自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

三國1 發表於 24-3-1 11:58
依樣唔駛擔心,一定唔會發生

佢哋到時睇醫生出入唔到,點解決?自己唔可以出街,請工人都解決吾到,老人家亦容易情緒差,容易引起腦退化等問題

其實好多老人家吾想入老人院,大家見到之前疫情情況,亦唔放心老人家入去,我哋一早安排好晒合適居所俾佢哋,方便請工人,有需要時親人可以入住幫手照顧, 廁所亦特別裝修…….

唐樓最高層即是幾樓?你老公好似成日要返去睇佢哋,佢年紀吾大?吾擔心佢行樓梯?你自己身體…….
錢真係可以改善大家生活質素,不過要一早plan好,如果唔係…….

琥珀宮

三國1 發表於 24-3-1 11:44
點會冇需要丫,佢哋住唐樓最高嗰層,兩老對腳好差,99上落多一次個膝頭就會腫曬,佢成日同我老公講行得好辛 ...

咁請工人即係而家有需要,而唔係你之前所講既係為將來打算

你要勸服6299,要清楚講點解「而家」要請,用你之前既「請定先」理據,咪無說服力 law

珍珠宮

bbc2018 發表於 24-3-1 12:13
佢哋到時睇醫生出入唔到,點解決?自己唔可以出街,請工人都解決吾到,老人家亦容易情緒差,容易引起腦退 ...
我就係唔想佢地入老人院,住屋企點都好好多,我老公50多啫,唔大年紀,其實佢哋應該會係暑假左右會搬,佢哋行到,只不過倫盡啫,我就係想早點安排,但唔聽我冇辦法,亦都唔會再講,係老公繼續同99洗腦,噚日老公講得好白,99應該嬲咗佢

珍珠宮

木土土 發表於 24-3-1 13:13
咁請工人即係而家有需要,而唔係你之前所講既係為將來打算

你要勸服6299,要清楚講點解「而家」要請,用 ...
理據佢哋會聽咩?62仲覺得自己好勁,成日唔關門,99話有賊佢仲話個賊會走得甩,99咩都話自己可以搞掂,之後就周身痛叫個仔返去幫佢按摩,我唔會再講,佢哋中意咁,我冇辦法

男爵府

三國1 發表於 24-2-29 18:05
點可以到時先算,有事即走就易搞,醫院又要你出院,又自理唔到,咁嗰段日子邊個照顧呀?
...

我係你就格硬請,但當然大家全部同意夾錢,同埋留返佢地仔女自己講

男爵府

為左呢個問題我同老公都好煩,我奶奶90歲堅持獨居,我地話請個工人睇住佢,佢唔肯!又鐘意爬梯攞野抹嘢,已經跌過落嚟幾次! 我地攞走把梯佢發脾氣話去買另一把!我老公係唯一一個仔喺香港,我地成日想照顧佢多啲佢唔領情!

所以我同左老公講我盡左力啦,佢媽媽有咩事唔好搵我,我都有自己父母要照顧

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 24-2-29 17:59
屋企有親戚,兩老都行得走得,唔習慣有外人,唔想請姐姐,結果請左個姨姨平日嚟煮飯,做簡單清潔,有時陪佢 ...

姨姨同家務助理工作同收費有分別嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

nat2009 發表於 24-3-1 23:31
姨姨同家務助理工作同收費有分別嗎?

親戚請的姨姨,係計月薪

家務助理好似計時薪

大宅

我媽媽係自己話想請工人. 上年佢身體唔好,佢講明話唔去老人院. 佢自己啲friend 就介紹咗個印印比佢. 跟著就同我哥講,要請依個. 然後我地就搵agent 搞,五兄弟姐妹夾錢,每人千幾蚊. 工人姐姐嚟咗,做得幾好. 叫佢唔好個個星期放假,比番OT 佢,佢又願意. 其實工人姐姐只係照顧我呀媽,唔會太辛苦.我地幾兄弟姊妹都有頭家同要番工,媽媽好明白,唔會令我地難做.

珍珠宮

kittychung1234 發表於 24-3-2 09:41
我媽媽係自己話想請工人. 上年佢身體唔好,佢講明話唔去老人院. 佢自己啲friend 就介紹咗個印印比佢. 跟著 ...
你媽媽好通情達理

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊