自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友五歲今日去咗試短跑x聯盟試堂。谷鬼氣一班29個學生,由中學到我個仔五歲,全部動作都係一齊做。我個仔第一堂,我明白細仔冇特權,但第一堂都應該教吓佢啲動作啊,冇嘅!淨係叫佢跟住跳,由熱身到跑都冇教佢,起跑又唔話俾佢聽點樣做,熱身所有動作都冇話俾佢聽佢做錯咩。兩個教練對29個學生,我仲見到老細成日喺度玩手機。真心講根本連其他學生都好少教。慳水慳力。有冇人有其他好嘅田徑班介紹吓?

珍珠宮

回覆樓主:

你要個別教授,可以請私人教練一對一或一對二咁學,可以問下張Sir有無小班可以報名,但師生比例越低,學費越貴嘅。
我仔5歲開始練跑,練到9歲跟學校校隊訓練直到目前,無再跟出面練習,現在快16歲,唔好話短聯,其他大部份跑步班都類似,除非比貴啲學費先可以一個教練對少啲學生。
(利申,我仔無跟過短聯跑,但一個運動場,都會見到其他跑會,張sir我都識得)

侯爵府

回覆樓主:

試過參加屈臣氏田徑班、師生比例少好多

公爵府

cchealthy 發表於 24-2-25 05:05
小朋友五歲今日去咗試短跑手聯盟試堂。谷鬼氣一班29個學生,由中學到我個仔五歲,全部動作都係一齊做。我個 ...

我囡参加屈臣氏,何文田場,佢地會book晒,冇其他會。

公爵府

小朋友五歲今日去咗試短跑手聯盟試堂。谷鬼氣一班29個學生,由中學到我個仔五歲,全部動作都係一齊做。我個 ...

試堂,好平? 咁唔好join

伯爵府

回覆樓主:

5歲落公園自己會短跑

伯爵府

上小學有田徑班,到時都未遲~

別墅

回覆 wan_sosin 的帖子

嗰張sir不停撳電話,根本29個學生都冇咩點教。唔好話係我個仔細,根本大嘅我都只係叫佢哋不停跑,指導都冇咩。 冇錯,我都係打算搵其他會。我只係想喺呢度分享吓我自己的經驗,恐慌多打手誤導其他家長。佢係平,但質素係零,

別墅

wan_sosin 發表於 24-2-25 08:24
你要個別教授,可以請私人教練一對一或一對二咁學,可以問下張Sir有無小班可以報名,但師生比例越低,學費 ...
我想問吓,出面嘅會係教都唔教嘅咩?什麼姿勢都唔夠,錯又唔改正?我見到佢唔係淨係對我個仔第一堂係咁,佢基本上全班都係咁。淨係指到最大嗰幾個,其他就淨係由得佢哋自己跑

別墅

回覆 yeikaki 的帖子

真係太平,零質素。

珍珠宮

cchealthy 發表於 24-2-25 13:47

嗰張sir不停撳電話,根本29個學生都冇咩點教。唔好話係我個仔細,根本大嘅我都只係 ...

如果唔係完全做唔到,錯得好嚴重的話,踢腿嗰啲體能訓練,教練係唔會執,見到學生跟住做就算。
起步嗰啲唔啊學,要大個啲先會明白點做,所以好細嗰班唔會點教,以前我仔學嗰時,有兩個教練,做完體能就會分開一班大啲嘅學生,一班細,分開嚟練習,主要都係從競賽中練習,真係要大少少先會教下蹲踞式起步,都唔會堂堂教,係到咁上下用一堂嚟教,我仔細個參加比賽都係站姿起步,多數小朋友都係,蹲踞式係唔容易掌握。

大宅

好奇問吓幾錢一堂呢?
不過同班既年齡距離同人數都幾誇張,
小朋友4-5yr 參加過飛X,
唔可以話好專業,我覺得咁細玩田徑都係想佢聽吓指令學吓紀律,呢方面當時教練真係做到,
唔係一味要你跑,有啲團體遊戲,練吓體能,
手腳協調都好。其實你想揾邊類田徑班呢?

複式洋房

小朋友的個人運動項目,例如游水跑步單車,初學時最好用私教,到上左手先跟小組操練,效果一來會好D,二來又唔洗擔心學壞基本動作而勞損筋骨。

複式洋房

我上星期日試堂,我女6歲K3都係同小二至小四一齊跑太約10人,之前有跟另一個會跑了兩個月,因隊友太细k1,k2,所以先想同佢轉會,去到短跑手聯盟試堂,跑到佢死吓....死吓,做完半小時熱身之後45分鐘就一直來回短跑,可能小學組別,同幼兒組別唔到訓練

伯爵府

wan_sosin 發表於 24-2-25 08:24
你要個別教授,可以請私人教練一對一或一對二咁學,可以問下張Sir有無小班可以報名,但師生比例越低,學費 ...
我仔N年前参加過,因朋友個女係嗰到學又攞獎又剩,我以為有咩教學放法,原來係冇既,只係佢地會對d有潛質跑得快既學員特別關顧,學咗几個月就冇學,返回學校田徑隊練習
利申,冇參加其他跑会唔知其他係咪咁

珍珠宮

hellolo 發表於 24-2-25 23:18
我仔N年前参加過,因朋友個女係嗰到學又攞獎又剩,我以為有咩教學放法,原來係冇既,只係佢地會對d有潛質跑 ...

我見過嘅都差唔多,與其話係學,不如話係練習,有教練睇住去練跑,唔係話無用嘅,因為有得競賽,如果得自己跑唔容知自己快定慢,加上係小朋友,好容易就覺得自己一定最快,所以一班人跑係好嘅,但太多人當然未必最好。
教練都唔係完全無教嘅,佔比例唔多囉,我仔好紮實嘅跑步基礎都係咁樣練返嚟,小學,中學校隊都攞過獎,到後來我仔改玩足球,排球,仍然用得上呢啲基本功,當年報班亦當係恆常運動,變成習慣後,自己一個都會去跑步。
家長對呢類體育運動班當然會有唔同期望,可以慢慢選擇自己想的。

別墅

冇分開兩班教。由幼稚園到中學都係做同一個動作,同一齊跑。我覺得如果第一堂見到咁細個嘅小朋友,同小朋友打個招呼,停低教一兩個動作都應該. 但完全冇,連招呼都冇打,只係手指指叫我個仔跟住大家一齊跑。我個仔就係咁樣上咗個半鐘。

別墅

回覆 gallychu 的帖子

$100一堂。係平,但真係冇意思。如果想學下姿勢,完全咩都冇教過。我覺得如果係勁嘅小朋友想進步,這個會都唔值得去。因為我見到都冇咩指導學生。除非你純粹想有小朋友一齊跑製造競爭性,咁是唯一的好處。其實我去過另一個會試堂,本來想參加,不過教練最後改咗時間我唔啱,所以我先參加這一間。我明白上面有人話教練通常唔會改你啲乜嘢,但如果一個咁細嘅新學生,我覺得花一兩分鐘教佢點樣做warm up 或跑都唔係好過分,但係佢連30秒都冇教過。

別墅

回覆 三個女兒 的帖子

我個剛五歲仔係同28個中小學學生一齊跑。其實我都覺得佢算本事,我投訴過話攰。你嗰班10個學生算少人,我嗰班墟冚到我有啲驚。我聽聞我之後嗰班仲多人。但得兩個打牙骹教練,你話小朋友可以學到幾多嘢。

珍珠宮

回覆樓主:

呢啲班係咁
因為每堂都有新人加入
無可能 每一個人教
呢啲自在keep住運動
跑耐咗一大班人幾開心㗎
唔好諗住有咩野學
好似以前上pe堂咁
我試過跟啲跑班 細至小學生
大至老人家都有(仲要係跑得勁嗰啲)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊