自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友對腳有筋膜炎,睇咗醫生食止痛藥查藥膏都無乜效,而家成日話痛

男爵府

回覆樓主:

睇中醫針灸,好快好,我之前根膜炎都年幾兩年,睇西醫,見埋職業治療師,訂埋鞋墊,重越著越痛 ,之後聽朋友講睇左博愛醫院暨中醫,針左幾次就好返啦!
最痛都係放腳瘀血,但就真係有效,到宜家都好多年都沒再出現根膜炎情況

象牙宮

happy55 發表於 24-3-15 08:25
朋友對腳有筋膜炎,睇咗醫生食止痛藥查藥膏都無乜效,而家成日話痛
...

腳有筋膜炎//慢性的足底筋膜病變
運動治療來增加身體能力運動按摩來讓新生的組織排列整齊,並訓練增加組織強度,減重。
(纖維組織)發炎的病症。會好轉。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

小小兔仔 發表於 24-3-15 08:40
睇中醫針灸,好快好,我之前根膜炎都年幾兩年,睇西醫,見埋職業治療師,訂埋鞋墊,重越著越痛 ,之後聽朋 ...

掂樣放瘀血,好似好恐怖!你係睇邊區博愛,有無中醫介紹

象牙宮

睇中醫針灸,好快好,我之前根膜炎都年幾兩年,睇西醫,見埋職業治療師,訂埋鞋墊,重越著越痛 ,之後聽朋 ...

博愛醫院暨中醫 根膜炎 針灸放腳瘀血

你去博愛醫院 , 那一区? 那位醫師?

博愛中醫 | 中醫診所暨教研中心 (pokoi.org.hk)
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 24-3-15 08:43
腳有筋膜炎//慢性的足底筋膜病變
運動治療來增加身體能力,運動按摩來讓新生的組織排列整齊,並訓練增 ...

我有叫佢拉筋,佢話好痛都唔願做

男爵府

針灸,按摩,用按摩球做運動令筋膜放鬆,日常拉筋,用鞋墊,減肥(因為身體負重令足底受壓),浸泡腳令血液循環

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我之前都有筋膜炎,起床或者坐得耐起身,腳板底好痛,行多一陣間先冇咁痛,我上網搵資料知道穿波鞋,碌網球,拉筋可以改善,依家冇痛

男爵府

happy55 發表於 24-3-15 08:47
掂樣放瘀血,好似好恐怖!你係睇邊區博愛,有無中醫介紹

我係元朗容鳳書3樓博愛中醫睇,放血係同一個位置針好多次,放瘀血係睇返情況由醫師去決定

男爵府

陪月勳章

我之前著tiger都有
換咗鞋就冇事

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

happy55 發表於 24-3-15 08:25
...

有, 首先要換鞋, 唔好再著而家啲鞋, 慢慢會自然好

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

aryemyem 發表於 24-3-15 09:16
我之前著tiger都有
換咗鞋就冇事

太薄底

伯爵府

醒目開學勳章

可唔可以介紹邊度做,老公就係有呢個問題,睇過西醫又睇過物理治療,又食止痛藥,都冇乜好轉,唔該晒! (我意思係有冇指定邊個中醫)

公爵府

BK Milk勳章

happy55 發表於 24-3-15 08:51
我有叫佢拉筋,佢話好痛都唔願做

拉筋唔願!踩按摩球呢?如果乜都唔做點會好。

大宅

stagea 發表於 24-3-15 09:19
有, 首先要換鞋, 唔好再著而家啲鞋, 慢慢會自然好

dr. kong波鞋好唔好?

男爵府

mrshoho 發表於 24-3-15 09:21
可唔可以介紹邊度做,老公就係有呢個問題,睇過西醫又睇過物理治療,又食止痛藥,都冇乜好轉,唔該晒! (我 ...

我係元朗容鳳書健康中心三樓博愛醫院中醫,你可以上網再睇下,有無近你區住地方嘅中醫診所
attach0/tmp/phppI7fz8

子爵府

aryemyem 發表於 24-3-15 09:16
我之前著tiger都有
換咗鞋就冇事

me too之後我買咗一對shechers, 再加一對gel pad在入面,而家冇事了

琥珀宮

happy55 發表於 24-3-15 09:25
dr. kong波鞋好唔好?

要試, S牌呢度都有JM話得既! 人人不同, 我係唔可以著AIR底, 醫生話太彈都唔得, 所以唔著就無事

大宅

後生時著帆布鞋同b字頭果對涼鞋,攪到筋膜發炎,換鞋之後就慢慢好返

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

踩哥爾夫球和石春路有幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊