自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

政府料需約一年檢視是否准狗進入食肆 指須平衡公眾衞生等需要

越多越多人喜歡帶狗狗到食肆用餐。政府稱正檢視是否容許導盲犬以外的狗進入食肆內,預計需時約一年。

帶小狗出街,行到累都想在餐廳吃點東西,不過現時《食物業規例》訂明,除導盲犬,狗是禁止進入食肆,所以一般都只會在戶外用餐。

狗主馮小姐稱:「如可把握時間與寵物一起,又進入到餐廳當然好,但明白有些人不喜歡寵物。」

有立法會議員提書面質詢,詢問政府會否逐步放寬狗進入食肆、康文署場地,甚至乘坐交通工具的限制。

環境及生態局回覆指,明白針對食肆的規定已實施近30年,社會文化亦有所改變,但都要同時平衡公眾衞生等需要。當局又指會參考其他地區經驗和聽取公眾意見,預計用一年時間檢討。

西貢居民李太表示:「我想餐廳都要劃指定地方,這可讓狗主與動物一起,有些人真的會過敏。」

海鮮餐廳負責人陳婆婆指出:「做老闆的不會反對,是怕旁邊枱客人反對,現時帶狗出來用餐,狗主很乾淨、狗真的很乾淨。」

有感染及傳染病專科醫生就認為,食肆的室內環境多數不適合讓狗隻進入。

感染及傳染病專科醫生林緯遜表示:「沙門氏菌在免疫力弱或較年長的人,可有較嚴重情況,有機會有併發症甚或死亡。如有寵物在室內地方、較擠迫,又未必做到感染控制,無論清潔衞生或潔手頻繁程度,相對說有可能風險較高。舉例粥麵檔,備餐區與用餐區基本上差不多同一空間,風險可能又會大些。」

漁護署稱,正探討以注射預防狂犬病疫苗,進行狂犬病抗體滴度檢測等,以縮短從內地等部分地區進口貓狗要檢疫120日的規定。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

https://news.tvb.com/tc/local/65 ... 9%E9%9C%80%E8%A6%81

珍珠宮

honeyBB 發表於 24-2-21 23:28
政府料需約一年檢視是否准狗進入食肆 指須平衡公眾衞生等需要

越多越多人喜歡帶狗狗到食肆用餐。政府稱正 ...

唔好囉!
除非餐廳戶外有位,還可以

tammy_my    發表於 24-2-22 14:44
goldpiglet    發表於 24-2-22 10:46

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

貓呢

侯爵府

我覺得呢個話題好複雜,如果餐廳夠大,可以分到區我又唔會反對,但事實係可唔可以間間餐廳做到先,如果環境太逼,隻狗太大,唔分區嘅話,我係幾反感我食緊野隔離有隻大狗

真心唔係人人有咁嘅愛心,唔好同我講隻狗唔會咬人,唔咬人都唔太舒服

SforSylvie    發表於 24-2-22 16:46
yeung_ma    發表於 24-2-22 10:31
saladhk    發表於 24-2-22 05:29
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

伯爵府

回覆樓主:

如果成事,唔該d 狗主,唔好俾隻狗坐櫈或拎上枱!我係狗主都好反感同厭惡。

男爵府

想知邊位立法會議員提出囉!

goldpiglet    發表於 24-2-22 10:48

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

反對

珍珠宮

回覆樓主:

去茶記都有狗會好逼。。。 齋人都已經覺得逼

水晶宮

雖然我鍾意狗,但都唔接受食野時隔離有隻狗一齊食

水晶宮

all尿,灑啲水就得,真好。

男爵府

食食下有狗毛飛落碟飯度,咩胃口都冇晒。。。

子爵府

回覆樓主:

食肆內見到有狗我一定吾會幫襯,街上我吾抗拒有狗,食肆內吾得。我嗰區嘅狗隻大大隻,雪橇、多布拉多,牧羊、金毛、惡狗….香港食肆已經夠窄,我吾想進餐時聞到狗除,甚至屎尿

tammy_my    發表於 24-2-22 14:45

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

寵物坐戶外,人用食具不可餵寵物。
入商場要打齊針同拎牌。
有攻擊性或over 10kg 要牽狗繩,狗繩在2米內。

水晶宮

我就反對,已經夠多人,又迫,再同埋啲狗一齊迫。

我好驚狗,有一次Airside, 勁多狗,我以後都唔會再去呢個商場,覺得好唔合衛生。

伯爵府

屙屎、屙尿,叫餐廳/酒樓d清潔姐姐執手尾?

又一陣屎、尿味?

好趕客喎!

珍珠宮

lovececing 發表於 24-2-21 23:34
我覺得呢個話題好複雜,如果餐廳夠大,可以分到區我又唔會反對,但事實係可唔可以間間餐廳做到先,如果環境 ...

分區都唔好,同一間屋內,啲狗味好重㗎,有些好臭㗎。

而且它們會突然搖擺,好多塵蟎飛起,又脫毛,衛生問題好大,我個人一定唔會入去食。

以前我有養過狗,我都咁講,最好唔好入堂食,戶外還好。

子爵府

如果有專用區就得,

否則唔好囉掛

男爵府

mln 發表於 24-2-21 23:52
分區都唔好,同一間屋內,啲狗味好重㗎,有些好臭㗎。

而且它們會突然搖擺,好多塵蟎飛起,又脫毛,衛生 ...

啱呀!坐卡位食緊,突然背後有隻狗伏過頭過嚟,係咪要人唔食埋單走人?超唔想呀!

侯爵府

我贊成
好迫人嗰啲就梗係唔好啦,但希望可以多啲狗狗friendly嘅餐廳,商場,仲有交通工具

la_source    發表於 24-2-22 10:51

首頁
12345...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊