自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kylie2006 發表於 24-2-20 20:50
唔會S5做完sba喎,sba handbook有講係做2次,一次係s5下學期,一次係s6任何時間
...

佢係話F.5做咗兩次,好似話一次係睇書一次係睇film, self presenation同group discussion咁上下,唔知佢有無記錯做嘅時間?最緊要模式做啱,但我記得一上高中已經派咗指引係咁做,其實改咗啲咩?

侯爵府

2024年龍年勳章

emmyfok 發表於 24-2-20 20:32
就算佢出咗circular,就算學校方面真係有人做漏嘢,考評局2023年8月才改動2024年DSE的考核方式,點都係太 ...

其實考評局係2021年已經出咗2021-2024 SBA handbook,當中已有講今屆SBA改動,2023年8月個updated版只係再講得清楚啲,所以唔算係咩大改動。如果真係咁急改,就算唔係好多中學中招,啲學校都會開聲講改得咁急。

侯爵府

2024年龍年勳章

winsonma 發表於 24-2-20 21:02
佢係話F.5做咗兩次,好似話一次係睇書一次係睇film, self presenation同group discussion咁上下,唔知佢有 ...

你仔學校啱,2021 中四時學校已知 2024 SBA點改,所以唔存在2023 升中六先知
有啲學校會提早做晒兩次,例如中五學年尾/暑假補課時做就當係中六那次

男爵府

winsonma 發表於 24-2-20 21:02
佢係話F.5做咗兩次,好似話一次係睇書一次係睇film, self presenation同group discussion咁上下,唔知佢有 ...

其實我都無比較過改咗咩,我仔今年考,就睇返今年要求就算,都係一次睇戲、一次睇書,一次self presentation,一次group discussion。
總之做啱就good啦!

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tung0409 發表於 24-2-20 19:42
SBA直接計部分DSE分,mock不計分,所以點都梗係抽時間補救返份SBA先

考衰mock無乜問題(我認為),考衰dse就

大宅

yauchuchu 發表於 24-2-20 21:13
你仔學校啱,2021 中四時學校已知 2024 SBA點改,所以唔存在2023 升中六先知
有啲學校會提早做晒兩次,例 ...

好彩,上面有人話改得好急,我明明記得中四咁上下收過通告講sba模式,見啲人話改咗一個print text 一個non print text, 心諗咪啱囉,有咩改啫。嚇得我幾驚要重考。

侯爵府

2024年龍年勳章

winsonma 發表於 24-2-20 21:29
好彩,上面有人話改得好急,我明明記得中四咁上下收過通告講sba模式,見啲人話改咗一個print text 一個non ...

我話改咗既意思係同2023 SBA唔同,但個改動係2021已通知,所以唔係改得急。唔使擔心,要重做係個別學校問題。

複式洋房

回覆樓主:

宜家先做SBA?我女返多2日就放study leave了
宜家專心做好個SBA先,呢個分計入DSE

複式洋房

maggie814 發表於 24-2-20 22:23
宜家先做SBA?我女返多2日就放study leave了
宜家專心做好個SBA先,呢個分計入DSE
...

仲考緊試呀,都唔知做得邊樣

伯爵府

SBA真係垃圾
又唔公平,好似中文,專登搵課外書做,有啲學校選幾本比同學自己選,我細路間學校就學校選了一本超難又難明散文書,我朋友教中文,俾佢睇,佢話間學校set到條題目好難,跟本係以前讀a level大學幾時文學書題目,關於中國文化,文人咩痛苦感!
我終於明學生點解讀得甘辛苦,甘多人失手係中文,香港老師平時教得又無甘有文化,好似DSE題目,連個作者都話自己冇咁嘅感受!範文數目又增加,公民課又變必收閒課,又要多選一課去讀,香巷教育玩C學生

大宅

uhtcl2006 發表於 24-2-20 21:25
考衰mock無乜問題(我認為),考衰dse就

認同,其實mock的分數都冇乜影響力,當然做好SBA緊要好多。

複式洋房

pollychan89 發表於 24-2-20 23:52
仲考緊試呀,都唔知做得邊樣

SBA緊要d

水晶宮

pollychan89 發表於 24-2-20 18:22
睇得切嗎?
女仲考緊試,溫考試定準備校本評核
做媽媽點幫佢

如果計重要性,校本評核係重要過mock, sba 係公開試一部分,mock 只係校內試

侯爵府

2024年龍年勳章

天水圍中學?上咗secrets

複式洋房

yauchuchu 發表於 24-2-24 16:12
天水圍中學?上咗secrets

對呀,女兒也知道。明天重考了。

侯爵府

2024年龍年勳章

pollychan89 發表於 24-2-29 21:47
對呀,女兒也知道。明天重考了。

祝你女兒考核成功,拉高分數

複式洋房

yauchuchu 發表於 24-2-29 21:58
祝你女兒考核成功,拉高分數

多謝您

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊