自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔從細開始,斷斷續續有濕疹好多年,就算平日飲食小心都避免唔到復發。佢自從上個月開始較乾燥嗰兩日復發,到依家搽埋藥膏都冇太大好轉,屋企人叫我試下唔用藥膏,自己擔心會依賴咗,又驚啲藥膏唔啱,見到真係好心痛,幾痕都要忍,長期都損手爛腳咁又幫唔到佢

請問有冇jm有經驗係濕疹成功斷尾呀?睇西醫定中醫好?或者至少唔好不斷復發已經非常感恩

複式洋房

男爵府

Jeaannnnieee 發表於 24-2-20 17:25
阿仔從細開始,斷斷續續有濕疹好多年,就算平日飲食小心都避免唔到復發。佢自從上個月開始較乾燥嗰兩日復發 ...

搵中醫
我女就算叫睇好左

利申: 有時天氣突乾都要搵中醫食返一星期藥

伯爵府

Jeaannnnieee 發表於 24-2-20 17:25
阿仔從細開始,斷斷續續有濕疹好多年,就算平日飲食小心都避免唔到復發。佢自從上個月開始較乾燥嗰兩日復發 ...

中醫或找 劉X寧、胡X石

大宅

elbar 發表於 24-2-20 18:22
中醫或找 劉X寧、胡X石

可否提供中醫給我,感謝!

大宅

我自己睇中醫醫濕疹成功斷尾的,用左四個幾月嘅時間,由當初頸、手同腳又痕又痛兼滲水嘅傷口,到現在終於皮光肉滑返晒,現在半年都冇返發過

別墅

Zoe_CC2024 發表於 24-2-20 21:43
我自己睇中醫醫濕疹成功斷尾的,用左四個幾月嘅時間,由當初頸、手同腳又痕又痛兼滲水嘅傷口,到現在終於 ...

請問是否飲中藥?需要配合戒口嗎?

伯爵府

識人揸類固醇都冇効
依家開始食圖中嘅藥
每日一粒
佢話呢排舒服咗!
attach0/tmp/phpXQTa2l

大宅

牛利酥 發表於 24-2-20 21:54
請問是否飲中藥?需要配合戒口嗎?

睇中醫當然飲中藥(藥粉),沒太大戒口,只是戒吃海鮮、牛和羊,另外奶類,蛋和芝士製品都暫停不吃。
好返之後,現在吃返這些食物也沒有問題,當然不敢大量的吃吧。

男爵府

回覆樓主:

睇中醫,要搵識溫陽驅寒嘅中醫,因濕疹係免疫問題

普通中醫會開寒涼藥,病徵雖然會因此消失,但免疫力都會被削弱,後患無窮

男爵府

睇運,有人食中藥爆得仲勁,免疫問題無得搞

濕疹遺傳就真係咪生下一代

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我自己睇中醫醫濕疹成功斷尾的,用左四個幾月嘅時間,由當初頸、手同腳又痕又痛兼滲水嘅傷口,到現在終於 ...

可否介紹你嗰個中醫地址 。謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

花生蘿蔔 發表於 24-2-20 22:13
睇中醫,要搵識溫陽驅寒嘅中醫,因濕疹係免疫問題

普通中醫會開寒涼藥,病徵雖然會因此消失,但免疫力都會 ...

要識得搵中醫先得,我都想搵中醫驅寒

水晶宮

回覆樓主:

我之前濕疹好勁睇左半年中醫都係反反覆覆有時會起返,上個月朋友在Amazon 買左枝 Black Currant Seed Oil 比我搽又真係得,而家啲紅乾痕都好了皮膚正常返
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

大宅

lovebobo 發表於 24-2-21 00:29
要識得搵中醫先得,我都想搵中醫驅寒

對。我醫師話我寒濕得緊要,長期血氣不通導致濕疹嚴重兼手腳冰冷,醫濕疹亦改善埋自身體質,剛剛過去天氣很冷時候,我發覺自己沒以前怕冷,手腳也是暖和的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

中醫
加飲食習慣+生活習慣+運動習慣斷尾

伯爵府

好媽媽勳章

我仔由細到大都有濕疹, 中西名醫睇過哂都斷唔到尾, 驗血檢查致敏源, 原來係塵蟎敏感, 所以戎口都冇用, 就算做好防塵蟎工作都好難避, 結果去做脫敏治療 (要3年時間), 過程雖然慢, 但可以斷尾是最重要。所以首先要驗血找出致敏源, 對症下藥。

男爵府

可否告知邊位中醫,謝謝你

男爵府

可以試塗杏仁油.或者椰子油. 呢兩種油都有消炎功效. 我早排皮膚生左勁多疹, 又一粒粒嘢. 都係勤力搽呢兩隻油, 而家touch wood已經好返9成, 仲有少少印

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Zoe_CC2024 發表於 24-2-21 07:38
對。我醫師話我寒濕得緊要,長期血氣不通導致濕疹嚴重兼手腳冰冷,醫濕疹亦改善埋自身體質,剛剛過去天氣 ...

想知醫師名,我冇濕疹,係想調理身體,個個醫師都話我寒

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊