自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

西方國家真係比東方行前咗好多步

93歲荷蘭前首相范阿赫特(Dries van Agt),與結婚70載的妻子Eugenie決定於2月5日選擇一同接受安樂死,事情引起廣泛討論。

據《衞報》報道,Dries van Agt自2019年腦中風後一直未完全康復,與他同年的93歲妻子Eugenie同樣病重。由於他們認為「不能沒有彼此」,為免留下不捨,兩人已於2月5日接受「雙人安樂死」,兩人的遺體將安葬在家鄉奈梅(Nijmegen)。

在2020年,荷蘭首次有26人與其伴侶同時獲得准許接受「雙人安樂死」。第二年這個數字增加至32個,2022年增加至58個。「雙人安樂死」明顯有日益增長的趨勢。

安樂死專業中心的發言人Elke Swart表示,荷蘭每年約有1000 人實現安樂死的願望,任何夫婦的「雙人安樂死」請求都會根據嚴格的要求審視,會單獨進行測試,而不是一起進行測試。

NVVE 支持安樂死基金會主席Fransien van ter Beek也表示,儘管許多人都表達了希望接受安樂死這個願望,「但這種情況並不經常發生,因為這不是一條容易的道路。」

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

真好

侯爵府

judycyk 發表於 24-2-23 16:14

93歲荷蘭前首相范阿赫特(Dries van Agt),與結婚70載的妻子Eugenie決 ...

我覺得生命應由自己決定,而唔係任何人,無咩唔妥

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

雖然不能同年同月同日生,但願能同年同月同日死

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 mimi987 的帖子

如果有重病,安樂死真係可以俾返D尊嚴病者

瑪瑙宮

希望香港將來都可以有
我識的老人當中, 去得舒服當然有, 都有响老人院久延殘喘十幾年廿幾年先走, 咁有乜意思.

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我唔敢安樂死,自殺怕上唔到天堂。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

93歲荷蘭前首相范阿赫特(Dries van Agt),與結婚70載的妻子Eugenie決 ...

唔知洗唔洗俾錢呢?

男爵府

回覆樓主:

除非夫妻二人沒有後代,否則我不會選擇一起安樂死,怕愛錫自己的後人會接受不了

水晶宮

太長命也折騰。。能行能走有自我生活才精彩!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港係依放面真係好落後,醫生又唔夠、床位又唔夠、重病冇得醫就等死、仲有照顧者又辛苦,政府真係要認真諗下安樂死依條路,等人走都走得有尊嚴 依幾年好多長者自殺
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

2024年龍年勳章

如果兩公婆都有嚴重長期疾病
我覺得都係一個好既解脫
但如果其中一方無病只係想陪另一半走
咁就有違安樂死原意

象牙宮

回覆樓主:

安樂死係最正,我如贊成安樂死同自殺!可以一齊死仲好,但我唔想同老公一齊死,怕下世再遇到佢

20170101    發表於 24-2-24 07:49
FJmom    發表於 24-2-24 03:09
maggie.tang    發表於 24-2-23 17:29

伯爵府

我都想同個仔安樂死

複式洋房

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

支持安樂死

珍珠宮

死得有專嚴都系件好事

男爵府

如果家人唔接受,但當事人又好想呢?

男爵府

Sebastian@ 發表於 24-2-23 17:05
除非夫妻二人沒有後代,否則我不會選擇一起安樂死,怕愛錫自己的後人會接受不了
...

佢地90幾歲,仔女都可能活不過佢地,健在都70歲,都冇話接受唔到

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 無話可說 的帖子

我同仔講,唔該送我哋去唔同的老人院(如必要),死咗都唔好放我哋係一齊。曬我去花園就得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊