自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以前末生小朋友,成日約出來行街吹水講老公壞話。
生了小朋友,小朋友仲細,成日週末約去公園,去食tea,比小朋友見下面。
到而家大家小朋友已小學,反而好少見。
首先大家讀既學校類別唔同,大家教育上觀念又唔同,住既地方又遠咗好多,小朋友學嘢schedule又唔同,一年都唔見到一次。都係靠whatsapp fb睇下近況。
大家有冇咁既情況?

伯爵府

zitamamama 發表於 24-2-24 12:50
生了小朋友,小朋友仲細,成日週末約去公園,去食tea,比 ...

係咁架啦
自由時間唔夠用
小朋友上中學就多私人時間

珍珠宮

大家都有家庭節目要約齊腳真係難過登月。
試吓約到3 個人或以上就見下,今次見A B 下次見 B C 咁。

水晶宮

咁我又好彩,幾個月就會約朋友食飯見面

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

到佢哋大d, 大家又會約返出嚟

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ChloeMa 發表於 24-2-24 14:40
到佢哋大d, 大家又會約返出嚟

未必,見有D小朋友大哂話冇哂朋友。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 24-2-24 14:43
未必,見有D小朋友大哂話冇哂朋友。

你朋友係咁啫, 我唔係咪得囉, 當然期間唔見都要keep 住聯絡, 可能你朋友六親不認, 咁就難講

珍珠宮

Keep到呀
差唔多時間生嘅朋友,仲見多咗
好多時約去大家屋企玩
等小朋友可以一齊聚

冇生小朋友嘅,會趁office hour約出嚟食飯(我份工好自由),有啲朋友會請假就我,大家可以食幾個鐘頭飯

另外仲多咗班小朋友同學嘅家長
幼稚園、小學識落,大家好夾,食早餐食宵夜、約埋行山大group gathering,連我老公都因為咁,識多咗好多朋友

珍珠宮

如果仲好活躍可以keep住喺個朋友圈日日吹水食飯,又可能冇睇細路仔啲功課睇得咁好,做阿媽通常都會顧住佢哋先,到佢哋上咗中學,又會好啲…

男爵府

生了小朋友,小朋友仲細,成日週末約去公園,去食tea,比 ...

我們通常考試完見
所以一年見三四次

珊瑚宮

ChloeMa 發表於 24-2-24 14:52
你朋友係咁啫, 我唔係咪得囉, 當然期間唔見都要keep 住聯絡, 可能你朋友六親不認, 咁就難講
...

不是我朋友,係Bk jm的case。

珊瑚宮

Froggy_joe 發表於 24-2-24 15:04
Keep到呀
好多時約去大家屋企玩

子爵府

絕對係,仲要朋友圈佢地都係不生主義者

子爵府

天貓 發表於 24-2-24 15:31
如果仲好活躍可以keep住喺個朋友圈日日吹水食飯,又可能冇睇細路仔啲功課睇得咁好,做阿媽通常都會顧住佢哋 ...

我係追星嘅朋友,連個星自己都係結婚多年無所出,我明白乜叫物以類聚,以前大家都無,我又成日自己一個都去等,個星對我close到個女咁,之後我生左,重心返去搵錢養家,一年都去唔到幾次,之後大家都生疏左,我生左仔之後可能已經同佢地唔係同一類

子爵府

baby_yee 發表於 24-2-24 13:24
咁我又好彩,幾個月就會約朋友食飯見面

幾個月一次其實咪算少囉,我以前單身個個星期都會有唔同圈子朋友出街,有個追星嘅朋友,我地工作喺附近,唔追星都會兩個人食埋飯行下街先返屋企

子爵府

Froggy_joe 發表於 24-2-24 15:04
Keep到呀
好多時約去大家屋企玩

我而家嘅朋友圈就全部都係d仔同學嘅家長,3個仔唔同學校,有時都會join佢地出去玩,不過朋友就已經無以前嘅close同岩傾,大家嘅話題都只係講仔經

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-2-24 15:50
幾個月一次其實咪算少囉,我以前單身個個星期都會有唔同圈子朋友出街,有個追星嘅朋友,我地工作喺附近, ...

有家庭有小朋友就冇可能好似以前單身時咁啦,幾個月一次已經算好了

子爵府

baby_yee 發表於 24-2-24 15:57
有家庭有小朋友就冇可能好似以前單身時咁啦,幾個月一次已經算好了

我有時都幾回味單身嘅自由,但當年嘅我又唔enjoy單身,成日好想有家庭,到而家有埋3隻仔,又想以前咁,以前我有時間唔洗湊仔又唔瞓身做兼職搵錢(原因係我當年放唔少時間同精力追星),而家想搵錢同時又要面對湊仔嘅安排

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我無, 好多朋友識左20幾年, 由未結婚, 到生仔, 到個仔都大學, 一直都有keep住見面... 而我班朋友唔係個個結左婚或有仔女...

子爵府

睇雙方是否願意行出一步,我最好朋友一年見幾次,已經三十年了。好多時心態上都有影響,我有啲朋友係晚上要趕返去煮飯,去旅行要一家幾口才行,講緊仔女已上大學了,呢啲你點約佢都難。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊