自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

LittleSnail88 發表於 24-2-29 23:26
價值觀相近真係會和諧啲,最多蛇鼠一窩一齊火坑跳舞;互補長短型屋企各方面係會比較頭頭是道,但只會補到 ...

i agree with you

伯爵府

aidan08 發表於 24-2-29 12:00
其實恩愛都可以係好主觀的感受。

我有個朋友,同老公出嚟時會有D好恩愛的舉動,攬實影相,拖手之類,個女 ...

其實係自欺欺人

伯爵府

歌莉亞 發表於 24-2-29 12:25
咁似昨晚套戲黎諾懿嘅

真係有D似。

佢老公所有嘢都好似好配合佢,如果唔知佢晚晚出去玩同出面有女人,其實真係看似幾恩愛。

佢哋關係真係幾微妙。個女人好鍾意自己話事,book 旅行book staycation 要個老公同佢去。個老公又會有時人前講自己其實唔特別想去,係老婆book咗佢就去。咁個老公又真係會去㗎喎。

所以,如果唔知個老公其實唔想去,只係個老婆一意孤行的話,就真係以為⋯⋯嘩!好恩愛呀,老夫老妻仲成日staycation 成日兩個去旅行
佢哋影親相都攬到實一實,個女嘅成日話比我知,好多人問點解佢哋可以咁恩愛。總之,好需要人認同佢同老公好恩愛。

珍珠宮

lilicatcat 發表於 24-2-29 10:43
我睇完電視劇, 有感而發, 有冇mj 大約四十幾歲, 有小朋友, 仲可keep 住恩愛? 生活林林種種的所鎖事, 教小 ...

我4x歲再婚,同前夫有兩個小朋友已成年搬左出去自己住
和現住丈夫一起差不多14年,感情非常好,佢好錫我,家用比足,上進
我無反工,家務主要我同智能電器做,佢平日都會幫下手汁碗、掉垃圾,如佢放假會幫抹乾洗碗機既碗同曬衫,平時佢會保持自己用過既野衛生,有小量手尾我會幫佢汁
其他大事佢會聽我意見,小事我無所謂既人黎
但佢除左我對其他人都唔好,我初初都唔接受,慢慢都覺得甘樣都幾好

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢個帖幾有正能量

瑪瑙宮

有見過

伯爵府

aidan08 發表於 24-2-29 12:00
其實恩愛都可以係好主觀的感受。

我有個朋友,同老公出嚟時會有D好恩愛的舉動,攬實影相,拖手之類,個女 ...

係,恩唔恩愛自己知就得,其實唔需要別人認同,有人只要日日對住咭鬧交就代表恩愛,其實我羨慕的至少我無試過好恩愛既另一半,我想扮下都無

水晶宮

靚靚C9 發表於 24-2-29 14:35
無呀!雖然我99係百彈齋主,不過我地唔一齊住又唔成日見,而且我識氹佢,所以無問題。再者無比較無傷害, ...

咁你識做,佢又受就最好

水晶宮

LittleSnail88 發表於 24-2-29 14:57
有個朋友佢話佢嘅親戚都係咁。
個老婆成日同老公喺大家面前show恩愛,攬攬錫錫又問老公生多一個好唔好,老 ...

放埋喺大脾都應該有嘢吧

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 24-3-1 10:49
我4x歲再婚,同前夫有兩個小朋友已成年搬左出去自己住
和現住丈夫一起差不多14年,感情非常好,佢好錫我, ...

我老公相反喎,對我好,但對其他人一樣好 。有時都有呻,你對朋友都咁好,咁我有咩特別姐 。

伯爵府

結婚14年,小朋友細時成日嘈,睇唔過眼依家小朋友大左,無乜嘈,點到即止 。換個角度,都接左對方係咩性格 。所以無乜好嘈 。(心態上轉變呱)

不過我想去邊佢都會陪我既,出街會拖手,訓教會用佢手臂當枕頭用,但日常都有磨擦 。

珍珠宮

花花b 發表於 24-3-1 12:13
我老公相反喎,對我好,但對其他人一樣好 。有時都有呻,你對朋友都咁好,咁我有咩特別姐 。
...

我本身份人係好鬼正義感個d,初初覺得佢甘樣做好衰,成日叫佢唔好亂鬧人同亂發脾氣啦,慢慢我就慣左佢甘
前排我同佢講,話佢除左我對全世界都衰,佢諗左陣答我:甘唔係幾好咩?
唔….個一刻我又諗左陣答佢:又係既..

男爵府

花花b 發表於 24-3-1 12:13
...

我老公都係,明明一早講左陪我接放學車小朋友返屋企後,佢再返工,突然佢朋友來左屋企附近,朋友屋企同個女學校好近老公返工地點又早放學,所以佢要車朋友去接個女,佢提早返公司等,叫我自己搭車接放學,我即刻趕出門
鬧佢吧,佢話平時我要返工,你地都搭車啦
唔鬧佢,條氣又唔順

伯爵府

花花b 發表於 24-3-1 12:16
結婚14年,小朋友細時成日嘈,睇唔過眼依家小朋友大左,無乜嘈,點到即止 。換個角度,都接左對方 ...

我都覺得小朋友會考驗夫妻關係。我本身個人係好多野無乜所謂嗰種人,但一涉及我兩個仔我就會有意見。而我老公個人好多意見,乜都要管要話事,又強勢,所以,小朋友出咗世係多咗好多拗撬。但我哋兩個一去旅行,唔帶小朋友的話,即刻變返無嘢嘈,好和諧。

珍珠宮

我同老公結婚20幾年,佢有乜好開心嘅事,好吾開心嘅事都會第一時間話我知。我哋有好多唔同話題,共同朋友和興趣。大家好注重家庭生活,佢好多事相信我判斷,接納我意見,佢本身比較怕煩,我又想佢休息多啲,好多時都係我處理,其實夫妻關係融洽好緊要,個囡亦可以身心健康成長。

伯爵府

PIGPIG朱 發表於 24-3-1 12:17
我本身份人係好鬼正義感個d,初初覺得佢甘樣做好衰,成日叫佢唔好亂鬧人同亂發脾氣啦,慢慢我就慣左佢甘
前 ...

真係幾好,淨對你一個好,幾正

伯爵府

aidan08 發表於 24-3-1 12:59
我都覺得小朋友會考驗夫妻關係。我本身個人係好多野無乜所謂嗰種人,但一涉及我兩個仔我就會有意見。而我 ...

係,我係小朋友既野不能妥協,通常佢讓步。但2個人時係正常 。只可以話佢對我好過對小朋友既,係好情人,未必好老公 。

珍珠宮

花花b 發表於 24-3-1 18:03
真係幾好,淨對你一個好,幾正

諗落都係,反而我要自我檢討,以前我唔識欣賞佢,成日覺得佢多多缺點,近呢兩年我學緊要睇佢優點

子爵府

Nbs 發表於 24-2-29 20:41
我細佬同佢老婆就係互補長短, 例如一個好沉默內向一個就好outgoing,一個好organized一個好混亂messy
好老 ...

雖然有啲人會話一凹一凸互補好啲,但係當對方唔係同自己同一類人嘅時候,有陣時就會唔係好明白對方點解會咁諗,因而產生矛盾。例如一個慣咗滋滋悠悠嘅人,就會唔明白點解一個比較心急嘅人做事要咁急

伯爵府

回覆樓主:

好多已成怨偶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊