自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Chiuchoiluck 發表於 24-2-23 22:36
如果係新升級間大學都合理啲。 啲管理咁差,啲學生又咁串 呢啲大學,拉低晒啲質素。
...

所以反對香港將咁多學校升格做大學,根本大把學生成績唔達標,拉低曬其他大學嘅名聲。

男爵府

MarMic 發表於 24-2-24 15:27
同意,同埋佢講河水不犯井水嗰陣好明顯有鄉音!

佢似係想拋書包但又唔識講多啲,唔似鄉音

子爵府

jollyma 發表於 24-2-24 12:34
唔會啦,始終級數唔同,越多大學,只代表學位課程普及咗,家長同僱主都好心水清,始終都係鍾情3大 :wahaha ...

3大聲譽及教學質素好好多,學生質素比較有保證。

子爵府

yaubb2014 發表於 24-2-24 18:32
好濫,香港甘細,何必要甘多大學,我只認同以前七大,其他收皮

好多僱主及家長只認同3大添

大宅

Pa123 發表於 24-2-24 18:12
偷拍、講出淋鏹水感到非常有問題

我好明白阿sir既心情,將心比己,如果我比人屈而令到我名譽掃地,我都會一樣咁憤怒

男爵府

happy55 發表於 24-2-24 19:50
我好明白阿sir既心情,將心比己,如果我比人屈而令到我名譽掃地,我都會一樣咁憤怒
...
勵馨社會福利事業基金會社工督導顏莉璟認為,加害者除了有性侵的動機,還可能失去自制力,因而突破了外在的保護以及被害人的防線。她也說,有些加害者不只想滿足性慾,更核心的是權力支配的問題。

受訪社工與心理師均指出,許多性侵加害者的共通點,在於缺乏同理心與良好社交能力,像是加害者在犯後會極小化被害人的痛苦、合理化自己的行為。他們同樣認為,這也是台灣教育常年不足之處。

---

鏹水襲擊是中東國家女性施襲最常見行為
===

文章版權為 TopBeauty 所有,閱讀全文: https://topbeautyhk.com/article/48440/鏹水襲擊是中東國家女性施襲最常見行為-孟買少女因鏹水攻擊後毀容及失去眼睛-成慈善組織大使-協助婦女走出陰霾?utm_campaign=TPHK-Web-CopyContent&utm_source=TPHK&utm_medium=Web-CopyContent

琥珀宮

moon_o_o 發表於 24-2-23 20:02
係喎
抄襲完一次又一次
仲唔覺得自己錯

抄得都幾hea下

珍珠宮

CathyLss 發表於 24-2-24 16:34
其實你可以睇下東張個女同學點講,佢係講"整"水不犯"和"水,"和"同"河"普通話同音,香港人口講係無咩可能講 ...

我都聽到,冇可能讀錯字,個女仔應該普通話係佢母語先會甘样讀。
好似廣東話「啤酒」,普通話「酒」同「九」併音都好似係jiu,所以有次聽過有國內人用廣東話講「啤酒」時講左「啤九」,同今次個女仔讀錯音一样道理。

男爵府

美味 發表於 24-2-23 23:04
係啦,希望呀sir告返佢哋討回公度,個個咁樣屈非禮嚟報私怨,咁仲得了?
...

Agree.

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

mizuho 發表於 24-2-24 10:36
最大問題係政府隨隨便便升格大專院校做大學,咩人都可以係大學生,導致大學貶值,冇人尊重導師、冇人尊重自 ...

分析十分到位,讚
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

珍珠宮

虎到金來勳章

其實你可以睇下東張個女同學點講,佢係講"整"水不犯"和"水,"和"同"河"普通話同音,香港人口講係無咩可能講 ...

咁姓點串又另一樣野,我都識香港人姓楊係yang,仔女個姓跟爸爸

大宅

polliebb 發表於 24-2-25 01:04
咁姓點串又另一樣野,我都識香港人姓楊係yang,仔女個姓跟爸爸
都係既,不過估計都唔太多?可能唔算太多香港女性嫁內地人再定居香港,所以用呢個串法唔係本地人既機會係比較大,或者話唔係土生土長既香港人既機會比較大。

好奇唔知會唔會有人改用返本地拼音。就算同樣係廣東話譯音,其實都可以唔同串法,例如Yip同Ip,我屋企人有類似情況,我爸同我爺姓氏廣東話譯音唔同串法的。

男爵府

認同,都唔知要咁多大學做乜?

大宅

waic 發表於 24-2-24 22:37
我都聽到,冇可能讀錯字,個女仔應該普通話係佢母語先會甘样讀。
好似廣東話「啤酒」,普通話「酒」同「九 ...
我都覺得似係講慣普通話,不過佢廣東話算唔錯了,係果句口音比較重聽得出來源,可能開始緊張所以開始講得無咁好,始終講非母語係要比較用神。

珍珠宮

我都唔支持咁多大學,通街大學生,分唔到優劣,有啲根本唔達標,英文都唔識多個,我寧願行精英制。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

可愛教主2 發表於 24-2-24 07:02
有同感係大陸人, 冇歧視,不過佢哋文化係覺得抄襲冇唔啱,與生俱來文化冇得搞 :ig ...

係,國內人真係會攞公司啲圖再出去賣,我老公以前公司見過,佢地唔當1回事
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

你好細心,佢地教育真係好唔同嫁,佢地教啲女,見到有錢仔就上,識個新移民,自己都離婚大陸人嫁香港人,3個女3個都係大住肚嫁,3個 女婿都叫做有啲錢 目標好明顯,但係咁樣教女真係……
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

侯爵府

Anpanmama 發表於 24-2-24 03:15
睇咗兩晚,第一覺得學校處理得非常差,點可以不了了之就算,假如真係當係誤會一場,校方都要安排一個三方一 ...
嘩! 你呢啲唔係叫逆向思維, 係 blame the victim !

陳 Sir 講返佢個版本的事實, 你點可以扯到去人地個性取向, 仲屈佢因為怕冇咗教席所以出聲? 怕冇得做唔係應該收聲嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港咁細根本8大已經好足夠,咁多大學攪到全民大學又有乜意思,質素越嚟越差。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-25 12:53
香港咁細根本8大已經好足夠,咁多大學攪到全民大學又有乜意思,質素越嚟越差。 ...

我當年係7大加1教丸,都已經覺得好多
升到中六既基本上都會有大學學位
唔讀書既中五早早出黎做野
好過而家個個讀到中六就一試定生死
幾萬人爭果1萬個學位
因為太多人爭學位先要越開越多
唔想一畢業就失業先開咁多學位
多到我而家都唔知有幾多間大學
連樹仁、恒生呢啲都叫大學

首頁

尾頁

跳至