自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做全職師奶又覺得負能量大,日日重覆啲嘢,厭,冇目標到返全職啦,又好掛住個小朋友,好想日日可能接下佢返學放學,你哋會唔會咁?

男爵府

Fanfan001 發表於 24-3-14 13:51
做全職師奶又覺得負能量大,日日重覆啲嘢,厭,冇目標到返全職啦,又好掛住個小朋友,好想日日可能接下佢返 ...

返工係係掛住小朋友,但又寧願返工都唔想做全職媽媽

子爵府

返工不會掛住仔女,BB時沒有掛,到現在大了更不會掛。

伯爵府

Xmas吸收勳章

做全職師奶又覺得負能量大,日日重覆啲嘢,厭,冇目標到返全職啦,又好掛住個小朋友,好想日日可能接下佢返 ...

返part time

珍珠宮

打份輕鬆嘅工,而家小朋友大左讀全日制小學,送完佢地返學我就返工,放工就接佢地放補習,係就係攰啲但搵多個錢安全感會大啲

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

試下轉part time,可以balance到

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Lovelovebear 發表於 24-3-14 14:42
打份輕鬆嘅工,而家小朋友大左讀全日制小學,送完佢地返學我就返工,放工就接佢地放補習,係就係攰啲但搵多 ...

每日返工就係儲緊錢
返多一日就多日錢
踏實又有安全感

公爵府

hashtag影視迷勳章

我做咗廿幾年全職師奶,衷心唔覺得厭,做多幾廿年都可以呀!

複式洋房

似樓上講返part time ,或者搵份輕鬆d全職,可以多少少自由時間

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

就算唔計收入,我都寧願返工,我唔可以全天候做ftm,我仔由n班到小學完左都係我送返學,到而家中學都係一齊出門口,我之後返工,我份工準時放工,佢放學後3個鐘左右我都返到

水晶宮

心態問題。我做全職師奶,親力親為,唔覺厭或負能量(好幸運有家人支持),只覺忙,而且可以接放學真係好開心。但我都理解唔係個個人啱做,冇得勉強。唯有可以的話揀份彈性大啲嘅工。

複式洋房

回覆 1773 的帖子

但冇自己收入感覺冇乜安全感同成功感,再加小朋友仲好細個都真係難湊,需要姐姐幫手

男爵府

Lovelovebear 發表於 24-3-14 14:42
打份輕鬆嘅工,而家小朋友大左讀全日制小學,送完佢地返學我就返工,放工就接佢地放補習,係就係攰啲但搵多 ...

長假期點解決?新年、復活、暑假、聖誕,我就返下兼職,有時去學野,我諗至少要中學先可以返全職。

珍珠宮

藴藴 發表於 24-3-14 15:08
長假期點解決?新年、復活、暑假、聖誕,我就返下兼職,有時去學野,我諗至少要中學先可以返全職。

...

通常我同老公輪流拎下假,小朋友又會去婆婆屋企幾日,又會去下阿麻度咁咋,雖然辛苦啲,但好過之前對住黑口黑面嘅姐姐

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-3-14 14:49
每日返工就係儲緊錢
返多一日就多日錢
踏實又有安全感

係呀
買下野都唔駛睇老公面色
呢個世界好現實,如果有一日老公變心,我靠晒老公就會好大鑊,可能我個人都負面,覺得有謀生技能先有安全感

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我返工會掛住佢, 我諗只係歲幾2歲開始, 至到幼稚園完階段。
幼童時期最可愛, 亦最需要媽媽。可惜要返工。

疫情出現, 公司有wfh, 不過佢開始大了, 已經9歲。
反而陪得佢最多, 又可以成日湊佢放學。
現在個仔中學了, 我鍾意me time! 佢返學既日子, 我wfh 都清靜D !
Childhood is journey, not a race.

子爵府

睇人
我做過十幾年全職媽媽,一腳踢,完全無負能量喎

珍珠宮

回覆樓主:

我都係pt
返工又太辛苦
唔返日對夜對d小朋友都悶

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

細路好細個時返工係會掛住嘅,但大大吓就唔會好似以前咁心掛掛,幾時都係多個錢傍身好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

全職媽媽好enjoy無負能量,不過我只系做左2年,跟住2年到老公做全職爸爸,4歲開始自己湊返學(起娘家樓下幼稚園讀全日),放學阿媽湊一陣,自己5點收工6點到娘家接,星期六日放假,其實孩子返全日之後,返工同自己湊唔系差好遠。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊