自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

aidan08 發表於 24-2-29 12:00
其實恩愛都可以係好主觀的感受。

我有個朋友,同老公出嚟時會有D好恩愛的舉動,攬實影相,拖手之類,個女 ...

呢啲係做戲俾大家睇啫,IG, FB都大把啦,唔係真正嘅恩愛

大宅

恩愛既定義係咩先~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

結婚30年,出街會拖手。後生成日鬧架,依家盡量都唔會囉。已經記唔到上次鬧架係幾時。人大左識互相體諒同尊重。鬧架自己又激氣又唔開心。無謂

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 24-2-29 13:25
呢啲係做戲俾大家睇啫,IG, FB都大把啦,唔係真正嘅恩愛

其實真係好難講,我上面的例子,係當事人自己感覺好恩愛。

亦有另一個例子,我姨媽姨丈。佢哋係外人都覺得恩愛嘅一對。佢哋無仔女,我姨丈從來無外遇,日日嘅生活圍繞我姨媽,好愛我姨媽。每日必須一齊食lunch 同晚飯。

但另一方面 ,我姨丈無朋友,性格愈老愈古怪,我姨媽如果有一日同唔到佢食lunch, 佢都會嬲,會埋怨。我姨媽基本上唔可以自己約朋友,甚至我姨早排大病,無人無物,我姨媽只係多咗時間照顧個妹,姨丈亦會有好多怨言,甚至情緒病,我姨媽只可以完全focus 我姨丈。我姨丈亦經常少少事就長氣兼超躁咁鬧我姨媽,姨媽亦好遷就佢,但非常辛苦,因為佢其實都想有自己空間、朋友、親人。佢成七十幾歲仲堅持工作,只係想有喘息的空間,有工作,起碼每日有自己的時間。

我姨丈係好愛我姨媽,但嗰種愛係窒息的愛。

無錯,外人好多覺得佢哋如影隨形幾十年好恩愛,只有我哋呢啲好親的人先知我姨媽幾辛苦。我姨媽亦親口講過係好辛苦,不過佢忍得,亦會盡量欣賞我姨丈優點。

但呢種恩愛,我就頂唔順。

男爵府

我同老公結婚10年,出街仲會拖手

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

lilicatcat 發表於 24-2-29 10:43
我睇完電視劇, 有感而發, 有冇mj 大約四十幾歲, 有小朋友, 仲可keep 住恩愛? 生活林林種種的所鎖事, 教小 ...

題目“用另一伴”咩意思

侯爵府

有小朋友的話,我覺得每個星期或最少每個月,點都要抽點時間亨受吓二人世界,拍吓拖

其實恩愛一向都唔係做比人睇或講比人知的,有好多人表面恩愛,實際係點,只有佢哋自己最消楚

伯爵府

回覆樓主:

同老公拍拖6年,結婚20年共26年,有小孩 都大個,同c6喺一家人,一起生活,出街偶然會拖手,平平淡淡生活。

男爵府

回覆樓主:

我,自問少事會噪,但日日都有講有笑

伯爵府

我見過唔少例子,出街仲會攬錫拖手的夫婦,我起初都好羨慕結咗婚咁耐仲咁恩愛。後來佢哋一個個的結局,先令我大開眼界!

一個老公的朋友,後來同老婆離婚,先知原來佢外遇不斷,無停過。係戀愛上癮嗰種人,同邊個女人一齊,佢都人前又攬又錫又拖手,好似好深愛咁。

另一個我自己朋友的叔仔同弟婦。呢pair 曾經閃爆我對眼。我不止一次撞到佢哋兩公婆一齊,次次個老公雙眼望住個老婆好似有心心咁,哄到好埋傾計,情深款款。我曾經真係好羨慕,仔女都兩個仲好似拍拖咁。點知後來先知,個男的又係不斷外遇,終於搞散頭家,離婚收場。

另一pair, 係我去跳舞時識的一個女人。個女人五十幾, 強勢型,keep 得ok, 一對仔女都讀名校,又有錢,人生勝利組咁款。我響街見過佢同老公非常恩愛,拖曬手笑到好甜行街。我仲心諗,幾十歲仲好似少男少女拍拖咁,真係羨煞旁人!後來,有個朋友咁啱識佢,同我講,原來佢老公就係上曬娛樂新聞,包養某電視台女星嘅富商!

呢幾pair 完全令我反思嗰D鍾意出街曬恩愛的男人嘅心態。

伯爵府

aidan08 發表於 24-2-29 12:00
其實恩愛都可以係好主觀的感受。

我有個朋友,同老公出嚟時會有D好恩愛的舉動,攬實影相,拖手之類,個女 ...

曬命有時其實係一種掩飾
真正嘅愛係一種自然舒服嘅關係,冇必要刻意向別人展示有幾恩愛

大宅

我同老公感情好好,會抽時間拍拖,如果佢唔係有病而離世,我覺得我哋會一直恩愛到老

karenlohy    發表於 24-3-1 21:20
michellechiu02    發表於 24-2-29 15:34

水晶宮

回覆樓主:

40+
結婚8 年,兩個小朋友
一路都感情好,互相尊重,有商有量,從來無嗌過交
我覺得主要係我倆價值觀相近

侯爵府

仲係成日會傾偈, 互相俾意見, 會出去拍拖, 佢講的笑話我仲識笑, 算係咁
不過我哋唔會將生活upload上網, 外人唔會覺得我哋特別恩愛

水晶宮

我睇完電視劇, 有感而發, 有冇mj 大約四十幾歲, 有小朋友, 仲可keep 住恩愛? 生活林林種種的所鎖事, 教小 ...

在心裹可,估有事時另一半站出來支持的

公爵府

成日人前或社交網曬恩愛果D,反而實際唔太恩愛!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

點為之恩愛, 定義係乜?

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

bobolam 發表於 24-2-29 12:26
冇婆媳問題?

無呀!雖然我99係百彈齋主,不過我地唔一齊住又唔成日見,而且我識氹佢,所以無問題。再者無比較無傷害,佢幾個新袍事實我對佢最好,年年初一過年我都有俾錢6299買野食,又會斟茶俾佢地飲,所以佢好鍾意我。

伯爵府

capricornbb 發表於 24-2-29 13:23
咁個老婆知唔知老公出軌?

唔知佢知唔知,雖然個女的同我好熟,但佢平時好刻意曬恩愛,所以我估佢就算知,亦唔會主動同我講呢D嘢。

其實講真,有乜工嘅應酬係需要晚晚出去咁滯?唔係去玩都無人信啦。玩得多,逢場作戲機會自然多,偶然有一個比較認真D,就會比人知,比人講。

但點都好,佢老公其他嘢係好配合佢,交足貨㗎。

珍珠宮

我同老公一齊35年,有一個仔,係親戚朋友眼中係好恩愛,我哋有嘈交架,但從來唔會嬲過夜

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊