自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Become 發表於 24-3-13 23:21
講到買樓好易,人人大學生咩

大把人20K都無,唔排公屋點生存

不過房屋政策,無論公屋定居屋,都係家庭先有機會,單身狗就唔使上樓

水晶宮

FennieMan 發表於 24-3-14 01:55
我聽過父母叫仔女夠18歲就排公屋,因為用公屋做踏腳石,上咗樓之後用黎抽居屋。根本間公屋係唔會住。

...

而家屋企人都叫啱啱18歲,仲讀緊書嘅申請公屋,我都唔知佢諗咩?唔通一畢業就結婚轉家庭隊,18歲開始排會快 d 咩?

子爵府

Kittymummy 發表於 24-3-13 20:09
佢好意思講既,係佢地既政策令人做懶人,完全係政府一手做成。起公屋係靚地,要地鐵附近,仲話要令佢地有幸 ...

我覺得唔係喎,俾香港人嘅公屋無雷公咁遠,點會係交通方便

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-14 08:47
我都有留意,句句的開頭都係‘我’,佢應該係見風擺同專注manage up 的人,之前偏幫公屋戶話要啟德起簡約 ...

佢本身係好叻嘅人,又有熱誠,而家做緊嘅嘢,未做局長已經係咁嘅作風,好努力嘅。
難得今時今日仲有能力嘅人肯承擔,不過說話技巧有待改善,做到呢個位,唔適合吓吓我開頭。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-14 08:59
我覺得唔係喎,俾香港人嘅公屋無雷公咁遠,點會係交通方便

上次元朗簡約,班人話遠嘛,要住返ssp呢d咁方便地區

子爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 08:53
不過房屋政策,無論公屋定居屋,都係家庭先有機會,單身狗就唔使上樓

單身狗點解唔全力瞓身去搵錢,一個人最容易儲到錢,我以前搵幾千蚊,同阿媽住,都無咩專登儲錢已經有十幾萬,都唔知點解而家d單身話儲唔到錢,俾著我單身做兩份全職,個個月都4皮喇最少,好快儲到首期
單身就去少d日本,食少d好野,努力d搵錢

子爵府

Kittymummy 發表於 24-3-14 09:00
上次元朗簡約,班人話遠嘛,要住返ssp呢d咁方便地區

元朗真係住唔慣嘛

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-14 09:01
元朗真係住唔慣嘛

所以唔知邊個膠官話,簡約/公屋班人都應該要享用囉。

水晶宮

Shellyxlk 發表於 24-3-14 08:51
聽佢講嘢以為政府啲樓係佢自己荷包出錢起,簡約公屋收樓笑晒口,ok,花錢攞威風,佢探訪劏房戶又4萬咁口, ...

微笑係基本禮貌,唔通嚴肅黑起塊面咩?仲唔比人話家下被逼嫁?
政府都係唔受歡迎,出得嚟都會被討厭。

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 08:53
係,最慘在租屋超貴

婚又無本事結個班,真係返大陸住好過

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-3-14 09:00
單身狗點解唔全力瞓身去搵錢,一個人最容易儲到錢,我以前搵幾千蚊,同阿媽住,都無咩專登儲錢已經有十幾 ...

「個個月都4皮喇最少」,你真係叻

男爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 09:00
佢本身係好叻嘅人,又有熱誠,而家做緊嘅嘢,未做局長已經係咁嘅作風,好努力嘅。
難得今時今日仲有能力嘅 ...

好似知道市民見唔到的一面,你本身識何局長同佢共事過嗎?

珍珠宮

hct300 發表於 24-3-13 18:41
立法會議員洪雯今日(13日)於立法會會議就房屋供應提出質詢,指有年輕人為排公屋而放棄工作,令不想「躺 ...

佢都講得岩既,有個朋友送個女去外國讀書,但又幫佢排公屋,根本吾系無錢,系怕蝕底,因為香港文化系得公屋得天下,公屋又新又地點方便,社會又吹住公屋d人有錢,好似住公屋系上層,中產系下層甘

男爵府

原來咁多人同我一樣諗法! 呢位局長自我感覺非常良好, 經常一副豐功偉績表情, 令人好討厭! 佢一手打爛啟德發展區副牌, 為追KPI, 四處盲搶地, 亂插過渡性房屋, 仲沾沾自喜, 真係極似777!!

子爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 09:05
「個個月都4皮喇最少」,你真係叻

我以前做兼職,有個全職,後生女做洗碗,佢原來日頭有份正職都係做office,佢放左工瞓一陣,半夜返另一份卡拉ok洗碗,通宵9個鐘,之後又瞓一陣返日頭份工,佢話假期office放假,會日頭都返埋洗碗果份工,仲要連踩兩更(早夜更),佢20幾歲咋,我去其他餐廳返兼職都遇過其他類似嘅人,好勁,我當時已經有仔,後悔我自己後生果時唔識咁博

水晶宮

Become 發表於 24-3-14 09:03
係,最慘在租屋超貴

婚又無本事結個班,真係返大陸住好過

結婚呢樣嘢,唔止要有經濟能力,仲要緣份,我有唔止一個朋友以結婚生仔為目標,而家已經差唔多5字頭,完全放棄組織家庭嘅諗法。
佢地人品好,賺錢能力又高,樣貌唔差,社交能力正常,我都唔知點解佢地無結婚對象,可能真係緣份啦 ~
當然我身邊都好多自己選擇單身嘅 ~

男爵府

noodle_noodle 發表於 24-3-14 09:01
元朗真係住唔慣嘛

咁其實俾幾百萬買樓都要搬去大西北,人地都唔係住開果區,亦要跨區返工,咁難度買樓果班特別命賤嗎?

侯爵府

pauline_c 發表於 24-3-14 09:03
微笑係基本禮貌,唔通嚴肅黑起塊面咩?仲唔比人話家下被逼嫁?
政府都係唔受歡迎,出得嚟都會被討厭。
...

微笑同四萬係有分別嘅

水晶宮

Fatima_melanie 發表於 24-3-14 09:06
好似知道市民見唔到的一面,你本身識何局長同佢共事過嗎?

我無,朋友有

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

而家見到住公屋係咁好褔利,我好後悔當年冇排公屋,當時仲白痴話自己要努力,唔會申請公屋。如果當年攞左公屋,今日應該退左休,而家應該飮緊茶,睇下去邊旅行好。等仔女大左,我會叫佢地去申請。

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊