自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

小朋友三年級做嘢慢,但可以自己做功課,真係唔明先至問
最大問題做功課太慢,其實功課班好唔好?
功課班係咪做完功課會幫忙溫習做卷之類?
通常功課班幾錢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我朋友之前開果間係, 做曬功課或者嗰日冇功課就會畀卷你做。

水晶宮

畀面勳章

camanbi 發表於 24-3-7 01:14
功課班係 ...

我仔由細到大做功課好慢
但係試過去功課班都做唔完功課
返到屋企仲要做
我仔仲話有答案抄
所以我都係自己跟返

侯爵府

咁要睇下慢成點。
如果只係慢但夜晚你返去前可以完成,我覺得可以唔使去都得。
功課班要找有人補過的,一大班8個9個個種我唔會去,老師根本睇唔住,怕比其他小朋友教壞。
找小組or私補好啲。

我兩個一年級開始已有去功課班,會默埋書,每日1.5小時,大約3千元一個月。

伯爵府

我小朋友3年級時join過。 $2300/mth, 做完功課己差唔多夠鐘,我覺得有直接俾答案,之後quit了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

功課班係做完功課會溫習
大前提係真係要做晒功課先會溫下默書之類
收費有分一星期去幾多日
當係托管/只求做齊功課係無問題
不過你想有進步就比較難
做得慢係唔識?惰性?
有些小孩係要有人篤實佢先郁一郁

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我最近幫小朋友報咗功課班,
我旦求我放工返到去佢已經完成功課就得。
咁夜晚我就可以有時間同佢溫習
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珊瑚宮

Debbie0331 發表於 24-3-7 10:22
我小朋友3年級時join過。 $2300/mth, 做完功課己差唔多夠鐘,我覺得有直接俾答案,之後quit了。
...

比答案呢D要即quit.

伯爵府

好難相信功課班唔會俾答案,一班幾個,個個都唔同功課,老師好難逐個跟

珊瑚宮

raicherry 發表於 24-3-7 12:06
好難相信功課班唔會俾答案,一班幾個,個個都唔同功課,老師好難逐個跟

我朋友之前開嗰間真係冇,
因為我有時會去探佢,坐喺度幫手。

侯爵府

2024年龍年勳章

我小朋友都係, 放學係度hea時間,食完晚飯6點後先開始做功課~
激死我

象牙宮

回覆樓主:

有d夠鐘就趕走,有d做晒功課默書先走得,小心選擇

子爵府

無工人阿女上過功課班一個月, 話會幫溫習默書,測驗,考試, 真係唔使信, 跟本唔會, 跟功課小朋友唔識但唔主動問係唔會主動教, 好彩無俾答案佢抄, 返黎繼續自己跟, 但最大問題係好多唔同年紀既小朋友係度, 有d做完功課就攪住其他小朋友, 高年級既講下粗口, 好彩只係上左短時間, ,功課班既好處只係有個地方放低小朋友, 當然可能有好既.........

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我仔小二時因為有同學去功課班,所以佢又話去,功課全部都可以做曬,因為幾乎都系抄答案,所以翌月無再報。

侯爵府

2024年龍年勳章

camanbi 發表於 24-3-7 01:14
功課班係 ...

我仔小一開始返補習班,
功課自理都好咗,班主任話go ahead

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊