跳至

首頁

尾頁

別墅

bb已經兩歲四個月,唔知是否男仔,特別曳。阿媽話揍他揍到有d抑鬱,而我亦因為他唔聽話,亦有很大挫敗感。
平日如叫他飲水,換衫,換片等,他永遠話唔好,夾硬來他又喊。日日扭去街,話遲d去又唔制。帶他去會所玩,鍾意重覆撘lift,上上落落10次8次唔肯停,唔順佢意又會扭計瞓地下唔肯起身,總之唔聽人講,亦no alternative。我要返工,實在覺得好累,不知點算?大過仔唔知會變成點?

大宅

扭計係bb成長的必經階段
我個女都係好扭計, 有乜野唔順佢意, 佢就會大喊
硬頸到不得了
我覺得我地唔可以乜野都順佢意, 佢話點就點, 順得佢一次, 佢就會變本加厲
我會同佢鬥耐性, 唔彩佢, 話比佢聽媽咪唔鍾意佢咁曳
佢喊我又唔理佢, 佢喊完自己就會識收聲揾番你
你都試下呢個方法

原帖由 irenepok 於 09-6-17 10:08 發表
bb已經兩歲四個月,唔知是否男仔,特別曳。阿媽話揍他揍到有d抑鬱,而我亦因為他唔聽話,亦有很大挫敗感。
平日如叫他飲水,換衫,換片等,他永遠話唔好,夾硬來他又喊。日日扭去街,話遲d去又唔制。帶他去會所玩,鍾意重覆撘lift,上上落 ...

別墅

bb一樣好硬頸,佢會堅持瞓在地下喊好耐,阿媽又會心軟抱佢,話唔好俾他喊到喉痛及一肚風。

男爵府

好媽媽勳章

要忍心d、強硬d、唔可以佢要乜就俾乜佢。
首先,佢一做到岩的行為就要讚佢or俾一d實質的獎賞。
其次,佢扭計時唔好理佢,唔好令佢以為扭計係一個獲取好處的方法。
最後一個方法就係懲罰,我自己就唔主張體罰,反而罰企or罰佢冇得出街(例如一個上午or一日),會更有阻嚇作用。
其實而家d小朋友好聰明,佢地知道用乜野方法去對唔同人得到佢想要的野,難唔難教好睇湊佢的人會唔會俾佢控制到。希望幫到妳。

原帖由 irenepok 於 09-6-17 10:08 發表
平日如叫他飲水,換衫,換片等,他永遠話唔好,夾硬來他又喊。日日扭去街,話遲d去又唔制。帶他去會所玩,鍾意重覆撘lift,上上落 ...

大宅

我個女都好硬頸架
有一次我唔理佢, 佢可以喊足一個鐘
但最後佢都自己收聲
如果你亞媽唔忍心睇住佢喊, 可以叫佢出街行一陣, 唔好望住佢
佢喊到喉痛佢就會收聲
我硬頸時我又強硬
大家硬鬥硬...

原帖由 irenepok 於 09-6-17 10:45 發表
bb一樣好硬頸,佢會堅持瞓在地下喊好耐,阿媽又會心軟抱佢,話唔好俾他喊到喉痛及一肚風。

別墅

Thanks。我會試下,但bb同時好大脾氣,會掟嘢。會訓地下撞自已個頭。唔理他又怕他傷害自已,唉!
原帖由 Himby 於 09-6-17 10:52 發表
要忍心d、強硬d、唔可以佢要乜就俾乜佢。
首先,佢一做到岩的行為就要讚佢or俾一d實質的獎賞。
其次,佢扭計時唔好理佢,唔好令佢以為扭計係一個獲取好處的方法。
最後一個方法就係懲罰,我自己就唔主張體罰,反而罰企or罰佢冇 ...

別墅

看來真的要忍心下,但老人家同自己教仔方法不同,又好煩!
原帖由 彤彤mami 於 09-6-17 11:12 發表
我個女都好硬頸架
有一次我唔理佢, 佢可以喊足一個鐘
但最後佢都自己收聲
如果你亞媽唔忍心睇住佢喊, 可以叫佢出街行一陣, 唔好望住佢
佢喊到喉痛佢就會收聲
我硬頸時我又強硬
大家硬鬥硬...

...

大宅

我除了用以上媽咪的方法,我仲專登選擇左屋企房與房之間的走廊(安全d)來懲罰佢的固定地方,我稱之為『顏皮角落』。佢講極唔聽或喊唔停口時我就罰佢企『顏皮角落』,同佢講罰佢的原因:你企呢度喊,等你唔喊時再來媽咪度。
初期佢求助佢哥哥家姐,哥哥家姐好心疼佢。後尾我喺佢面前oder哥哥家姐唔可以抱佢,因為佢唔乖先被罰。佢冇救星時就冇辦法,好快就唔喊。初時佢唔明白,我摆佢喺走廊度係咩意思,以為我同佢玩,我轉身佢就走,捉左佢幾次摆原位時再同佢講原因(因呢個階段係要重複再重複講,我地做父母的都要有耐性),佢先知嚴重性。
我都明白有老人家參與係難攪d,但自己媽咪總比99好d。
三兩次佢未必會明,但當每次唔乖被罰時佢就會明白,正如會用叫喊生來試探父母的底線咁。
喊得耐唔耐又好睇每個小朋友,有d喊成個鍾,有d喊幾生就收。但有一點好重要,自己一定要忍心。

希望幫到你!
再烦,也别忘微笑;再急,也要注意语气; ­
再苦,也别忘坚持;再累,也要爱自己。

子爵府

好媽媽勳章

早個月幫朋友找左套"超級保母",佢都教用"懲罰角"俾小朋友, 如果佢地做錯事,就俾這些地方個小朋友坐或企某個時間, 那要同佢地講番LO. 你試下上網 SEARCH "SUPER NANNY" 你會學到一些野的.
而我個仔因為怕"風筒,吸塵器,剪髮器",所以我們一話拿這些野出來,佢就乖. 又一次阿B不肯食飯, 阿媽拿左個吸塵器出來, 佢就好乖地自己食曬一碗飯. 不過當佢做對事時, 我們會讚佢"叻仔" OR " GOOD BOY" 那佢就會好開心,同埋繼續做佢的對事LO~

別墅

我個仔都係今,婆婆驚佢整到(我自己都驚)最終又係心軟.

原帖由 irenepok 於 09-6-17 11:29 發表
Thanks。我會試下,但bb同時好大脾氣,會掟嘢。會訓地下撞自已個頭。唔理他又怕他傷害自已,唉!

別墅

我個仔都係驚呢d聲,等我試下先.
唔知點解佢地會驚呢d聲音

原帖由 小天使 於 09-6-25 10:56 發表
早個月幫朋友找左套"超級保母",佢都教用"懲罰角"俾小朋友, 如果佢地做錯事,就俾這些地方個小朋友坐或企某個時間, 那要同佢地講番LO. 你試下上網 SEARCH "SUPER NANNY" 你會學到一些野的.
而我個仔因為怕"風筒,吸 ...

大宅

我個仔勁鍾意吹頭 & 幫手吸塵喎

原帖由 0226 於 09-6-25 11:08 發表
我個仔都係驚呢d聲,等我試下先.
唔知點解佢地會驚呢d聲音
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

禁止訪問

大宅

打,鬧&罰,其實都吾係好方法,我建議你睇多d教仔書,吾單只學到教仔方法,最重要係瞭解多左小孩子成長的階段需要,真係幫到手架.

你post 出黎,話你的小朋友脾氣大,好多野都say no,其實係兩歲的小朋友的必經階段.專家就話係因為未到兩歲前的小朋友聽得多大人同佢地say no,而兩歲後的小朋友理解能力有限,加上呢個階段的小朋友開始懂得動腦筋,會開始懷疑父母的說話的真實性,只要父母用"好吾好"的字眼問佢地,佢就一定答"吾好".

同呢個階段的小朋友溝通係要用清楚簡單的指示,例如:我依家要你換衫!就吾好問佢"好吾好".

至於發脾氣方面,呢個階段十個小朋友有十個都會發脾氣,發脾氣係一個表達方式,因為呢個階段的小朋友吾懂得用言語表達自己的不滿.如果父母懂得處理,發脾氣呢個行為會隨住佢地懂得用言語表達之後就會消失,但若果家長處理不當,就會延續下去.

作為父母就要先諗下究竟小朋友點解不滿先,然後父母要問下小朋友咩原因發脾氣,如果小朋友吾識回答,就要嘗試引導佢表達,例如可以問佢"是否因為要收拾玩具,所以吾開心呢?"

父母千萬不可因為小朋友發脾氣而採用大吵大鬧方式,又或責罰的方法,咁樣係行吾通,只會有反效果.因為身教係好重要,父母因為小朋友的發脾氣而向佢大吵大鬧or責罰,其實同小朋友發脾氣無分別,而且教左佢地用強權解決問題添.父母要以身作則用冷靜的態度先接納,再加上關懷,咁先可以長遠地解決小朋友發脾氣的問題.

至於不停搭lift 問題,我個人覺得好小事,佢地只係好奇,又或者覺得得意law.如果係我,如果吾趕時間都會陪佢搭幾多次都得.而蒙特梳利都認為呢d好奇係值得鼓勵架!

我記得我個囝一歲多d初初識行,佢一見電動樓梯就想搭,當時我同我先生都會不停咁陪佢搭,搭襯都有十次八次.我地都會陪佢law.依家大個左吾會再要求我陪佢搭lu.

早兩個星期前,我個囝鍾意左Jusco果個字,係Jusco不停走黎走去搵,我就不停陪佢搵Jusco果個字.我又試過係公園好似瘋婦咁讀招牌比佢聽讀左成個鐘呢.依家我個囝識晒公園的招牌吾再讀喇~.

小朋友好奇完就會回服正常架la,吾使擔心架,使咩同佢勞氣呢.

別墅

謝謝你,好羨慕你咁有耐性同瞭解小朋友。我都想看多點教仔書,請問有沒有好介紹和提議?如果可以教到我點handle阿仔的大脾氣和固執就好啦。
看到大家的回覆也學到很多,謝謝你們。
我其實好担心阿仔三歲定八十,唔識教佢會害左佢一世!担心教佢唔好比佢定型就慘了。quote]原帖由 as_sheep 於 09-6-26 16:01 發表
打,鬧&罰,其實都吾係好方法,我建議你睇多d教仔書,吾單只學到教仔方法,最重要係瞭解多左小孩子成長的階段需要,真係幫到手架.

你post 出黎,話你的小朋友脾氣大,好多野都say no,其實係兩歲的小朋友的必經階段.專家就話 ... [/quote]

複式洋房

我都正正為咗呢個原因而煩惱緊!我個女啲脾氣, 真係臭到無人有! 亦好硬頸! 由佢未識表達情感到依家兩歲米半識得用語言嚟表達都係會尖叫同埋大嗌; 佢係無論咩事都會發一輪脾氣一定要得到佢要嘢bb嚟...

我個女發脾氣會打我..一巴一巴咁打我..同埋佢都會掟嘢囉..唔知邊度學番嚟! 又成日叫...一路喊一路叫...好似鬼上身咁..(多數呢啲時候係眼瞓..或者唔舒服時會出現)或者係想得啲嘢時又得唔到就會顛...我老公會主張大佢..而我亦會因為佢發脾氣時變得好嬲..(自己依家盡量控制自己情緒唔好俾佢影響而變得暴躁同佢鬥大聲)每朝佢一起身知道要番學..見到套校服開始就喊..一路喊到入咗學校..見唔到我哋先收聲!! 放學番到屋企又發脾氣!!我唔知呢啲生活會維持幾耐! 好驚咁會令佢定咗型..大個咗啲性格同脾氣都係咁...而且我同老公完全控制唔到佢.佢唔會聽我哋指令囉!! 唔知點算好!!

複式洋房

My son also - 發脾氣會打我 , it really make me sad
" Naughty Corner " is workable to let him know " he did something wrong and make mami angry " ??

Please help !!!!

子爵府

好媽媽勳章

其實2yrs幾的小朋友都會知道好多的野及識得. 所以現階段,當小朋友有些常做的事,是代表佢會知道這個對佢來說是可行的. 如小朋友知道佢一哭, 佢就可以食糖, 佢發脾氣,大人就會就佢等. 其實大家有無想過點解個小朋友會有這個行為出現先. 我記得之前,我個小朋友都好喜歡打人,不喜歡就打人, 跟住我媽同我講左句"佢學媽咪"(即是話我打個仔).那之後我自己就好小會出手打佢, 用其他方法去處理佢的行為. 而有一樣是好重要,屋企人的行為要一致.不好阿媽罰,阿爸疼. 我會罰個仔企, 但是bb的公公,同婆婆都會心軟,叫個仔唔好企太久.這刻我是禁止佢地這樣做, 因為會俾到個 message 小朋友, 佢有人support ,那佢下次百厭就不會俾我罰.

首頁

尾頁

跳至