親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問釜山有什麼好去處?可否介紹一下?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

幾時?3月尾鎮海軍港節,睇櫻花。
海雲台、膠囊列車、汗蒸 Spaland
我原本買咗機票,臨時有事去唔到,要取消個 trip。

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-8 13:43
幾時?3月尾鎮海軍港節,睇櫻花。
海雲台、膠囊列車、汗蒸 Spaland
我原本買咗機票,臨時有事去唔到,要取 ...

暫定5月出發。謝謝!

大宅

我復活節出發,去7日,希望仲見到櫻花,唸緊去唔去lotte world

大宅

球星媽咪 發表於 24-3-8 17:31
我復活節出發,去7日,希望仲見到櫻花,唸緊去唔去lotte world

去釜山玩,可考慮買釜山pass,免費活動都有唔少,夾到幾個都想去既,可慳唔少。

https://www.visitbusanpass.com/attractions

大宅

zitaii 發表於 24-3-9 08:53
去釜山玩,可考慮買釜山pass,免費活動都有唔少,夾到幾個都想去既,可慳唔少。

https://www.visitbusanp ...

剛剛地認真計下,感覺計3或5個景點果款比計時間好d,不用趕着咁,另外小童買好似唔慳得好多

大宅

球星媽咪 發表於 24-3-9 23:29
剛剛地認真計下,感覺計3或5個景點果款比計時間好d,不用趕着咁,另外小童買好似唔慳得好多
...

之前我係買48小時個隻pass,玩了6個。

第1日:Haeundae beach train+Skyline Luge Busan+Busan X the Sky+Ryan Holiday in Busan +Diamond Bay Yacht(要預早上網book)

第2日:Lotte World Adventure Busan,之後再自費玩多次Skyline Luge,2個景點相距只行1x分鐘。

咁玩法我地平左好多。

大宅

zitaii 發表於 24-3-10 09:36

第1日:Haeundae beach train+Skyline Luge Busan+Busan X the Sky ...

我怕暈船浪應該唔坐船了
計下買48 小時定big 5 好d
Thanks

男爵府

回覆 zitaii 的帖子

請問你的交通點安排? 自駕還是包車?還是搭車? 謝謝你

大宅

hidingdong 發表於 24-3-26 10:29

請問你的交通點安排? 自駕還是包車?還是搭車? 謝謝你

當時我停留釜山日數唔多,所以住係海雲台,景點主要都係圍繞附近,除了來回機場搭地鐵外,出入全部taxi,一來taxi車費平,二來慳好多轉車時間。

提多少少,釜山主要道路窄同多車,亦難搵泊車位,所以如有幾個同行,坐taxi比較方便。

男爵府

請問容易有的士嗎? 用 aps 定隨街揾?

大宅

hidingdong 發表於 24-3-30 15:50

請問容易有的士嗎? 用 aps 定隨街揾?

海雲台大街很多的士,差不多隨手就有,景點就一時時,app或街搵我都試過。

民房

回覆 tammykam01 的帖子

可以去下五六島/松島,景色好靚膠囊小火車都推薦去
可以去樂天樂園同隔離玩skyline luge,去埋海東龍宮寺
甘川洞文化村+韓服
THE BAY 101就夜景(唔係太特別)
影島大橋逢星期六先有,你岩時間都可以去
長林浦口就係七彩繽紛既彩繪屋
蔚山艮絕岬都值得一去(不過就遠d 釜山去大概75mins)

建議住西面/廣安里/海雲臺

民房

回覆 hidingdong 的帖子

建議用uber 或者kakao taxi 會容易d有車,同埋韓國taxi有幾種,價錢不一樣, call 車最好

男爵府

Adeladecro 發表於 24-4-12 10:20
回覆 tammykam01 的帖子

可以去下五六島/松島,景色好靚膠囊小火車都推薦去

Thanks

男爵府

回覆 Adeladecro 的帖子

唔該哂

男爵府

2024年龍年勳章

zitaii 發表於 24-3-10 09:36

第1日:Haeundae beach train+Skyline Luge Busan+Busan X the Sky ...

請問飛到去釜山,夠唔夠時間去膠囊火車呢?佢地收7點6點截

大宅

貝_貝 發表於 24-4-29 13:51
請問飛到去釜山,夠唔夠時間去膠囊火車呢?佢地收7點6點截

首先,唔知你幾時飛到釜山。
以我當時中午機到達釜山機場來講,我都驚check in 完酒店後趕唔切買即場票坐天空膠囊,所以之前係官網預約定第2天搭,你可以check住官網預約情況同天氣先決定邊日坐(https://www.bluelinepark.com/eng/booking.do#),而沙灘小火車,因班次同座位企位都多,所以我就冇預約,買即場票。

男爵府

2024年龍年勳章

zitaii 發表於 24-4-29 15:01
首先,唔知你幾時飛到釜山。
以我當時中午機到達釜山機場來講,我都驚check in 完酒店後趕唔切買即場票坐 ...

我都係4日釜山,頭痛緊,究竟我住晒海雲台好,定搬酒店去西面好?
搬酒店又要中途返酒店checkin 同check out。住3晚係海雲台,又好似無呢個必要。

大宅

貝_貝 發表於 24-5-1 10:57
我都係4日釜山,頭痛緊,究竟我住晒海雲台好,定搬酒店去西面好?
搬酒店又要中途返酒店checkin 同check o ...

我上次都係住3晚,比較完我想去既景點後,我就揀住海雲台,個邊一來多我想去既景點,二來有度假feel d,我覺得,你不妨圈晒你想去既景點之後先決定。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊