自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

aileen3388 發表於 24-3-11 10:59
更新:謝謝大家回覆,剛才有JM提點,原來同一間鋪頭買既貨品真係來自唔同地址寄出,所以先會有咁嘅情況發生 ...

應該甘講,系同一間鋪,但就全國有幾個倉,

公爵府

2024年龍年勳章

aileen3388 發表於 24-3-11 11:39
謝謝回覆,但我買既野都係細細件最多一個手掌大,就係咁先唔明點解要分成6件寄出,因為第一次集運,驚佢到 ...
其實,只要你睇到係分開6件貨就應該冇乜問題
我都試過同一間買幾樣嘢,其中一樣直頭發貨地都唔同
但有晒物流信息

最近試過一次,响一間店買一樣嘢
(以往响其他店買係一大箱,但間店無得買,所以搵第二間)
佢物流訊息得一箱,所以亦想當然認為係一大箱,結果只嚟咗一小箱
(實際分開就應該會有五小箱)
最終搞咗只退款(有訂單保障)後,又莫名其妙咁嚟咗兩小箱(PACK埋一齊)
而且兩次嘅發貨地都唔同,連發貨日(睇返箱上信息)都差咗幾日
(基本係第一次已經到中轉倉,先發的第二次)
第二次係只有自提點發取貨通知,之前乜訊息冇

最終就係,退返差價(收到一小箱),到咗三小箱
另兩小箱就唔知係完全冇寄定截住咗
反正完全有理由搞退款

子爵府

2024年龍年勳章

aileen3388 發表於 24-3-11 11:46
係啊,佢寫買滿99蚊包郵,咁我買左6件已經超過了,分開寄唔影響我收貨就好,第一次遇到,所以上來請教大家 ...

佢系全國有幾個倉,有時可能這個城市倉無貨,會系第二個城市提倉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好多時都有你講嘅情況,同一間店買幾樣嘢,佢可以分兩至三次唔同時間,唯一解釋可能係暫時冇貨、唔同廠、唔同倉等等所以要分開寄
好似我啱啱就有咁嘅例子,我喺同一間店買咗四條褲,其實係同一個款:兩條黑色、兩條灰色,佢就係分咗兩個唔同時間,兩個運單號碼發貨,呢個情況我估計佢應該係一隻色有現貨,另一隻色要再訂貨先至可以再出貨,所以有兩次寄出時間!
總之你選擇$99包郵直到香港,唔理佢哋點樣發貨,總之你買夠金額,菜鳥倉集齊所有貨之後,就會一次集落嚟通知你喺香港攞貨,所以你唔使擔心唔會再額外收你運費!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aileen3388 發表於 24-3-11 11:26
我意思係指同一間鋪頭買野,我買左6件野,佢6件全部係獨立寄出,唔係6件野包成一個包裹
...

試過,好似係淘工廠,買完分幾單寄出

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

更新:謝謝大家回覆,剛才有JM提點,原來同一間鋪頭買既貨品真係來自唔同地址寄出,所以先會有咁嘅情況發生 ...

我試過買留香珠,五樽
分左兩個包裹
冇通知
後來問佢就話係唔同倉運出嚟

有時同一款嘅衫,唔同顏色,都有咁嘅情況
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

同一間鋪頭買既貨品真係來自唔同地址寄出

內地网購是由工厂發貨。
內地批發供應商及製造商連繫。
內地快递發展快及平。多遠都能發。香港快递收費高。難网購。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

happymama11 發表於 24-3-11 17:51
好多時都有你講嘅情況,同一間店買幾樣嘢,佢可以分兩至三次唔同時間,唯一解釋可能係暫時冇貨、唔同廠、唔 ...

謝謝你,睇來我資歷太淺,要再加油買多d

大宅

333s 發表於 24-3-11 18:10
同一間鋪頭買既貨品真係來自唔同地址寄出

內地网購是由工厂發貨。

大宅

fanny3315 發表於 24-3-11 17:54
試過,好似係淘工廠,買完分幾單寄出

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aileen3388 發表於 24-3-11 11:26
我意思係指同一間鋪頭買野,我買左6件野,佢6件全部係獨立寄出,唔係6件野包成一個包裹
...

從未試過咁,一間買成10件貨都冇

你買嘅喺乜貨品?

大宅

crystal媽咪 發表於 24-3-11 18:03
我試過買留香珠,五樽
分左兩個包裹
冇通知

大宅

pooh仔 發表於 24-3-11 18:29
從未試過咁,一間買成10件貨都冇