自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

我99呢排攪到我好困擾。

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動不便,方便監察)

最近佢成日1日打10幾個電話 分別比我同我老公。其他人唔知。

打黎只係問。。你地幾時過去?!

但其實新年見完到而家都唔算耐吧。
平時亦會一個月見一次倒。會買餸上去煮比佢食。食飽又會陪佢坐陣先走。

我同老公都要返工。

我老公做經理。。周身唔得閒。
但佢竟然只係為咗呢d小事可以打比我地咁多次。初時老公都有聽 但而家開始冇聽了。1來覺得煩 2來亦唔得閒。

我地試過返緊工冇聽。佢可以狂打黎。總之要你聽為止。

好啦。。尋日咁啱我同老公都放假。陪我老公覆完診就買野上佢度比佢食同坐下。期間佢亦唔算多野同我老公講。。都係我發起話題多。其實作為新抱 我都唔知可以做d乜了。

侯爵府

回覆樓主:

我媽唔會成日打比我。因為我老公獨仔,我奶奶以前好鍾意搵我同老公,之後我同佢講,我公司好靜,吾方便講電話,叫佢whats app打短訊比我,我得閒就覆佢,佢現在多數傳短訊比我。我都同我老公講,你媽養大你,所以你有責任同你媽傾偈,所以我老公每晚晚飯後都會打電話比佢媽,同佢傾偈,現在佢日間就少左好多打比我地了。

子爵府

陳小b 發表於 24-3-16 10:04

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

可能開始腦退化

男爵府

老人家掛住仔也很正常 見得一日得一日 體諒吓她

無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

回覆樓主:

由佢啦
但應該似腦退化
可能唔記得咗之前已打俾你地

大宅

你99可能太悶,叫佢去下老人中心玩,又可以有人同佢傾下,有又一些活動

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能腦退化!有個宣傳片都好似有呢個情景!

伯爵府

回覆樓主:

其實一個月見一次唔算多

緣份的天空    發表於 24-3-16 11:29

珍珠宮

我奶奶媽咪都有咁嘅情形,仔細個溫書,我奶奶每日都打兩個幾鐘頭同我傾偈,我冇收佢線,而家諗返轉頭其實都係腦退化⋯⋯

我媽咪而家都有打嚟,佢有腦退化,有時啱啱講完又唔記得,老人家係咁…..老咗好多都有…..

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一個月見一次太少, C9見99係一星期一次.

瑪瑙宮

大廚勳章

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

我婆係咁。。。其實佢哋五兄弟姊妹其中三個幾乎隔日就上去。。。因為要打麻雀。。。其餘嘅日子佢哋都會輪流上去每日都有人買下午茶或者是但一個會同佢食晚飯。。。。

但本身有老人癡呆。。。。有時狀態差真係會打90幾個電話。。。比不同仔女。。。

一個月先頭一次,其實算係好耐。。。一星期一次就差唔多

珍珠宮

係咪老人痴呆初步徵狀

象牙宮

可能腦退化,帶佢睇醫生驗血就知。

瑪瑙宮

大廚勳章

你話見到面又不算多野講。。。

其實佢只想多見面。。。不想日日四面牆。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

可能腦退化

珍珠宮

你老公一個月先見一次自己媽媽,的確係少,再忙想見點都有時間既

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主:

老人家係咁,因為腦退化會冇哂記性的,佢打咗電話比你轉過頭佢已經唔記得,所以再打,說一樣嘅嘢。
我老爺也差不多,我哋回去吃飯,他可以一餐飯問我囝「現在讀書怎樣?」問了十次八次,問完一分鐘後又再問,我囝都知道不用認真,隨口回應一兩句便是,已成習慣!
另外,多啲回去睇老人家,一個月一次實在太少了。

珍珠宮

kitbebe 發表於 24-3-16 10:26
一個月見一次太少, C9見99係一星期一次.

我99雖然只有3仔女,日日有人去探佢,C6一星期2至3次。又成日有慶祝活動

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有機會係腦退化

當年我62就係咁,不停每日淨係打比其中兩個仔….有時候仲要講埋d野係重覆又重覆,或者無頭無尾…

瑪瑙宮

大廚勳章

bbc2018 發表於 24-3-16 10:47
我99雖然只有3仔女,日日有人去探佢,C6一星期2至3次。又成日有慶祝活動
...

同我們家差不多。。。

屋企幾乎咩節都做。。至在可同婆婆聚下。。。見一次少一次。。。

平日5仔女一星期打最小3次麻雀。。減低腦退化病情。。大家又可聯誼下。。。

我哋後生嘅就間唔中星期日各自參與吓啲活動飲茶或者留喺度食晚飯。。所以雖然老退化阿婆走嘅時候109。。。但係佢都仲每個人嗌得出個名。。冇唔認得我哋
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊