家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

儲左少少$想學下玩定期
但吾識點計,希望有人教下我依個蠢師奶
例如用十萬做定期做三個月有4釐息
咁撳計數機條公式應該係點樣計?
Thankyou!

民房

Wing03yan18 發表於 24-3-13 18:20
儲左少少$想學下玩定期

十萬*0.04/4

大宅

儲左少少$想學下玩定期

或者
$100000x4%(年息)除12(1年有12個月)乘3(3個月)

侯爵府

ice23 發表於 24-3-13 18:36
或者
$100000x4%(年息)除12(1年有12個月)乘3(3個月)

請問係咪即係咁様?
attach1/tmp/phpKDm5xK

珍珠宮

BK Milk勳章

儲左少少$想學下玩定期

我用銀行網嘅計算機

https://www.hk.bankcomm.com/hk/shtml/hk/tw/2005223/2005229/2005232/list.shtml?channelId=2005223

侯爵府

Thankyou! 各位!

子爵府

另一間銀行計出嚟嘅結果有少少唔同:
https://www.bochk.com/tc/home/calculators/fixeddeposit.html
唔同貨幣(例如人民幣同港幣)亦唔同。

1 年 4%,存 1 年就係 $100,000 x 4% = $4,000
唔夠 1 年,就按比例計,
2024-03-14 至 2024-06-14 共 92 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 92/365
2024-04-14 至 2024-07-14 共 91 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 91/365
2024-05-14 至 2024-08-14 共 92 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 92/365
2024-06-14 至 2024-09-14 共 92 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 92/365
2024-07-14 至 2024-10-14 共 92 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 92/365
2024-08-14 至 2024-11-14 共 92 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 92/365
2024-09-14 至 2024-12-14 共 91 天,按比例計就係 $100,000 x 4% x 91/365

港幣全年天數以 365 計(有啲會分平年、閏年,平年 365,開年 366,匯豐同星展都好似分平年、閏年);
人民幣全年天數以 360 計(美元、澳元都係以 360 計)。

子爵府

我讀書嘅年代好似係初中教,又年利率,又月利率。
而家唔知會唔會小學就教。
如果仔女讀緊中學,可以問下佢。

大宅

choyki 發表於 24-3-14 09:59
另一間銀行計出嚟嘅結果有少少唔同:
https://www.bochk.com/tc/home/calculators/fixeddeposit.html
唔同 ...
其實吾使搞到咁複雜嘅 大約數嚟姐
吾同銀行就算利率相同而大家都喺做3個定期都會有出入啦

子爵府

好多年前,有間細銀行,我估佢可能無用電腦,計息以人手計,可能唔會按天數計息,而係按月數計息,如果係咁,2 月去存 1 個月定期就會好着數,於是喺 2 月去存 1 個月定期。到期後,我計下佢畀我嘅利息到底係按天數計定係按月數計,結果證明我無估錯,佢係按月數計

按天數計按月數計的分別:
假設甲銀行利率 4.00%pa,100,000 存 1 個月(28 天),按月數計,利息為 100,000 x 4% x 1/12 = 333.33
而乙銀行利率 4.345%pa,100,000 存 1 個月(28 天),按天數計,利息為 100,000 x 4.345% x 28/365 = 333.32

可見即使利率較低但以月數計,利息亦比利率較高但以天數計多。

333.33 / 100,000 / (28/365) = 4.345% => 甲銀行利率實際係 4.345%pa!

現時應沒有銀行用人手計息,應都是以天數計,故應不能用我當年的方法(日數較少的月份在按月數計息的銀行存,日數較多的月份在按天數計息的銀行存)賺更多息。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊