自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Bobo1210 發表於 24-2-24 10:56
如果Dse 中文可以2,有堆學生唔洗去外國讀U 讀IB。我囡師姐中文弱,英文Geog History 級頭,S5去左英國讀 ...

中文已經唔再係死亡之卷,現今嘅考生比起頭幾屆DSE考生出路多好多,中文2咗,響香港其實仲有好多出路,1咗就慘啲,不過有心讀的話都一樣有方法,好視乎個年青人自己想點。

侯爵府

好媽媽勳章

海之風 發表於 24-2-24 09:19
我覺得有d家長唔係唔知仔女讀副學士、HD之類,但講出嚟時有意取巧

最近我先遇到此類家長,平日佢好 ...

我唔想講得咁直接其實而家入大學係比以前容易咗,但都唔係無要求,學生都要達標㗎

子爵府

雪影 發表於 24-2-23 13:41
舊年知道有學生4244,另兩科選修科目係5,都要讀副學士,入唔到大學話易入咗大學,都要起碼達標
...

佢2嘅應該係英文?佢應該只係入唔到心儀科目而揀類似的副學士科目?
中文2依家都放寛左唔少,英文2就窄窄地

子爵府

雪影 發表於 24-2-24 08:18
我知你講個啲情況,主科2咗都入到大學,不過以我所知嘅係選修科目要好高分,起碼有5*或5** ,仲要係你要讀 ...

我都以為要好多粒星先可以冚個中文2,但我朋友個仔今年無星都有3大收,當然不是熱門科目

男爵府

Charlotte_mom 發表於 24-2-23 21:16
我仔之前恆大Co係要求33222,真係12分夠入

指學士學位?

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-24 11:32
中文已經唔再係死亡之卷,現今嘅考生比起頭幾屆DSE考生出路多好多,中文2咗,響香港其實仲有好多出路,1咗 ...

而家有d理科商科中文2都有機會,但前題系要其他科要好,如果有一二科5**或5*,中文2都會收,大學吾會流失尼d學生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 24-2-24 13:20
而家有d理科商科中文2都有機會,但前題系要其他科要好,如果有一二科5**或5*,中文2都會收,大學吾會流失尼 ...

我印象中聽過冇星8大都收,不過睇下咩科啦 !

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中文都窄窄地
正路坐3望4 但又怕失手

佢早排去CU 問咗自己心儀科目
如果萬一失手中文攞2 。其他科要有三粒星先可以有機會入讀,
所以我仔依家嘅策略就係響佢啲強科上面盡力多d. 中文都會努力 。但有時啲嘢唔係你努力就得
老師話佢依家成績其實入讀唔難 只係怕失手發台瘟
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

回覆樓主:

我無知,副學士系咪,叫大學生?
請指教。

男爵府

陪月勳章

hkblueman 發表於 24-2-24 16:16
我無知,副學士系咪,叫大學生?
請指教。

叫大專生

大宅

aryemyem 發表於 24-2-24 16:18
叫大專生

Thx.

珍珠宮

家家公主 發表於 24-2-24 16:01
我仔中文都窄窄地
正路坐3望4 但又怕失手

其實而家DSE既策略應該系成績好個科更加要補,摘星星,甘其他科有咩失手或剛及格都有機會

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 24-2-24 18:16
其實而家DSE既策略應該系成績好個科更加要補,摘星星,甘其他科有咩失手或剛及格都有機會
...

我仔就係咁意思就連上次家長日物理科老師都係咁樣講
佢最好幾科一直都有補習
中文都有 但硬係咁多年來都唔係點提升到分數
唔知關唔關係亞氏保加理解能力比較低,但又冇理由如果理解能力低,但點解數學理科成績又得
我真心唔明
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 aryemyem 的帖子

中學中文真系要自己理解先得 ,我都覺得長答題同文言文比較難.我女小學時中英數一直都好平均,成績都級十左右. 入到中學(b1),英文可以級1-3,英文教的科目排名都級十內,但中文跌到級中偏下!一直未補習過,佢話再比一學期佢,唔得就去補習😂

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雪影 發表於 24-2-23 21:50
你意思英文2咗都讀到大學?唔計自資學位喎?咁降低收生標準其實唔係好事,起碼我同阿仔係咁樣覺得:igiveup ...

原來上面段嘢仲英文2?因為段文字無提及,我唔知英文2咗
如果英文2咗,就要睇學校肯唔肯破例收,無星星就忟水d

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bobolam 發表於 24-2-24 13:17
指學士學位?

係,學士學位conditional offer
如果我仔唔係中文2,已經入咗

王國長老

家家公主 發表於 24-2-24 18:19
佢最好幾科一直都有補習
中文都有 但硬係 ...

絕對有關
我女幫我仔操綜合卷,其中有份內容叫寫份proposal俾外地朋友介紹香港觀光點
題目話如果外地人想體驗香港文化,資料pack有幾個地點揀:茶餐廳、博物館同唔知咩
我仔話佢會推介博物館。我女o晒嘴話體驗當地文化wor,我仔堅持博物館最適合
唔炒就有鬼啦!所以我無覺得佢會拎到3

侯爵府

好媽媽勳章

佢最好幾科一直都有補習

重覆

侯爵府

好媽媽勳章

佢最好幾科一直都有補習

侯爵府

好媽媽勳章

佢最好幾科一直都有補習

阿氏保加症唔係理解能力低,係對文章描述嘅情感無乜感受,代入唔到,我識人係咁一做中文閱讀理解就死硬,尤其是要佢答感受,根本係完全答唔到
開心每一天

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊