自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

你接受到放養唔理成績,係香港讀都可以好輕鬆。

伯爵府

Mimmy 發表於 24-3-14 14:53
我以上個case, 佢媽一直都覺得過到外國就會成功
但佢兩個女唔努力都係咁上下架啦
...

如果小朋友態度不變
即係有更hea 嘅人墊咗底

伯爵府

開心吸收勳章

galaxyjen 發表於 24-3-14 15:00
其實去邊到都一樣,一分耕耘一分收穫。世界上無不勞而穫的。

總覺得國外不用填鴨式就叫做好,都要睇人同埋 ...

你最後那段,我認同,盡了力,不強求名次,也可以開心。家長心態,係一個重要角色,不要重點放在制度上,學校,老師。。

男爵府

gigicatb 發表於 24-3-14 14:12
我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

我個仔係美國讀小學, 從來冇背書默書呢D, 最多只有串生字, 數理大多用遊戲實驗為主, 所以我個仔非常喜歡physic science. 英文就主要睇書或video 寫讀書報告, 不過學校除咗要求佢地係學校做閱讀理解, 係屋企每日都要睇書做報告, 今年佢地係屋企已經睇左12本書, 每本書大約2百幾頁,好彩佢學校唔多homework, 所以都唔太辛苦, 不過考試測驗都要溫下書, 但每次唔使30分鐘, 我個仔大致上都算喜歡返學嘅!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

唔關我事~ 發表於 24-3-14 16:01
有個家庭就係因為覺得填鴨唔好就移民,去到外國見小朋友日日回家都冇功課,覺得讀書唔係咁樣,買好多練習 ...

小學?

男爵府

我覺得咩學校都睇小朋友性格,外國好處係選擇多,而且唔係得考top 5先有出路,家長可以因應小朋友性格能力去培養, 放學冇乜功課,家長有心咪安排一d extra作業或興趣班, 做半個鐘收檔,仲有半日玩同睇書。我朋友移英,佢個女唯一功課就係睇書,好大量嘅書,9歲已經睇哂成套Harry Potter. 但呢d係香港,學校唔會覺得太大價值,始終要考試高分先有用。

而香港,如果小朋友真係唔係死背抄寫材料,上唔到大學,要做藍領就會俾呢到部份會員話做下賤工作。

如果小朋友好谷得,香港教育適合,如果唔係嘅話,有時真係大人細路都幾辛苦,日日到做到10點先可以沖涼訓,第二日7點起身又嚟過。

男爵府

huiwo太太 發表於 24-3-14 19:24
你接受到放養唔理成績,係香港讀都可以好輕鬆。
上次阿仔由中上遊成績病左失手跌左落中遊,老師已經當眾話佢,家長日就再哦我,話測考前唔好周圍玩,但大家都知測考咁密,唔通日日係屋企只係溫書咩

侯爵府

回覆樓主:

我冇去過外國讀書,但表哥7定8歲就移民澳洲,2月回來時有傾過外國學習情況。佢話當年去到,根本成個小學都係玩,老師教既嘢係香港小學學過晒,佢印象中係上到中學先正式有嘢學。不過佢幾兄妹都讀得好,做精算,律師。
佢話外國唔讀書既人多的是,因為佢地做其他工的收入仲好過你讀完書,佢話水喉工好高收入。
所以好多家長不執着要讀書的。

男爵府

我係外國生活,小朋友係外國讀書。我告訴你,大部分亞洲家長(至少我認識的),都唔會完全依靠學校,一係自己出去外補,一係買外購補充練習做,外國的小學真係好hea, 一星期只有兩頁紙的功課,最怕小朋友心散,小學無功課,上到中學如何適應。我見有外國家長放養,小朋友成績可以好差。

大宅

Fishqqma 發表於 24-3-14 19:47
小學?

唔記得了

男爵府

mimi987 發表於 24-3-14 14:38
但目不識丁係好多

非常同意~放養到離普 除非自好主動努力,或者讀貴族學校+補習,比我寧簡香港冇噤谷既學校或者國際學校

大宅

回覆樓主:

而家喺加拿大地區學校做緊,外國教育太放養,課程又淺,但就會鍛鍊到小朋友要有自信。好多小二生連5+7都唔知。

珍珠宮

外國指邊度先?
美國?英國?澳洲?加拿大?之間都有好大分別
美國數理比英國好
加拿大又比英國淺
不過有一點肯定嘅係
外國讀書pathway比香港多好多
香港學術方面追唔上,已經判咗學生死刑咁

侯爵府

mrs_D 發表於 24-3-14 21:28
而家喺加拿大地區學校做緊,外國教育太放養,課程又淺,但就會鍛鍊到小朋友要有自信。好多小二生連5+7都唔 ...

咁鬼佬又真係好自信既,明明荷包無錢,都表現到好似好高人一等咁

子爵府

回覆樓主:

外國教育重視思維啟發、培養學習動機、通過探索學習、重視閱讀和表達能力,所以如果小朋友本身外向、好奇心強,呢種教育會比填鴨好

但西方教育同樣有佢既缺點,例如學習好依賴學生能力令學生水平差距大、學習壓力太小導致高中時無法處理公開試壓力、唔強調競爭令部分學生無動力

子爵府

Mooskha 發表於 24-3-14 20:08
我係外國生活,小朋友係外國讀書。我告訴你,大部分亞洲家長(至少我認識的),都唔會完全依靠學校,一係自 ...

我以前讀boarding, 未見過人去補習

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

gigicatb 發表於 24-3-14 14:12
我想問一下去過外國讀小學或中學的人,外國讀中小學是否會輕鬆一點?唔需要樣樣死記死讀背誦? 係咪唔駛溫 ...

有時我諗,啲人話外國教育幾咁好幾咁好,又唔係填鴨式,不過, 係咪外國個個細路都入到勁校呢,咁入唔到嗰啲點解呢,讀唔成書果 d 關邊個事呢究竟
總有離別的時候

伯爵府

回覆樓主:

老公同自己個邊都有屋企人分別係英美;另一半都係外國人;佢地最多只會生一個,同香港一樣用精英制育兒,讀名私校,星期六日不停上課外活動,一點都唔輕鬆,其實教養子女,學校佔的是一半,另一半都要靠父母,家庭教育都好重要;無錯外國人唔少放養,日日返學只係玩,你要接受佢地將來做快餐店咪得囉;有同事話為左個仔去左英國,佢個仔本身香港讀地區名校,成績唔差,去左英國個郊區官校,話個仔日日返學無野學到,又搵返啲香港老師上zoom補習,又叫香港屋企人寄一大堆補充寄比佢仔做;其實為咩

伯爵府

Adiezz 發表於 24-3-14 21:49
外國教育重視思維啟發、培養學習動機、通過探索學習、重視閱讀和表達能力,所以如果小朋友本身外向、好奇心 ...

從來唔信某個教育完全失敗或成功;教育最重要係因才施教

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Froggy_joe 發表於 24-3-14 21:44
外國指邊度先?
美國?英國?澳洲?加拿大?之間都有好大分別
美國數理比英國好

家長判啫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊