自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

band 3既學校
前列前矛,定band 2 學校考尾段,其實邊樣好d呢?

男爵府

mimi987 發表於 24-3-9 15:42
band 3既學校
...

要睇返學校嘅理念同資源。最重要係睇返自己嘅小朋友係適合邊種教學方式。

每日錫寶貝多一些.一齊努力為將來!

男爵府

回覆樓主:

揀Band 2不顯示名次的學校(如有)

子爵府

最緊要無咁易學壞

男爵府

band 3既學校
...

仲要睇下校風,例如:拳館 /南亞裔多唔多之類

水晶宮

band 3既學校
...

如果你問我b1考尾 定b2考頭 我都會諗下
但b2考尾,定b3考頭 我一定會揀b2
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

kcpak 發表於 24-3-9 15:50
如果你問我b1考尾 定b2考頭 我都會諗下
但b2考尾,定b3考頭 我一定會揀b2

係因為乜嘢原因呢?怕唔怕小朋友唔夠自信呢

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我揀band 2 尾

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

年青人唔係傻的,讀band 3學校就算名列前茅都唔會有自信,因為校名一講比人聽,已經矮人一截。
在校內可能自信滿滿,但出了學校就自卑,最怕人問佢讀邊間中學。

男爵府

野原美冴 發表於 24-3-9 16:23
年青人唔係傻的,讀band 3學校就算名列前茅都唔會有自信,因為校名一講比人聽,已經矮人一截。
在校內可能 ...

其實B2校名都無乜人識吧?同B3有分別嗎?

我反而怕B3校風太差

贊成上面講,揀沒有名次的B2,或者直資B2吧!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

band 3既學校
...

我覺得band 3 前, 好唔係學校好,而係學生個人應該好啲,起碼仲會讀書,唔係只有玩,band 2 尾個班,應該已放棄讀書,學校點都唔關佢事!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

0q.cathy 發表於 24-3-9 17:02
我覺得band 3 前, 好唔係學校好,而係學生個人應該好啲,起碼仲會讀書,唔係只有玩,band 2 尾個班,應該 ...

宜家講學校,而唔係識咩朋友喎,點解band 3學校學生起碼仲會讀書,band 2 尾應該放棄讀書?唔明喎

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-3-9 16:59

我反而怕B3校風太差

B2校名係無乜人識,不過B3通常好出名呢!好多band 3生都唔好意思同人講讀邊間出黎

伯爵府

野原美冴 發表於 24-3-9 16:23
在校內可能 ...

一語中的!

珊瑚宮

band 3既學校
...

妳個仔有排都未升中學啦,咁快諗呢D?

珍珠宮

band 3既學校
...

梗系band2啦,同學好重要,band3應該多d不良份子,要學壞或者比人欺凌既機會高d, band3老師都可能教到心淡

大宅

Band 3學校大部份資源用去處理學業以外的問題!band 2校盡量撥多些資源幫助學生成績提升學校地位. Band 1校唔洗講, 同學自己本身都注意學業. 依個就係香港教育的操作, 如果只講學業, 好易揀!

珍珠宮

減齡達人勳章

liverpool2023 發表於 24-3-9 16:59

我反而怕B3校風太差

自卑問題,唔係其他人究竟識唔識校名,係自知band 3已經自卑。

中學生當然唔會識哂全港中學啦,但自己區的中學邊間叻邊間差,一定知㗎,返學搭車睇到校服都認到呀!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

band 3既學校
...

不如研究下邊間學校適合小朋友兩重要

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

睇小朋友,再睇校風
我當年選3頭,唔想有壓力,
呢2年學校升左去2尾
我迫無補習,放學返屋企就玩,
反而係考到全級30幾
仲要成日有優點
真係好睇學校點樣引導學生