自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

副學士要中文2呀
當年我幾驚阿仔中文1,佢2我已當贏咗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 24-2-23 10:23
幾年前侄仔20分都入唔到大學,
今年新年同朋友傾開,
佢同事個女16分都入到大學。

而家只要有33222,成績再差都入到大學

王國長老

angiehouse 發表於 24-2-23 13:29
都吾系加,都會恆生都要有16分,33222都系得12分,副學士都未必得

我仔之前恆大Co係要求33222,真係12分夠入

王國長老

雪影 發表於 24-2-23 13:41
舊年知道有學生4244,另兩科選修科目係5,都要讀副學士,入唔到大學話易入咗大學,都要起碼達標
...

Jupas有公開收生分數
咁嘅分數,唔會入唔到大學,係入唔到心儀科目啫
attach1/tmp/phpHWfdlm
attach2/tmp/php4YcOsi

王國長老

雪影 發表於 24-2-23 21:50
你意思英文2咗都讀到大學?唔計自資學位喎?咁降低收生標準其實唔係好事,起碼我同阿仔係咁樣覺得:igiveup ...

原來上面段嘢仲英文2?因為段文字無提及,我唔知英文2咗
如果英文2咗,就要睇學校肯唔肯破例收,無星星就忟水d

王國長老

bobolam 發表於 24-2-24 13:17
指學士學位?

係,學士學位conditional offer
如果我仔唔係中文2,已經入咗

王國長老

家家公主 發表於 24-2-24 18:19
我仔就係咁意思就連上次家長日物理科老師都係咁樣講
佢最好幾科一直都有補習
中文都有 但硬係 ...

絕對有關
我女幫我仔操綜合卷,其中有份內容叫寫份proposal俾外地朋友介紹香港觀光點
題目話如果外地人想體驗香港文化,資料pack有幾個地點揀:茶餐廳、博物館同唔知咩
我仔話佢會推介博物館。我女o晒嘴話體驗當地文化wor,我仔堅持博物館最適合
唔炒就有鬼啦!所以我無覺得佢會拎到3

王國長老

雪影 發表於 24-2-25 01:49
係我怕有jm 誤會,我見有jm講話主科2咗都入到八大,我想講舊年我仔就係識人英文2咗,入唔到大學,以我所知 ...

原來係英文2
咁無星星就難攪
其實真係好可惜,33222加埋得十幾入嘅入u, 無33222但加埋廿幾分嘅入唔到
不過呢個又唔係絕路,我朋友個仔中文2,廿幾分讀Asso 。讀到gpa 爆4,最後港大科大爭住收

王國長老

雪影 發表於 24-2-25 01:36
阿氏保加症唔係理解能力低,係對文章描述嘅情感無乜感受,代入唔到,我識人係咁一做中文閱讀理 ...

就係咁了
https://www.facebook.com/share/v/HRQtyzha1X9s7uZs/?mibextid=WaXdOe

王國長老

Anka 發表於 24-2-25 12:46
我記得就算Asso gpa爆4
港大都要睇返中文有無3
可能佢補考返DSE

無重考中文,我已問咗朋友
其實學生year one時已申請transfer HKu
degree,港大亦有出co要求gpa 4
嗰年學生gpa 3.9x 港大唔收
於是year 2時學生又再大範圍申請駁year 3, 今次係科大即收,港大知科大收咗又即收。但今次學生同師兄朋友傾完,決定揀科大
港大咁就失去一個好學生

王國長老

要記住一樣嘢
講HD Asso嘅唔一定係讀書不成
有人有資格入u ,只係不能直入心儀科目,寧願讀HD Asso (真係有㗎我女貼學中有係咁)
亦有人成績ok, 只係中文無3但又未勁到大學破例收 (樓上已有人分享兩科5都入唔到u)

所以如果本身讀書唔係叻,去到HD Asso一樣俾人撳住嚟打

所以當然有人駁到3大8大,但駁唔到嘅亦唔少

王國長老

rosenok 發表於 24-2-26 07:53
相信未必超勁,睇咩科,當然GPA唔可以太低
識人dse 中文2,讀1年asso,入左 cu year1,有掙扎過會唔會讀埋asso ...

我都識人讀完一年asap HD轉到degree year 1
佢jupas差一分入唔到心儀科目,(有3322,嗰分要求分數亦唔低)。非卿不娶,寧願讀HD再唔要其他科
一年後爆4,hku 收。但諗嚟諗去又覺得無理由讀多一年。(反正有信心成績好),決定讀埋year two駁year three 。最後順利

王國長老

nicholasmom 發表於 24-2-26 15:53
要睇科!我識人讀HKCC 工程,果科成日標榜升學率有9成。原來是真的!

HKCC只要畢到業,係包上Speed
所以9成唔難,問題只係升去邊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊