親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

yuensiu 發表於 24-2-22 18:01
圖1,2 klook
圖3,4。kkday
另外payme個d都有,要去返payme入面搵code

感激,我去望下先

男爵府

請問有冇airbnb推介呀

伯爵府

pypy405 發表於 24-2-26 21:33

我book酒店咋

男爵府

taiming 發表於 24-2-26 21:37
我book酒店咋

Oic 因為我4個人 所以多數要airbnb了 謝謝

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

pypy405 發表於 24-2-26 21:33

AP Seoul Guesthouse開返喇嘛,香港人開架,喺弘大與合井中間,你可以去fb search下 早d book有折架,我已經book咗6月房
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

伯爵府

yuensiu 發表於 24-2-22 17:30
我復活節去係第1次自由行去首爾5日,
酒店我4個人book左東大門東橫inn 1號店

有冇留意依家韓國蝨既情況點呀

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

花花b 發表於 24-2-28 18:14
有冇留意依家韓國蝨既情況點呀

見d人話唔見有蝨,不過都會帶定d野去噴。

男爵府

ChammyMAMA 發表於 24-2-28 15:25
AP Seoul Guesthouse開返喇嘛,香港人開架,喺弘大與合井中間,你可以去fb search下 ...

Ok thx

伯爵府

廢柴孖條 發表於 24-2-22 10:15
酒店明洞,方便換錢,弘大就買女裝多!
行程~可參考Klook / 星程 一天遊!
愛寶樂園 / 動物cafe 之類!

想問下明洞換錢同香港換差好遠?見個個都話去明洞換。咁明洞收港紙?有冇話邊間扺d呢

大宅

回覆 taiming 的帖子

明洞有好幾間換錢店,真係要格下價,換得多先抵,換得少就差不多個匯率差幾毫,匯率一定比香港及機場好
我鍾意住弦大民宿,可惜好多大又靚既執左要上去再搵了,唔記得新村定梨大多左個商場,幾層高,都好多野行,高速地下街多野行又比較平,但未必個個啱心水,有羊咩cafe, 食James steak。。。

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

taiming 發表於 24-3-1 09:15
想問下明洞換錢同香港換差好遠?見個個都話去明洞換。咁明洞收港紙?有冇話邊間扺d呢
...

今早香港匯率
attach0/tmp/phpt7TwBa

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 熱血金章 親子探索遊 醒目開學勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

...

今早韓國匯率
attach0/tmp/phpGCkoSE

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

...

我係香港唱左$3000,對167

費時到時周圍搵唱錢,食野應該用信用卡多。景點門票,1日團又係klook,kkday買定,主要都係食野再比錢。

我之前報左個1日團,點知平左,剛取消再訂 之前報明明3個一樣既團同價錢,依家total差成$200
attach0/tmp/php62400z
attach1/tmp/phpbXtm2X
attach2/tmp/phpkrHO3l
attach3/tmp/php3fBk5J

伯爵府

yuensiu 發表於 24-3-1 13:40
我係香港唱左$3000,對167

費時到時周圍搵唱錢,食野應該用信用卡多。景點門票,1日團又係klook,kkday買 ...

酒店機場景點入場都買咗飞,唱錢真係for 3餐+買下野。 但我未去過,一日3餐預幾錢我都冇概念

你呢個團我都睇中呀,我都冇留意後面有個$5xx, 平d但行程一樣喎

珍珠宮

taiming 發表於 24-3-1 13:53
酒店機場景點入場都買咗飞,唱錢真係for 3餐+買下野。 但我未去過,一日3餐預幾錢我都冇概念

你 ...

我初初報kkday係價錢一樣的,尋日再睇就發現其中一個價錢平左 用埋alipay個code減多$200,即刻取消再報。

我諗住買埋klook豬腳套餐 夾埋其他野 見銀聯買夠$500有88折

早前買arex 用dbs卡$200減左$100

另外諗住去馬場洞食韓牛同去鷺梁津食海鮮,我諗預每餐$1000倒。
attach0/tmp/phpPpzcJD
attach1/tmp/phphzrjnC
attach2/tmp/phpv6lt1A

大宅

yuensiu 發表於 24-2-28 18:38
見d人話唔見有蝨,不過都會帶定d野去噴。

我 12月中去完,專登揀酒店係木地板,皮梳化,減低床蝨匿埋嘅地方,不過我所有衫都有用 zip lock bag 裝起,但外套就掛起,冇入 bag,酒店唔見有床蝨

大宅

taiming 發表於 24-2-22 10:17
唔該晒

想問下而家韓國係現金定電子支付?

開張 wowpass,好方便,呢一張係debit card,你可以直接入港幣落部機度轉韓幣,個rate會比明洞大使館差少少但唔使特登去唱錢,而且電子支付好方便,不過地下街啲舖頭多數都只收現金

伯爵府

yuensiu 發表於 24-3-1 15:30
我初初報kkday係價錢一樣的,尋日再睇就發現其中一個價錢平左 用埋alipay個code減多$200,即刻取 ...

好犀利揾到咁多優惠

伯爵府

wong_edith 發表於 24-3-2 16:45
開張 wowpass,好方便,呢一張係debit card,你可以直接入港幣落部機度轉韓幣,個rate會比明洞大使館差少 ...

唔該你,我研究下呢張咩黎先

水晶宮

taiming 發表於 24-3-2 22:08
唔該你,我研究下呢張咩黎先

我而家喺韓國,我都係用張wow pass
你download個app就可以買定個package,有wow pass, T money, SIM卡同埋機鐵單程,去到仁川機場攞張實體卡。週圍都有機可以直接入港幣入張卡到,我覺得好方便。

另外我去咗the hyundai seoul, 聲稱新商場又大又靚,但我覺得無嘢睇。樓上全部都係名店,hk 都有,係basement 有幾間年輕人嘅店但全部都唔平。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊