狗,但係唔可以響 ...

我住果度就係咁, 可以養狗但唔准响平台放狗
有一次去朋友果度, 就係可以响屋苑內放狗, 佢兩個小朋友話要落平台踩單車咁咪落去行下囉, 真係臭到呢...
條街食環起碼一星期洗兩次, 平台可能一兩個月先洗一次

伯爵府

有班狗主真係噴少少水就算,攪到條街超臭。

只要隻狗唔會係平台痾,咁咪可以用平台。

子爵府

回覆樓主:

公契可以養狗 和 法團行使權力禁止進入某地區 未必有衝突,除非隻狗要經平台先返到屋企

如果法團唔俾狗搭lift,咪影響咗隻狗返屋企,就大機會輸官司

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

露比EE 發表於 24-2-20 12:11

https://hk.yahoo.com/news/%E6%B7%B1%E4%BA%95%E ...

睇返大廈公契點寫

別墅

回覆 mlcbb 的帖子

其實而家養狗嘅人有幾多真真正正可以做到乾乾淨淨,搞到臭氣熏天。我自己養狗一定會用尿布朔乾啲尿再用濕紙巾或者先噴水。永遠唔會檢討自己做啲神憎鬼厭嘅行為令到其他人覺得乞人憎永遠覺得自己是對的。

珍珠宮

露比EE 發表於 24-2-20 12:11

https://hk.yahoo.com/news/%E6%B7%B1%E4%BA%95%E ...
公契唔係話改就可隨便改過喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊