自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

[color=rgba(0, 0, 0, 0.85)]想問係咪大部分學校都係冇家政?本人以前中學由中一至中六都係冇家政, 好好奇家政係學/教什麼, 以我所知, 香港好少學校係有家政堂, 其實香港學校點解好似唔係好注重家政, 因為見香港以外好似好普通.

大宅

年青新紀元 發表於 24-3-13 19:41
想問係咪大部分學校都係冇家政?本人以前中學由中一至中六都係冇家政, 好好奇家政係學/教什麼, 以我所知, 香 ...

我女學校有家政

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都從未上過家政堂
學校冇呢科

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我以前上過呀~
我仔女學校都有

水晶宮

回覆樓主:

我有讀家政,我個仔都有,佢地反而無左D and T

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我仔學校有,教針步

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我當年有家政,我仔而家都有

公爵府

回覆樓主:

我仔學校有家政,第一堂學喺圍裙繡自己英文名,之後堂數學煮餸

珍珠宮

以前學校有家政,重要會考
直到出去讀書就發現好有用,可以自己修補衣服、簡單嘅bakery都可以做,最基本去買衫會識睇成分知道用洗/乾衣機時注意點處理,件衫啲用料同做工值唔值個價格

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我阿仔冇,阿女有

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我當年好多野學,有用針線,衣車,整過圍裙,公仔,八摺裙,學過整蝦餃燒賣pizza春卷咕嚕肉等。仔而家少好多

子爵府

想問係咪大部分學校都係冇家政?本人以前中學由中一至中六都係冇家政, 好好奇家政係學/教什麼, 以我所知, 香 ...

有教

男爵府

我以前有, 只限F1 - F3 三個年級, 包括兩樣野, 學煮野食同做衫。
大個左先知好有用, 煮嘅由簡單食物開始, 炒飯, 糯米磁, pancake, 叉燒包, 焗蛋糕等等。
做衫由學用針線做各種針步(如改短褲, 褲腳用咩針步縫好我識), 到用衣車車衫。

子爵府

我女學校有,有教煮嘢食,用針線,用車衣機,營養學。

子爵府

mymarigold 發表於 24-3-13 19:53
我仔學校有家政,第一堂學喺圍裙繡自己英文名,之後堂數學煮餸

我女都係,好彩佢個名簡單

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我個女間中學都有~~~不過係中一中二先有~~~

侯爵府

回覆樓主:

我仔初中有個堂叫咩technology, 見佢有整個pizza曲奇咁

我自己就好回味中學時嘅家政堂,一個星期煮嘢、一個星期做針紙刺繡,學校煮嘢個家政房好大好西式,係四頭爐,對於屋村長大的我覺得個廚房好靚好大。
至於針紙家政嗰個星期,做嘅嘢種類好豐富,有織冷衫、用鉤針勾袋、戟絨做毛公仔、衣車車裙、用繩織裝花盆嘅吊籃.…
織衫車衫個紙樣仲要喺金鐘廊有間舖頭叫evergreen度買,放咗學一班同學仔去嗰度揀好開心

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我以前有上家政,整下嘢食,做下刺繡/衣服,依家我女學校都有

水晶宮

我囡學校有,仔個間無
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我細個時分家政同針黹堂。前者學煮食後者學鏠紉。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊