自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

Hello 大家好!

有一事相求 - 我地下星期會同屋企人去大阪。。上有婆婆嫲嫲下有一對反斗星。。而家 plan 緊得程。諗住會有一日去奈良,但喺大阪行程唔知點編排好。我對大阪唔熟。。請問大家有冇 family friendly 既行程可以比我參考下。。? 萬分感激!

我地會喺大阪 8 日,主要諗到既景點有 Universal Studios, 道頓崛,心齋橋,大阪府。。

再一次萬分感謝大家既意見!

子爵府

其實Facebook、YouTube 都有好多大阪自由行
點解唔去搵下資料

珍珠宮

回覆樓主:

帶2個老人家去跟團好過 如果系自駕都好少少 去搭車就比較麻煩

男爵府

him-bb 發表於 24-3-9 07:25
帶2個老人家去跟團好過 如果系自駕都好少少 去搭車就比較麻煩

x2

珍珠宮

sakura888 發表於 24-3-9 05:45
Hello 大家好!

有一事相求 - 我地下星期會同屋企人去大阪。。上有婆婆嫲嫲下有一對反斗星。。而家 plan 緊 ...

大阪市中心都幾悶,玩唔到八日。要去吓京都,奈良。(不過都遠,有老有幼唔多方便)市中心就usj, 梅田,心齋橋,Spa world, 仲有咩新開就唔知. 我嗰年去USJ係12月好凍,三月份如果天文台報出係凍嘅記得帶多件衫

子爵府

早2天在大阪,天氣都凍,10度左右,櫻花未開。可以考慮去水族館,又有犘天輪坐。

大宅

2023年兔年勳章

哈比族 發表於 24-3-9 07:19
其實Facebook、YouTube 都有好多大阪自由行
點解唔去搵下資料

有搵緊呀,不過想睇下大家有咩意見,因為我對大阪唔熟。謝謝!

大宅

2023年兔年勳章

him-bb 發表於 24-3-9 07:25

明白,多謝你既意見。

大宅

2023年兔年勳章

KTKTKT5 發表於 24-3-9 07:34
大阪市中心都幾悶,玩唔到八日。要去吓京都,奈良。(不過都遠,有老有幼唔多方便)市中心就usj, 梅田,心 ...

謝謝提醒。我地會帶多件衫。

大宅

2023年兔年勳章

chill-out 發表於 24-3-9 07:38
早2天在大阪,天氣都凍,10度左右,櫻花未開。可以考慮去水族館,又有犘天輪坐。
...

水族館摩天輪都好喎!謝謝!

侯爵府

Hello 大家好!

有一事相求 - 我地下星期會同屋企人去大阪。。上有婆婆嫲嫲下有一對反斗星。。而家 plan 緊 ...

大部分人去大板也是瘋狂購物及食食食,多數早出晚歸,
如果你又有兩個老人家,又有小朋友,又乜都未plan, 應該一早參加旅行團。
你仲有一星期出發,現在才plan有點遲,因為好多餐廳及旅遊景點入場也要一早book位,你仲要六人以上,熱門餐廳好難等位,我及身邊朋友去大板,d餐廳一兩個月前已經上網book定位,否則間間要排隊浪費時間。
不過如果你諗住Hea玩,唔book位就11am開門去食lunch, 5:30pm食 Dinner.
如果去USJ你有冇買定Fast pass? Fast pass 要預早一兩個月買。
USJ日日超多人,你又有老人家,又有细小朋友,大部分係機動遊戲,未必適合玩。裡面周圍排隊起碼一小時,餐廳也要排,你們未必頂得住。
attach0/tmp/phpOZmjAt
attach1/tmp/phpuaLcL0

男爵府

可以近近地 天王寺動物園

如果有老人家既 京都奈良 考慮下包車
大家都冇咁攰

侯爵府

KTKTKT5 發表於 24-3-9 07:34
大阪市中心都幾悶,玩唔到八日。要去吓京都,奈良。(不過都遠,有老有幼唔多方便)市中心就usj, 梅田,心 ...

對,樓主有大有细,如果去京都奈良可能要考慮call UBER or 包車。一家咁多口要搭車起碼一小時,又要轉車及行得多路。
未去到景點已經累透

瑪瑙宮

大廚勳章

katrinamama 發表於 24-3-9 07:56
大部分人去大板也是瘋狂購物及食食食,多數早出晚歸,
如果你又有兩個老人家,又有小朋友,又乜都未plan, ...

的確依家啲餐廳好黐線

烤肉又要早一個多月前book 。。。我11月底時去看紅葉。。。有啲一個月前都book唔到。。。我仲係兩個人。。。人多一定更難。。。自從疫情之後多咗全預約制食店。。。

大阪又好難好多日喺度行嚟行去。。。反而覺得京都地方多啲嘢睇。。。但係樓主有老人家同小朋友又唔可以行咁耐。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

大阪由梅田坐 JR 新快速去京都,或者坐阪急去四條,半個鐘左右就到;唔算遠。

京都始終係古城,好多名勝古蹟。大阪就係行街食野。

本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

伯爵府

Hello 大家好!

其實京都嗰邊漫遊吓,都可以去兩日,大阪坐火車過去都唔算好遠
奈良一日,清水寺一日
USJ又一日,不過老人家可能辛苦
之後都不外乎大阪市行吓街咁,可去大阪城,天王寺附近行吓,大阪今昔館,天保山等

侯爵府

seaheart88 發表於 24-3-9 08:02
的確依家啲餐廳好黐線

烤肉又要早一個多月前book 。。。我11月底時去看紅葉。。。有啲一個月前都book唔到 ...

其實去大阪多數購物及食,以樓主的家庭组合,應該不似會瘋狂購物,去8日真是有點多。
重點是完全冇planning, 出發前一星期才問人,又話唔熟,好難理解。
我自己去過3,4次大阪都三,四個月前plan定。

其實如果樓主去8日,有大有小,如果一早plan, 我會去名古屋 Legoland 住 Legoland 酒店三日兩夜,Legoland 比較適合較细小朋友,好過USJ剩係得個排字。
另外應該book温泉酒店兩日Hea吓休息,book包交郊。
如果要食好野,現在咁遲應該難book,仲要6人枱,除非book好貴d餐廳及偏遠餐廳可能有。3月份一向是日本最多人去的月份,冇可能唔plan就去,下星期開始日本學校假期放Term Break, 又開始櫻花,一定人山人海

瑪瑙宮

大廚勳章

katrinamama 發表於 24-3-9 08:15
其實去大阪多數購物及食,以樓主的家庭组合,應該不似會瘋狂購物,去8日真是有點多。
重點是完全冇plannin ...

係呀

我兩個人出發都冇佢咁瀟灑。。。

我三月下旬都去東京睇櫻花又去河口湖。。。好多餐廳特別是晚餐,真是要早早預訂。。。除非行到邊食到邊或者買回酒店食比較方便。。。人多排隊很麻煩。。小朋友冇耐性,長者冇腳骨力。。。而且人多交通也是另一個需要安排。。。

環球片場肯定多人,如果只買門票應該隨時有,但是排餐懵。。。長者又未必想去一日。。。如果打算坐下小火車又要一早買定票,而家買未必有。。。呢排我喺FB 京都站見到坐巴士條人龍真係唔想排。。坐的士佢嘅人數組合又凸晒

水晶宮

回覆樓主:

Expocity
我疫情前去過,而家好似開咗更多嘢睇

另外我女鍾意小動物,上次去大阪去咗各animal cafe

唔知你小朋友幾大,我地上次亦去咗枚方公園,反而無去USJ (因我女好多rides 都未去到,又要排隊又貴,諗住佢大個d 先去)

attach1_sign/tmp/phpdjTIy9

男爵府

有大有細,最好一日兩個景點左右,唔洗咁辛苦。去8日都好多時間,唔洗咁趕。一日可以搭JR去京都,都係半個鐘左右,行下清水寺,食下野咁又一日。如果住喺梅田好方便,嗰到係大站,好多條線可以搭到。一日去神戶,食下神戶牛。之後大阪可去大阪城、Expocity - Nifrel、海游館、Kidsplaza 室內遊樂場,好大,最啱小朋友放電…

首頁
12345...6

尾頁

跳至