自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HiPP勳章(2)

二仔星期三晚燒到41度,食咗高燒水都唔退,到星期四早上藥房一開,即刻買咗5合一做測試,一滴水就見到甲流有線,去睇醫生開咗特敏福,食咗當日就退燒了,即刻叫佢全日24小時帶口罩。

到我星期五晚覺得周身痛,我以為係我瞓唔慣大仔張床,太硬(大仔同二仔同房,為咗隔離開兩兄弟,所以我瞓大仔張床)到半夜就開始發冷,今朝一起身即刻做測試,甲流條線好淺,但都即刻去睇醫生,開埋特敏福(本身真係唔想睇,諗住靠自己)

但真係全身都感覺到痛,仲要著4件衫都好似好凍,又有低燒37. 8)所以都開始食

最緊要係驚惹到大仔同細仔,細仔K2好癡我
大仔小三,二仔小一,下星期四開始考試。我頂唔順1點去咗瞓,瞓到2點半見大仔無嘢做,諗住俾份數學paper 佢溫,我就再瞓。結果到4點醒,問佢做咗幾多,佢答我做咗2題計數題。

真係火都嚟埋,壓住度火,真係心累 本身自己都辛苦,仲要同佢溫書。

點算好,乜都唔識,自己又同唔到佢溫書。

其實只係呻下,即使病到7彩,都要頂住同佢溫書。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

紫色線 發表於 24-3-2 20:10
二仔星期三晚燒到41度,食咗高燒水都唔退,到星期四早上藥房一開,即刻買咗5合一做測試,一滴水就見到甲流 ...

身體要緊,你諗下,人生有幾多場考試?況且小三同小一姐,呢場考唔好,咪下次努力過。應該覺得lucky,呈分就話驚姐。好好休息,大人細路都需要好好休息。
Childhood is journey, not a race.

伯爵府

HiPP勳章(2)

是是但但 發表於 24-3-2 20:25
身體要緊,你諗下,人生有幾多場考試?況且小三同小一姐,呢場考唔好,咪下次努力過。應該覺得lucky,呈分 ...

係覺得點解咁黑仔,撞埋呢個時候病
點解大仔咁唔自覺,自己唔溫書

諗下越諗越灰,唔知幾時先會好

大宅

BK Milk勳章

依家最重要多啲休息,快啲好番。考試年年有,今次阿仔考唔好,都可以順便俾個教訓佢,要自己主動溫習,唔好下下依賴阿媽。

水晶宮

二仔星期三晚燒到41度,食咗高燒水都唔退,到星期四早上藥房一開,即刻買咗5合一做測試,一滴水就見到甲流 ...

唔係呈分

唔係選科

唔係DSE

放鬆放鬆

珍珠宮

紫色線 發表於 24-3-2 20:30
你覺得點解咁黑仔,撞埋呢個時候病

有冇打流感針?打咗會快啲好

平時有冇溫書?

老公可以幫嗎?

病咗大家要多休息,快啲好,吾好再傳給其他人

大宅

吾系呈分試,吾怕

象牙宮

回覆樓主:

中甲流 真係好辛苦! 又冇胃口食嘢 又暈暈地咁!jm加油

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你覺得點解咁黑仔,撞埋呢個時候病

1啲都唔黑呀!唔好咁諗,病姐,會好架嘛!大仔都係小三姐,咁細個,而且男仔一向自律係較弱,幾多中學生都唔自律啦!唔洗唔開心呀!飲多啲水,早點休息,人生唔係一場考試架!唔需要灰心!
Childhood is journey, not a race.

公爵府

我女中左甲流,成個星期先好返,佢勁想溫習,,但溫一陣就好攰,二星期後先完全正常

公爵府

回覆樓主:

小一 同 小三啫,唔使咁緊張~
我女去年小五呈分病咗冇考試,之後補考都係咁啦~ 唔能夠改變事實就改變心態 ,否則咁樣生活好大壓力~加油呀~

伯爵府

HiPP勳章(2)

Wing225 發表於 24-3-2 20:30
依家最重要多啲休息,快啲好番。考試年年有,今次阿仔考唔好,都可以順便俾個教訓佢,要自己主動溫習,唔好 ...

係,逼自己瞓多啲,但一瞓底就咳,喉嚨好痕。
其實都係,考試年年有,但自己放鬆唔到,唯有勸自己照顧好自己,先有能力照顧其他人

伯爵府

HiPP勳章(2)

bbc2018 發表於 24-3-2 20:35
有冇打流感針?打咗會快啲好

平時有冇溫書?

有打吖,年年都有打。
我見二仔今日好返好多,精神曬。醫生都話小朋友好快好,恢復快啲。而且因為好快就食特敏福,所以無咁辛苦。

通常老公顧二仔,我顧大仔。呢兩日家務已經全部佢做,仲要同二仔溫書,又湊細仔,所以大仔都真係顧唔到咁多

平時做功課都三催四請,好煩

男爵府

紫色線 發表於 24-3-2 20:53
有打吖,年年都有打。
我見二仔今日好返好多,精神曬。醫生都話小朋友好快好,恢復快啲。而且因為好快就食 ...
打左都咁辛苦? 仲以為打咗會冇咁辛苦

大宅

唔好意思,想問下樓主你有冇打流感針?

水晶宮

好媽媽勳章

小一&小三
就算考出來全科唔合格對將來都無乜負面影響,反而可以趁機會要佢地負責返温習嘅習慣。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

樓主,好好休息,祝早日康復!

男爵府

小一小三考試唔重要
病就唔好考
我係過來人,兩個已經B1中學了
初小成績表無用的

子爵府

算你醒目立刻食特敏福,將來真係要打流感針。

子爵府

係覺得點解咁黑仔,撞埋呢個時候病

你呢啲叫做黑仔? 你而家只係中流感 。咁啲人有癌症 又或者啲小朋友一生出嚟就有缺憾, 咁呢啲叫乜嘢? 你呢啲根本就少問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊