自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小心小偷,響意大利真係日日見到。

子爵府

2024年龍年勳章

小心銀包就可以了

別墅

複式洋房

在大城市,小心小偷。 在西班牙Madrid 乘地鐵遇上扒手。我們一行五人進入地鐵車廂時,突然有一堆人沖埋來將我哋分手。見一婦人用絲巾掩護用手拉開前面友人的背包。告訴友人。婦人停了手。這堆小偷分三組,有情侶,有婦人,有男人,事敗後佢地分開下車。
在法國也遇過"熱情"的黑人送彩手繩黨,佢一野走埋來幫我戴上。然後話收我5歐,我即刻除返比佢話唔要,我就走咗。
來緊九月我將到意大利玩兩星期。其實只要小心啲便ok. 唔怕得咁多。 影定passport copy. 以應付假警察(in case遇上),錢分開放,零錢要每日拿出來用。所以我只放每日大概用的零錢。不會放太多財露眼。

複式洋房

錢錢媽 發表於 24-3-6 03:15
我疫情前成日週圍去,咩都唔驚。
COVID 之後,無認真去過旅行。諗住暑假去遠d,今晚book 完機票之後,搵酒 ...

驚嫁

大宅

jon12345 發表於 24-3-6 14:48
華人去歐洲一定危險

無錯,一般亞洲人面孔係小偷熱門落手對象,巴黎同米蘭都好多扒手,以前已經多而家更甚,要非常小心!

子爵府

多謝大家嘅留言。
我估係太耐冇去過認真要準備嘅旅行,加上年紀大咗,承受唔到太多壓力。
其實周圍都會有人偷嘢,我喺香港都俾人偷過嘢。不過意大利叫做猖狂d,同埋比率多啲。
到時要計劃得小心啲,防止被偷嘢都係旅行嘅一部份嚟嘅。

珍珠宮

去歐洲旅行最好預左被偷被搶的心理準備。佢地只係謀財,一般唔會害命。佢地好少會傷害遊客,嚴格來講都唔算危險,錢財身外物,點都好過去印度呀。

伯爵府

wtcys 發表於 24-3-6 03:46
上年同阿仔去西班牙,之前上網睇討論勁多扒手,我專登用斜孭袋放在心口前面,全程小心翼翼。臨走嗰日阿仔話 ...

你哋好好彩
我朋友響西班牙一出機場就衰咗,見識到成個差管入面坐滿被打荷包嘅遊客

複式洋房

COVID 之後,無認真去過旅行。諗住暑假去遠d,今晚book 完機票之後,搵酒 ...

小心啲

伯爵府

回覆樓主:

十幾年跟團去過西班牙,貴重嘢放衫入面心口掛袋,冇出事

你都訂晒嘢唔驚得咁多,人到中年自己對歐洲已冇興趣, enjoy

男爵府

錢錢媽 發表於 24-3-6 17:37
多謝大家嘅留言。
我估係太耐冇去過認真要準備嘅旅行,加上年紀大咗,承受唔到太多壓力。
其實周圍都會有人 ...

舊年第一次帶2個小朋友遊巴黎,睇完到網上資訊都好擔心好危險,俾人打荷包。帶住小朋友特別驚,怕佢哋走失,怕搶野時追賊定保護小朋友先。幸好我哋無遇過小偷。

大宅

hsmail 發表於 24-3-6 16:09
在大城市,小心小偷。 在西班牙Madrid 乘地鐵遇上扒手。我們一行五人進入地鐵車廂時,突然有一堆人沖埋來將 ...

部份錢放酒店保險箱安全嗎?

複式洋房

回覆 bb19770101 的帖子

錢不會放酒店。 錢會放入內置式腰包。不外露。拿起每日零錢放手袋銀包

子爵府

如果你一個女仔去,plan 一些安全地方,五漁村,米蘭,佛羅倫斯,威尼斯相對安全,唔去羅馬。

子爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 24-3-6 17:51
你哋好好彩
我朋友響西班牙一出機場就衰咗,見識到成個差管入面坐滿被打荷包嘅遊客
...

咁跨張?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wtcys 發表於 24-3-6 03:46
上年同阿仔去西班牙,之前上網睇討論勁多扒手,我專登用斜孭袋放在心口前面,全程小心翼翼。臨走嗰日阿仔話 ...

朋友兩夫婦、坐遊輪在西班牙上岸參觀、手袋放在餐廳椅底,但都俾人分散注意力扒走咗、由於證件信用卡存放在袋子內、他們大驚、立刻去報警、好彩餐廳CCTV影到個扒手、警察叫佢哋等一陣、半小時後攞返佢哋手袋返嚟、把所有嘢放在枱面、一蚊都冇少到、慶幸失而復得、警察應該是認識個扒手~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

蕃薯仔媽媽 發表於 24-3-6 17:51
你哋好好彩
...

朋友一行四人、從巴西機場搭車到酒店、在酒店門口俾人用槍指住、搶曬所有財物~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆樓主:

著寒酸d ,唔好用名牌野

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

訂咗機票就唔好驚、總之時時刻刻都要提高警覺、賊人都是取易不取難~

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊