0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

阿仔一出仔體重就已經偏輕,聽朋友講話飲奶粉會重磅啲近兩個月都已經人奶同奶粉交換食,但見仔仔都係比同齡嘅B細隻啲

但佢又好細食 餵多少少個肚就脹卜卜,應該點樣幫佢增磅?

複式洋房

會唔會係扭計唔肯食奶咋?
我而家餵奶樽果陣老公得閒會係側邊同佢玩下分散下注意力等佢開心D

好似真係食得快左多左又肯食左

複式洋房

我BB之前情況同你仔仔都好似 我後尾直頭兩三個鐘就餵一次 同埋轉咗隻蛋白份子細啲易啲消化嘅比佢食 即刻肥返啲

不過你記得初時轉食奶時間要留意住佢啲胃口各樣野 慢慢校個份量

複式洋房

如果仔仔細食易滯嘅可以試下少食多餐 咁樣可以食多D奶又唔怕小朋友成日食滯唔舒服 扭少D計

複式洋房

回覆 嘉兒的媽媽 的帖子

我而家係三至四個鐘就餵一次咁囉 見佢易飽易脹都已經餵密左 但佢都係唔生肉

複式洋房

回覆 judyfan1101 的帖子

食太密我又怕佢消化唔切 都諗緊好冇轉過隻牌子既奶比佢食

複式洋房

回覆 cococoli 的帖子

我同時間會同佢玩多啲等佢放多啲電 好似餓得快啲咁 哈哈同埋我之後都轉左比佢食neuro pro 呢隻牌子有mfgm同hmo 對小朋友發育好啲

子爵府

可以試下少食多餐,寧願自己辛苦少少餵密啲。我仔之前都入唔到生長線,我由人奶轉皇家美素追磅,因為係第一層奶源精華,有優質乳脂,營養豐富同全面啲,飲左真係幾長肉

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

cococoli 發表於 24-3-5 16:48
阿仔一出仔體重就已經偏輕,聽朋友講話飲奶粉會重磅啲近兩個月都已經人奶同奶粉交換食,但見仔仔都係比同齡 ...
會吾會奶粉吾夾bb而肚脹??我細女補開皇家美素,又吾會肚脹,消化好好,便便都靚靚又長肉!

大宅

如果腹脹,可能而家呢隻奶粉唔係咁啱佢,你可以同佢轉其他奶粉再試吓

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

市面上有d奶粉係切割咗d蛋白分子,令BB肚仔容易消化d。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

可能BB 有肚風或依家隻消化唔好,可以試下洗澡完,做下按摩。亦都可以換下奶粉,我女女飲皇家美素,消化幾好,你可以試下。

複式洋房

經常腹脹可能係而家隻奶粉份子太大太難消化所以唔啱小朋友,其實初生嬰兒嘅消化系統未成熟,而家市面上都有好多配方奶粉有將份子縮細方便佢地吸收,你可以留意下!

我自己就用開美贊臣既A+ 智睿,呢隻所含既蛋白份子更細可以減輕腸胃負擔,而且成份貼近人奶,冇蔗糖之餘我BB都好鍾意飲!

複式洋房

除咗要睇係咪奶粉牌子唔啱之餘都要留意下沖奶既手勢呀!

以前唔識野成日驚沖唔勻啲奶起勢搖,後來身邊啲朋友提我先知原來咁會令更多氣泡入支奶,令小朋友更易肚脹!我後來都轉左用上面講金色蓋嗰隻Neuro Pro,呢隻除咗有HMO同淡味啲沖落都好易溶, 冇咁易結塊, 少泡啲

複式洋房

回覆 Maychoiiii 的帖子

呢個真係關事!我老公之前又係唔識成日餵親起勢chok 懷疑阿仔都係咁之前先成日嗝氣 揀隻易沖既都好緊要

複式洋房

普通牛奶粉係會難消化過人奶~~ 我自己係聽講話羊奶啲營養天然易消化同吸收啲,就揀咗佳貝羊奶俾BB食,而且呢隻仲有埋益生菌個d,又有天然免疫成分,BB食完都真係幾長肉,生長線都追到

複式洋房

cococoli 發表於 24-3-5 16:48
阿仔一出仔體重就已經偏輕,聽朋友講話飲奶粉會重磅啲近兩個月都已經人奶同奶粉交換食,但見仔仔都係比同齡 ...
我家姐個女都試過, 消化得唔好同吸收都唔好囉! 我家姐聽陪月講幫佢轉左食雅培心美力, 話有益生菌同hmo可以幫腸胃手, 轉左之後消化好左好多, 唔再成日放屁同咕咕聲, 腸胃好左之後胃口都大左, 所以我個b出左世之後都係補呢隻, keep住肥肥白白

洋房

如果要長肉我自己用neuro pro餵緊大仔既
呢隻營養好全面 你講得出既DHA、HMO、膳食纖維、益菌佢都有
阿仔食完跟到生長線都好好

複式洋房

BB腸胃比較弱,我女都係咁,所以我補奶粉時搵返有機奶粉,天然好多~之後我比較左幾隻,原來得HIPP係有機之外,唯一一隻有HMP益生菌,所以就揀左佢~感恩我女食得好痾得好,仲重得快左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊