自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

每日咁多人咁多誇境生過關,正常唔會無啦啦檢查書本內容,除非有目標

男爵府

angiehouse 發表於 24-3-6 21:09
如果系真,甘做都幾令人反感,d學生都吾知咩事,關員未向教育局反影囉,你地大人攪掂佢先,一系扣查成本書 ...
非常野蠻! 學生都係跟學校買書, 關員最多反映上去做野, 搞個學生好離譜. 而且你剛剛改又遇上疫情, 都要時間卑人改版, 尼的野蠻行爲真係要指責!

男爵府

iodine 發表於 24-3-7 19:53
呢啲故仔用下腦都知係假㗎啦。
如果係真嘅受害人一定唔止一個,因為海關見親嗰啲著嗰間學校校服,就會捉出 ...

SCMP證實左啦
attach1/tmp/phpdYsOWa

男爵府

mandy952 發表於 24-3-6 14:44
跨境生過關中史書疑遭內地海關撕毀
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/997338/%E ...

教育局把關不力,問責啦

侯爵府

內地海關要求撕中史書地圖‎ 涉事學校將印新地圖冚舊圖並安排換書
https://www.hk01.com/article/998055?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

子爵府

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/997338/%E ...

我反而係覺得海關有問題,佢憑乜嘢走去撕爛人哋本書,我理得你乜嘢法律,毀壞小朋友書本,就係唔啱

水晶宮

回覆 sharebuy 的帖子

我覺得香港教課書當下是跟大陸的不同啦!一國兩制。五十年未過!若相同何用來港讀書呢!不在大陸就讀便可以啦!

伯爵府

mandy952 發表於 24-3-6 14:52
顯示教育局冇做野

或者審批嗰班仲有好多黃人

子爵府

baby668 發表於 24-3-8 15:19
我反而係覺得海關有問題,佢憑乜嘢走去撕爛人哋本書,我理得你乜嘢法律,毀壞小朋友書本,就係唔啱
...

你要諗吓個小朋友帶咗違禁品過關,嗰海關只係要佢撕咗地圖就放佢走,都算好仁慈

子爵府

licpd 發表於 24-3-7 22:51
非常野蠻! 學生都係跟學校買書, 關員最多反映上去做野, 搞個學生好離譜. 而且你剛剛改又遇上疫情, 都要時間 ...

海關只係沒收違法物品,嗰學生完全無事直接放行,已經算好寬鬆

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

大陸關員權力咁大嘅,帶頭 歧視雙非人,每日咁多學生過關,本本書去查?
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得海關做得好幾好,唔係咁做香港教育局永遠都係後知後覺重不自省,所有有問題內容都係別人報導出來,香港回歸咁耐去殖民化始終做得不到位。

侯爵府

KenChung_FB 發表於 24-3-7 08:48
回覆 mandy952 的帖子

都話一國一制共產算啦,久唔久搞咁多嘢出黎。
關你鬼事! 收聲啦坪洲二等公民!

男爵府

幸福花 發表於 24-3-8 15:25
回覆 sharebuy 的帖子

我覺得香港教課書當下是跟大陸的不同啦!一國兩制。五十年未過!若相同何用來港讀書 ...

我仔女中文用國內人教版,不是津校、直資
我覺得國內中文書好過香港中文書,大仔讀左幾年津小轉校,有比較下國內中文書好過香港用緊果d。

侯爵府

我覺得內地海關做法粗暴野蠻. 如果教科書内容不合規, 應該透過港澳辨反影而唔係自把自為做依D出格野. 愛國行為都要做得合適.

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-8 16:29
海關只係沒收違法物品,嗰學生完全無事直接放行,已經算好寬鬆
連學生書本都查而且知道那頁出問題似乎一早已知道, 學生趕住翻學放學做功課, 海關扣留學生几耐? 點解吾報被港澳辦知? 據聞距地會跟進尼類事件.

放行學生好仁慈? 関學生咩事? 距地犯法的話, 甘教育局長要直接拉啦!

伯爵府

如果係香港海關撕難學生書後果又會點

侯爵府

2024年龍年勳章

licpd 發表於 24-3-9 01:13
連學生書本都查而且知道那頁出問題似乎一早已知道, 學生趕住翻學放學做功課, 海關扣留學生几耐? 點解吾報被 ...

學生跟學校買書
點知本書係違禁品
本書由教育局審批
即係教育局令人犯法
今次真係大大巴刮落教育局度

水晶宮

dolala 發表於 24-3-7 23:27
SCMP證實左啦

01都用個“疑”字啦,證實咗啲咩呢?
attach0/tmp/phpBVOIqK

侯爵府

2024年龍年勳章

ddkaka 發表於 24-3-9 01:46
點解只撕嗰個學生本歷史書,唔撕其他學生?

搜到幾多本咪撕幾多本囉
其他學生可能本書放咗locker無拎返去

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊