自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

seaheart88 發表於 24-3-9 09:18
酒店makereservation應該要住啲比較高級嘅先會幫你book。。。

仲有個方法,若果有 AmericanExpress,佢地嘅 Concierge Desk 可以幫客人响全世界 Book 餐廳。 我叫過佢地幫手响巴黎、同 馬德里 幫手。服務唔收錢,不過最少一個星期前提出。

上次去京都, Westin Miyako 個 Concierge 主動一個星期前Email 問有冇野幫手;咁我話想邊日食懷石料理,大約 Budget , 佢地幫我安排。

情到深處人孤獨

侯爵府

seaheart88 發表於 24-3-9 09:19
係呀,而家好多嗰啲必定爆嘅餐廳要用信用卡俾定錢或者擔保個額。。。因為實在太多飛機客。。。

我今次三 ...

可以早一日取消都好

瑪瑙宮

大廚勳章

Dauntlessff 發表於 24-3-9 09:46
仲有個方法,若果有 AmericanExpress,佢地嘅 Concierge Desk 可以幫客人响全世界 Book 餐廳。 我叫過佢 ...

我就搵1010嘅秘書。。。近至大陸遠住日本(我淨係去東南亞) 查詢或預約到。。。當然有部份係預約唔到。。。但係已經非常好。。。起碼幫我聯絡到,有啲要網上自己book,要用信用卡擔保。。未開放俾定條連結。。。。又有啲我太早覆,原來只係一個月先開放佢又幫我Remark 當日會幫我再打電話。。。又有啲喺網上放位,其實好少。。但係搵人打電話去直接book佢又話有位

未疫情前,就用白金秘書囉。。。但係而家白金秘書都廢廢地

侯爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-9 09:16
用中文 Google Search 日本當地餐廳,比你睇個啲 十大必食必買,太多太多香港同台灣遊客睇到。多數日本餐廳 ...

Tablelog 係app?

瑪瑙宮

大廚勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-9 09:51
可以早一日取消都好

係呀,所以我會book囉。。。
特別係一啲睇櫻花景點隔離嘅餐廳。。。即係呢段時間要食指定嘅櫻花套餐。。。。同埋一啲米芝蓮摘星餐廳。。。。好多都要信用卡擔保。。因為日本部份餐廳枱唔多,又想專心服侍啲客。。。一晚唔做得幾台,所以寧願預訂
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

下星期出發仲未plan ??
仲要有老有嫩…

酒店book左未?

侯爵府

seaheart88 發表於 24-3-9 09:56
係呀,所以我會book囉。。。
特別係一啲睇櫻花景點隔離嘅餐廳。。。即係呢段時間要食指定嘅櫻花套餐。。。 ...

有冇必吃餐廳推介?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

seaheart88 發表於 24-3-9 09:19
係呀,而家好多嗰啲必定爆嘅餐廳要用信用卡俾定錢或者擔保個額。。。因為實在太多飛機客。。。

我今次三 ...

我都好支持比錢先,位同食材都唔使因為客人放飛機而浪費

瑪瑙宮

大廚勳章

gilgilgilgil 發表於 24-3-9 10:01
有冇必吃餐廳推介?

我去東京。。。都唔好話啲食推介,不過想去食下

はし田屋 中目黒店 主要食雞雞。。。櫻花樹旁的餐廳

きた福 | 赤坂 。活蟹店。

叙叙苑 skytree 店 book咗窗邊睇夜景

権八西麻布 (GONPACHI) 睇完夜櫻先去食

以上係book咗

以下是去排隊

淺草 まさる masaru 江戶前天丼

築地鮨國

花山烏冬 日本橋
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

sakura888 發表於 24-3-9 07:40
有搵緊呀,不過想睇下大家有咩意見,因為我對大阪唔熟。謝謝!

你酒店住邊區?同埋如果老人家同細路唔係好鍾意鹿就唔好去奈良喇,我寧願去京都好過

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 24-3-9 10:02
我都好支持比錢先,位同食材都唔使因為客人放飛機而浪費

係。。特別有啲餐廳係用新鮮食材,所以要選定餐。。。收咗錢起碼會因為客人放飛機而浪費食材同埋浪費個位
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

可以考慮去Adventure World, 睇熊貓,水族館,啱小朋友。但最好包車去!

大宅

回覆 gilgilgilgil 的帖子

Web Site 都有 。 Tablelog.com 可以叫 Google Chrome Translate。
情到深處人孤獨

伯爵府

我係兩星期後去,我無老人家,但有幾個十幾歲細路同一個五歲小朋友。

Book咗京都嵯峨野小火車半日團,我哋自駕,kkday 京亦有D團包埋車由大阪往返京都,個團包括嵐山小火車賞櫻,坐馬車及保津川遊船(少少激流feel, 但安全版),小朋友老人家都啱。不過由於櫻花季,可能已經full咗。

我哋會去神戶,玩一個合家歡的戶外大型綜合公園。你都可以諗諗神戶六甲山牧場,香草園坐䌫車及遊玩都啱老人家同細路。神戶個動物園好玩過大阪嗰個。

大阪的話,世博公園,,Expocity ,水族館行吓都啱。

水晶宮

seaheart88 發表於 24-3-9 10:06
我去東京。。。都唔好話啲食推介,不過想去食下

はし田屋 中目黒店 主要食雞雞。。。櫻花樹旁的 ...

請問叙叙苑 skytree 店,點樣 book 指定窗邊位?

大宅

seaheart88 發表於 24-3-9 10:07
係。。特別有啲餐廳係用新鮮食材,所以要選定餐。。。收咗錢起碼會因為客人放飛機而浪費食材同埋浪費個位
...

不過呢,啲 Cancellation係 Mutual ,我試過比一間餐廳 48小時前 Cancel 咗個 Pre-paid confirmed Reservation。雖然係退哂錢,都係有啲失望。好在有 Check 住啲 Email。如果唔係去到先發現就仲衰。
情到深處人孤獨

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

會唔會去京都⋯⋯清水寺

水晶宮

Dauntlessff 發表於 24-3-9 10:16
不過呢,啲 Cancellation係 Mutual ,我試過比一間餐廳 48小時前 Cancel 咗個 Pre-paid confirmed Reserva ...

餐廳有無講 cancel 原因?特發事?

瑪瑙宮

大廚勳章

pauline_c 發表於 24-3-9 10:16
請問叙叙苑 skytree 店,點樣 book 指定窗邊位?

網上有得book嘅,但係我諗勁難book囉,聽講要三個月前

後來我叫1O1O幫我打電話去直接講想book窗口位。。。佢book唔book到都會覆你。。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

pauline_c 發表於 24-3-9 10:22
餐廳有無講 cancel 原因?特發事?

冇講。剩係 Email 話要 Cancel。

情到深處人孤獨

首頁
12345...6

尾頁

跳至