自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公立醫院擬調整配藥制度及收費!門診派藥量減至4星期

文: 梁穎心5小時前 【轉載自 U 港生活】

為開源節流,政府擬調整公營醫療服務的收費,預計會於今年內公布相關調整方案。醫管局主席范鴻齡出席活動時透露,將檢討配藥制度及收費,例如限制開藥最多派4星期份量藥物,待病人覆診方再次配藥。范鴻齡強調檢討配藥制度並非「慳錢」,而是節省藥物成本及調配資源給有需要的病人。
早前有消息指政府正研究增加公立醫院收費,而醫務衞生局局長盧寵茂及醫管局主席范鴻齡則透露將會檢視及調整公營醫療服務收費,將於今年內公布初步調整方案。范鴻齡指,局方現時每年藥物開支逾96億元,佔總開支的一成,預告將會檢討配藥制度及收費。

點擊圖片放大
參考醫管局去年做法,局方開始按病人臨床情況處方適量含撲熱息痛成份的藥物,每次最長派4星期藥。范鴻齡認為計劃推行理想,會繼續檢討並觀察能否將此處理方法推行至其他門診。范鴻齡指,發現去年首3季有三分二病人,在獲處方4周藥後不再覆診配藥,現時局方已經將「需要時服用」的藥物,由以前數量減至四分之一,或者減到一半,效果良好。

點擊圖片放大
現時醫管局專科門診每種藥收費15元,最多開16周藥。范鴻齡強調檢討並非「慳錢」,而是將資源撥至其他方面,例如加大藥物名冊,照顧更多重病病人。

點擊圖片放大
來源:HKET;圖片來源:HKET圖片庫
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20027516

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

長者長期藥係唔係都限4星期?如果係,覆多咗診又對門診人手增加壓力

fandycheng    發表於 24-3-12 19:14
newuser    發表於 24-3-12 00:05

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-11 18:59
長者長期藥係唔係都限4星期?如果係,覆多咗診又對門診人手增加壓力

現在門診名額巳不夠

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-11 18:59

佢地就係想咁。真係好嗎?

伯爵府

老人家行動不便又要走多幾轉

大宅

回覆樓主:

之前人手問題由3個月改為4個月覆診

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

有啲藥真係唔洗太多,例如止痛藥,家人曾經收過,每次10幾排

子爵府

loklok286 發表於 24-3-11 19:01

覆診多咗, 收入咪多啲

子爵府

polliebb 發表於 24-3-11 19:04

有 D 去骨科覆診開止痛藥幾盒,返去屋邨派街坊

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

四個禮拜之後又去,咁咪又多左人出現

伯爵府

[含撲熱息痛成份的藥物,每次最長派4星期藥],只係呢D 藥先4星期...長期病患果D 唔係...

侯爵府

我估意思是按4星期藥量收費一次,

長期病人如三個月覆診一次,即每次覆診藥物收費等於3次

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

有些葯真是太多、我見過有人攞兩個大背心膠袋裝、點可能食/用得曬呢?

真係好似唔使錢噉~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

loklok286 發表於 24-3-11 19:01

想點?唔明。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nerolibaby 發表於 24-3-11 19:09
有 D 去骨科覆診開止痛藥幾盒,返去屋邨派街坊

係,有屋企人朋友問要唔止痛藥。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

真係!血壓果d就話長期食但需要時服就真唔駛比咁多
放下自在

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

piggip77 發表於 24-3-11 19:07
覆診多咗, 收入咪多啲

本身已經超難約門診覆診
除非每次見完醫生比埋覆診期

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果係咁寧願加價好過, 本應幾個月先睇一次變1個月1次, 咪仲加重負擔

別墅

其實我都唔明白文章嘅意思, 有啲病好似三高, 乙肝之類要每日都食藥, 咁係咪叫d病人每個月都自己約門診或者去藥劑部配藥? 咁老人家或者行動不便嘅病人就好麻煩。

水晶宮

我諗係會depends情況掛。 好似止痛藥咁,真係唔洗比咁多,我屋企多到送比街坊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊