自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aryemyem 發表於 24-2-23 07:36
上網睇到最低要求係22222
如果總方有15分
但入面中文得1分

冇222A2係唔會收。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mercurycc 發表於 24-2-23 10:23
幾年前侄仔20分都入唔到大學,
今年新年同朋友傾開,
佢同事個女16分都入到大學。

越來越低分都入到大學,所以大學生已經唔太值錢,通街都係大學畢業生,揾工大學學歷已經係好基本。

珍珠宮

mercurycc 發表於 24-2-23 13:06
親人做 HR 傾開,
佢地收到cv都係先選幾間大學,
有幾間直頭唔睇,已棄掉.

邊間大學衹係其中一樣,DSE公開試成績反而仲能夠睇到實力。好似有啲頭幾大嘅大學生幫人補習,以為好勁但一睇DSE成績就知道原來主科或者英文/數學根本都麻麻地。

珍珠宮

Anka 發表於 24-2-23 13:24
讀完副學士經non jupas報本地大學
有啲本地大學
除咗睇gpa分數

中/英甚至數學拎3其實都衹係基本要求,好低咋

試諗下入大學DSE best 5 連20分都冇,16分入大學,即係讀大學每科4都冇,要求有幾高。

珍珠宮

雪影 發表於 24-2-23 21:50
你意思英文2咗都讀到大學?唔計自資學位喎?咁降低收生標準其實唔係好事,起碼我同阿仔係咁樣覺得:igiveup ...

其實呢兩年好多主科拎2都入到大學,由其中文2咗, 英文2就差少少,始終大學用英文教。 去年都唔少網友分享識人中文2咗都入到8大,入科大都聽過。

講返轉頭越嚟越多大學,所以收生都開始濫, 最怕係冇學生 。其實我都唔認同太容易入大學, 影響質素,全民大學並非好事。

珍珠宮

aryemyem 發表於 24-2-23 23:16
我每晚都要佢讀一篇文章
指著嚟讀
讀完都唔知道講乜

英強中弱可以出國讀。

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-2-23 23:29
2都入到大學?
好奇想知咩科

去年都聽唔少喎,再前年同事個侄仔2咗中文,聽同事講有廿幾分最後入咗科大。

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-2-23 23:29
2都入到大學?
好奇想知咩科

https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/771982/dse%E4%B8%AD%E6%96%87level-2%E9%83%BD%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%85%A5hku-%E6%86%82%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%B3%AA%E7%B4%A0%E4%B8%8B%E9%99%8D%E5%AF%A6%E9%81%8E%E6%85%AE-june-leung

香港大學收生及國際交流事務總監嚴志堅於本月12日宣布:考慮到新冠肺炎疫情擾亂今屆中學文憑試DSE考生的學習安排,影響了他們的成績表現,故將調整下學年(即2023年)的收生安排。當中調整最令人意料之外的是中、英文,其中一科僅考取Level 2便可入讀港大。

由於各間大學對於英文科仍然高度重視,超過50%大學學科都將英文科計分高於其他科,因此縱使英文科Level 2都能入讀港大,相信英文仍然起了關鍵作用;相反以前被視為「死亡之卷」的中文科變得並不致命.......

珍珠宮

karenlyk 發表於 24-2-23 23:40
之前係咪話因應該科目而酌情考慮中文未達標準的成績?
好似前兩年新聞睇過
...

總之而家係比起以前容易咗好多,再加上咁多學府升格為大學 ,就算成績嘛嘛嘅都一樣入到, 冇以前咁難。

珍珠宮

Bobo1210 發表於 24-2-24 10:56
如果Dse 中文可以2,有堆學生唔洗去外國讀U 讀IB。我囡師姐中文弱,英文Geog History 級頭,S5去左英國讀 ...

中文已經唔再係死亡之卷,現今嘅考生比起頭幾屆DSE考生出路多好多,中文2咗,響香港其實仲有好多出路,1咗就慘啲,不過有心讀的話都一樣有方法,好視乎個年青人自己想點。

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-2-24 13:20
而家有d理科商科中文2都有機會,但前題系要其他科要好,如果有一二科5**或5*,中文2都會收,大學吾會流失尼 ...

我印象中聽過冇星8大都收,不過睇下咩科啦 !

珍珠宮

雪影 發表於 24-2-25 01:49
係我怕有jm 誤會,我見有jm講話主科2咗都入到八大,我想講舊年我仔就係識人英文2咗,入唔到大學,以我所知 ...

大學對DSE中/英 2 咗嘅學生會酌情處理,呢個已經係事實,有星更加係考慮嘅因素之一,如果唔揀熱門科目的話,機會仍然是有的,可能成功嘅未必多,但同以前唔同,以前2咗幾乎係完全唔會考慮。

現今入大學的確比以前容易好多,AD/HD 一樣可以駁上,不過太多大學質素參差,個人反而唔希望太多大學,將整體嘅質素拉低。

珍珠宮

fatfatlam 發表於 24-2-25 18:01
舊年姪女英文2咗有恒大收,不過佢唔鍾意嗰科,改讀副學士,我諗冷門都有機會
...

其實機會真係比以前多,而且條條大路通羅馬,有心讀書嘅根本就唔駛太灰心,有機會就盡量去爭取,多手準備盡咗力就可以了。加油

珍珠宮

雪影 發表於 24-2-25 14:56
就係因為機會微,更加唔應該俾假希望啲家長同考生,係考DSE同報大學或ASSO之前,更加應該知道自己情況,我 ...

其實主科拎2,已經預計到自己未必能直入大學,通常呢類同學自己都會有幾手準備,能夠直入大學算係 Bonus,唔能夠直入可以行其他路,唔存在咩冤枉路,而且事實上亦的確有人入到,亦唔係咩假希望。

學校及同學通常會知道自己大約情況,老師亦會建議同學多手準備,聽到有人失手仍有機會直入大學,要視乎情況及科目,呢啲唔係咩假希望,機會微亦唔等於全無機會, 有人失敗亦會有人成功,唔需要灰心更加唔需要咁快判自己死刑,盡力爭取做好自己就已經足夠。

珍珠宮

雪影 發表於 24-2-25 18:48
我經歷過當然明白,舊年我仔考mock勁失手,係報jupas嘅時候就係咁心亂如麻,到底入唔到八大,應該點行,同 ...

我明你意思, 其實唔使太灰心,加油呀

我都經歷過,當年我大仔情況畀你哋更徬徨, DSE當年佢有2x分, 就係因為中文入1咗,當年連 Asso/ HD 都唔收, 佢英文有星都冇用,好彩一早有幾手準備,佢由 FD 讀起,再讀 HD駁返入8大, 而家讀緊 Master 如無意外今年可以畢業了。

我只係想講就算冇信心,只要盡咗力,有心讀的話一定會有方法, 條條大路通羅馬, 認清自己方向多手準備, 明知自己失手當然唔可以太進取,唔放棄就一定會有出路。

記得我仔班主任曾經同我講過,年青人信心係好重要,就算明知佢唔得,作為家長都要不斷鼓勵, 話畀佢知你得嘅 ,唔好比佢認定自己一定唔得,否則佢就真係唔得㗎啦,反而抱住一絲希望盡力去做,成功當然可喜,就算失敗總算盡咗力無悔了,當然最終孩子點行就睇佢自己做化啦 。
加油

珍珠宮

bobolam 發表於 24-2-25 19:52
請問FD在邊間讀?

IVE

珍珠宮

rosenok 發表於 24-2-26 07:53
相信未必超勁,睇咩科,當然GPA唔可以太低
識人dse 中文2,讀1年asso,入左 cu year1,有掙扎過會唔會讀埋asso ...

通常比較多學生會揀駁入大學 yr 3,但其實 yr 1 / yr2 都會有,視乎自己。我仔當年 Y2 & Y3 都有收到 CO,佢最終揀由Y2讀起。

珍珠宮

傻太 發表於 24-2-26 19:06
佢係不嬲中文差定失手?
不過佢好有毅力

中文係我大仔天敵,佢好怪從小已經好差,好憎中文,但數學同英文又非常好喎,DSE中文唔合格,但DSE英文又有星,所以又並非語文有問題, 而家書寫佢全部都用英文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊