自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大將軍 發表於 24-3-13 14:06
加拿大啲快餐例如subway starbucks
珍奶嗰啲,都問攞tips, 部機set 最少15%
其實餐廳 外賣都要問你攞

係,電子支付普遍咗,變得問攞tips都大膽左。
1,唔洗開口,唔怕開大口
2,比你督,set到個氛圍”拿~而家20%係最少㗎喇,係25先合理, 30係good” 搏你就算自己填% 都唔敢離最低preset %太遠咁逼你俾。

3,就係無咗好多現金客,無得逃稅,就迫你俾多d補貼稅款。

暑假返去時,美國同加拿大都有玩,真係買支cone icecream企街食都要督俾20%,癡線。唔俾多我怕我個雪糕球會縮水

大宅

amypekkle 發表於 24-3-13 17:53
有親友以前在美國(中式酒樓)做廚師,聽佢講,啲侍應人工唔多,客人的tips都係佔主要的收入。親友話在美國 ...

美國正式有人serve的餐飲俾25%係正常。

而家係直頭進化到任何形式,只要你係買可即時放入口食嘅嘢,而你又電子支付,就有部機俾你先督咗“俾tips%” 先去支付,構成心理壓力,唉~~~

子爵府

Kuri 發表於 24-3-13 13:08
以前大陸都會咁,依家無人會咁做。其實我好憎小費,都唔知俾幾多你至高興,最好明碼實價,你覺得自己服務 ...

其實只係深圳揼骨先至要老屈小費,原因係佢哋㗎收費,係低於合理水平,技師係冇錢收,只係靠小費,以前喺廣州,佛山好多地方都係免小費

印象最深刻去過順德,一個巨型骨場,淨係個暖水池,已經等於一個標準遊泳池咁大,換衫有兩個人服侍,但係一蚊小費都唔會收

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

manfatcentre 發表於 24-3-13 07:42
美加係非常嚴重,唔比会鬧你的

呢樣真係好討厭!

大宅

Augesttime 發表於 24-3-13 19:36
美國正式有人serve的餐飲俾25%係正常。

而家係直頭進化到任何形式,只要你係買可即時放入口食嘅嘢,而你 ...

你好大方喎,就咁買咖啡買雪糕無俾過tips, 因為算自助式無侍應,有几次店員直接幫我按 no tips, 反而熟咗間唔中放散紙落佢哋個tips 杯度。午餐通常比15-18%,普通餐廳晚飯就18-20%,fine dining 另計啦,如超過6個人將單會加咗20%

珍珠宮

amypekkle 發表於 24-3-13 17:53
有親友以前在美國(中式酒樓)做廚師,聽佢講,啲侍應人工唔多,客人的tips都係佔主要的收入。親友話在美國 ...

暑假剛剛去了一段時間,基本東西岸嘅大城市都係18,25,30個百分點
朋友話最主要係Covid期間,好多neighborhood嘅餐廳完全冇生意。餐廳員工冇得WFH,所以收入大減,為了幫助佢哋渡過難關,住附近嘅客人都自動比多啲tips,大家希望減輕餐廳東主壓力,餐廳可以繼續保留下來,原意係相互幫助。
但疫情後就不經不覺變成常態,而且變味成take it for granted,去買麥當勞外賣都要求俾tips就過份了。佢哋嘅解釋係個包都要wrap同放入個袋、薯條要炸、飲品要入杯…
其實就好似香港做餐飲嘅,覺得客人坐1個鐘就就好走了,各種厭悶態度逼人埋單走人,即使冇客都話知你。當友善被當濫用時,大家都會反感

大宅

mizuho 發表於 24-3-13 20:58
暑假剛剛去了一段時間,基本東西岸嘅大城市都係18,25,30個百分點
朋友話最主要係Covid期間,好多neighbo ...

你講得好啱,就係呢份感覺。

男爵府

chanti 發表於 24-3-13 11:07
大場要小費、Covid 前都叫抵、小費40/part. Covid 後好多至少都60小費/小時、比60 已經黑面。
...

我去湯崎都唔駛小費

男爵府

紫翹 發表於 24-3-13 10:39
回覆 hedhed 的帖子

上去按摩? 內地? 宜家佢地都無一定要俾小費, 同埋無俾無人鬧人喎!! 我每個月都去兩三 ...

請問你去邊一間啊?介紹吓。

子爵府

大將軍 發表於 24-3-13 14:06
加拿大啲快餐例如subway starbucks
珍奶嗰啲,都問攞tips, 部機set 最少15%
其實餐廳 外賣都要問你攞

加拿大以前唔係的,Covid 後才出現, 德國也開始了!

複式洋房

櫺囹桼 發表於 24-3-13 07:30
歐美國家通常有付小費的文化,以美國為例,客人可以自己決定要給15%-25%之內的小費。不過一名男子日前在論 ...

老實講,真係好畸形的文化現象,有乜嘢理由買耶唔包服務?

qoo888    發表於 24-3-13 23:58

伯爵府

其實寫明比幾多小費都接受,最多唔幫襯!
大陸有啲唔寫就唔知比幾多先得!

大宅

2024年龍年勳章

都唔明點解會有小費文化,一係你就直接MARK係食果到啦

熙fi媽媽    發表於 24-3-16 22:14

複式洋房

mizuho 發表於 24-3-13 20:58
朋友話最主要係Covid期間,好多neighbo ...

好搞笑,份糧唔包“wrap同放入個袋、薯條要炸、飲品要入杯”? 有病

水晶宮

回覆樓主:

美國食飯,要比15%,唔比唔比你走,企到你比

複式洋房

水晶宮

櫺囹桼 發表於 24-3-13 07:30
歐美國家通常有付小費的文化,以美國為例,客人可以自己決定要給15%-25%之內的小費。不過一名男子日前在論 ...

的士都係,試過係LV 冇比,比少咗round up算,比佢打開車門話我fxxking Chinese

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

有美就有中

泰國按摩都要俾!

大宅

baby668 發表於 24-3-13 19:57
其實只係深圳揼骨先至要老屈小費,原因係佢哋㗎收費,係低於合理水平,技師係冇錢收,只係靠小費,以前喺廣州, ...

是的,出左廣東省既水療我都冇見過,珠海有個別水療如棕泉酒店都係有呢張紙,因為係做香港人生意,但都唔係咁必須

大宅

係LA有一次去中餐外賣,快餐店冇咩位諗住拎完就走個隻,買左個飯盒,按完付款之後跳左去按小費,個下我覺得真係夾硬黎…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊